Zürich: muzica orașului e nemuritoare, n’est-ce pas?

Zürich: muzica orașului e nemuritoare, n’est-ce pas?

by Anca @ 1001 călătorii
694 views

Îmi amintesc de o poveste citită cu ani în urmă în care el se dezîndrăgostește de ea pentru că ei Zürich i se păruse plictisitor în timpul unei plimbări. Mie asta îmi stârnise curiozitatea și mi-am imaginat o metropolă ordonată și rece, cu clădiri cu 5-6 niveluri înșirate pe malul unui râu, o imagine cu care m-am pricopsit din vreun film, cine știe…

Cert e că la fața locului mi s-a înfățișat un alt oraș: unul liniștit, cu străzi pitorești pe care te poți furișa ca să tragi cu ochiul la vitrinele care vând haine de designer sau antichități scumpe, mici colțuri cochete pe care le descoperi la pas și un aer care respiră burghezie și bunăstare. Nu mi-a lăsat impresia de metropolă agitată, dimpotrivă, și asta mi-a plăcut.

Zurich01.JPGZurich02.JPGZurich03.JPGZurich04.JPGZurich05.JPGZurich06.JPGZurich07.JPGZurich08.JPGZurich09.JPGZurich10.JPG

Lacul Zürich

La ora prânzului era plin de locuitori care își luau prânzul pe malul lacului Zürich, fiecare cu caserola lui, înșirați pe 1-2 kilometri de-a lungul lacului și prin parc. Și în Zürich te poți plimba cu vaporașul pe lac, dar lacul e mai banal decât cel din Lucerna, nu sunt munți înalți în apropiere.

Zurich11.JPGZurich12.JPGZurich13.JPGZurich14.JPGZurich15.JPGZurich16.JPGZurich17.JPGZurich18.JPG

Altstadt

Orașul Vechi se întinde pe ambele maluri ale râului Limmat, cu câteva catedrale care îți atrag atenția, ca Grossmünster și Fraumünster (care are vitralii pictate de Marc Chagall, intrarea costă 5 CHF). Pentru că era destul de aproape de hostel, am încercat să găsesc casa în care a stat Lenin (Spiegelgasse 14) și am ”eșuat” într-o piațetă cochetă și liniștită, care numai la revoluții comuniste nu te ducea cu gândul.

Zurich19.JPGZurich20.JPGZurich21.JPGZurich22.JPGZurich23.JPGZurich24.JPG

Lindenhof

Dacă vizitați Zürich nu ratați Lindenhof, un delușor pe care în urmă cu câteva secole a existat o fortăreață romană, iar acum e un mic parc cu vedere faină asupra orașului. Din Lindenhof se ajunge în 2-3 minute într-un alt părculeț cu mulți trandafiri, un loc bun pentru un picnic.

Zurich25.JPGZurich26.JPGZurich27.JPGZurich28.JPGZurich29.JPGZurich30.JPGZurich31.JPGZurich32.JPGZurich33.JPGZurich34.JPGZurich35.JPGZurich36.JPGZurich37.JPG

Limmat

Am luat malul râului la pas până am trecut de gară și am ajuns la Muzeul Național al Elveției, așezat pe o limbă de pământ care se termină în mijlocul râului (Platzspitzbrunnen).

Zurich38.JPGZurich39.JPGZurich40.JPGZurich41.JPGZurich42.JPGZurich43.JPG

Concert live

Cel mai fain a fost seara: hostelul la care am stat era lângă o piațetă cu multe baruri și cafenele, un loc bun pentru un scurt concert live. Atmosferă faină, muzică bună și oameni relaxați care se bucurau de ceea ce le oferea orașul. Chiar lângă trupa care cânta un moșuleț cu aer oriental își împacheta covoarele lui orientale, pufnind și trăgând de ele. La un moment dat a venit o doamnă la el, au schimbat câteva cuvinte ca între cunoscuți, apoi, pe neașteptate, amândoi au schițat câțiva pași îndrăzneți de dans printre covoare și pari de lemn.

Muzica e nepieritoare, n’est-ce pas? 😊

Zurich44.JPGZurich45.JPG

Lucruri utile

Am stat la City Backpacker Biber, cazarea a costat 43 CHF.

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: