Zug și Schwyz, două orășele de lângă Lucerna

Zug și Schwyz, două orășele de lângă Lucerna

by Anca @ 1001 călătorii
919 views

Lucerna e frumoasă, dar nu e un oraș foarte mare și într-o zi vezi cam tot ce e de văzut. Alternativ, dacă vrei să dai o raită prin împrejurimi nu poți să dai greș: e plin de lacuri, munți și orășele cochete, majoritatea puțin vizitate de turiștii străini care se înghesuie în Lucerna. Eu am ales două orașe la care se ajunge ușor cu trenul: Zug și mai puțin cunoscutul Schwyz.

Zug

E impropriu spus ”orășel” pentru că e sediul unor mari companii farmaceutice și are chiar un mini cartier de business cu clădiri înalte, dar în același timp Zug și-a păstrat centrul vechi și aerul liniștit de provincie.

Inițial când am ajuns acolo nu mi s-a părut așa ”wow”: Zug e pe malul unui lac, dar nu sunt munți înalți prin împrejurimi, însă mergând mai departe am descoperit centrul orașului vechi și străduțele cu vile cochete, apoi am dat peste un muzeu în curtea căruia erau niște pasarele de lemn pe care te puteai cocoța ca să vezi mai bine zona din jur. Nu era mai nimeni prin preajmă, și cum mie îmi place la nebunie să hoinăresc prin zone mai puțin aglomerate, m-am bucurat de fiecare moment.

Citisem că dacă vrei să ai cea mai bună priveliște din Zug trebuie să te urci pe un deal din apropiere, așa că am căutat un deal – orice deal – și am găsit unul în spatele unui cimitir atât de elegant, încât parcurile noastre cele mai îngrijite pălesc prin comparație. Nu foarte departe începea o cărare: deja nu mai erau clădiri în jur, doar iarbă verde și trasee marcate, iar fix în vârful dealului am găsit – ce să vezi – o bancă, locul perfect pentru un picnic cu cea mai faină priveliște la picioarele mele. Pace, civilizație și bunăstare, nu știu dacă neapărat în ordinea asta.

Zug01.JPGZug02.JPGZug03.JPGZug04.JPGZug05.JPGZug06.JPGZug07.JPGZug08.JPGZug09.JPGZug10.JPGZug11.JPGZug12.JPGZug13.JPGZug14.JPGZug15.JPGZug16.JPGZug17.JPGZug18.JPGZug19.JPGZug20.JPGZug21.JPGZug22.JPG

Schwyz

De Zug mai auzisem, dar de Schwyz zău că nu. Citisem însă că în Schwyz s-a născut statul elvețian, așa că m-am dus să văd cum e cerul pe acolo. Am găsit munți – niște culmi înnorate – și un oraș atât de fermecător că nu-mi venea să cred că nu e plin de turiști pe acolo.

Schwyz are și el un lac în apropiere, dar e ceva mai departe și îl vezi doar când urci mai sus, în schimb toți munții din jur, toată verdeața și casele cu grădini pline de flori sau statui (sunt cel puțin doi localnici pasionați de sculptură – unul sculptează în lemn, altul construiește animale fantastice din metal), oi păscând netulburate și oameni care îți dau binețe ca la țară, ce mai, Schwyz e foarte fain și are niște priveliști de care nu te mai saturi!

Schwyz01.JPGSchwyz02.JPGSchwyz03.JPGSchwyz04.JPGSchwyz05.JPGSchwyz06.JPGSchwyz07.JPGSchwyz08.JPGSchwyz09.JPGSchwyz10.JPGSchwyz11.JPGSchwyz12.JPGSchwyz13.JPGSchwyz14.JPGSchwyz15.JPGSchwyz16.JPGSchwyz17.JPGSchwyz18.JPG

Lucruri utile

Bilet de tren Zug-Schwyz a costat 9.8 CHF, iar bilet de tren Schwyz-Lucerna a costat 15.4 CHF.

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: