Singapore Singapore

Zile cu mult verde în Singapore

Singapore vizitat pe îndelete: de la Gardens by the Bay până în Chinatown, Grădina Botanică, Marina Bay, Fort Canning Park, Kampong Glam, Hawker centres și terminând cu Jewel Changi Airport, Singapore e un oraș pe care îl vei ține minte.

Sosirea în Singapore

Despre Singapore: un oraș cu o notă britanică, încât uneori ai putea crede cu ușurință că ești la Londra, dacă nu ar fi căldura toropitoare și populația majoritar asiatică: malay, indieni, chinezi.

Clădiri de birouri ale unor instituții bancare, hoteluri de lux, grădini vaste. Și peste tot ordinea englezească, ceva ce nu vezi în haotica Asie de Sud-Est.

Se conduce pe dreapta, mâncarea este variată și pentru toate buzunarele, prețurile sunt mari, confortul maxim și toate marile branduri sunt prezente în bogatul Singapore.

Dar e toată lumea bogată acolo? Duminică după-amiaza parcurile erau pline cu malay ieșiți la un picnic, oameni obișnuiți, cu haine ieftine și caserole cu mâncare de acasă. Grupuri în general segregate, bărbați cu bărbați, femei cu femei, toți ciripind veseli sau vorbind la telefon.

Nu îi vezi în mall-urile cu produse scumpe, acolo se plimbă chinezii sau europenii, iar pe stradă aleargă mașinile scumpe conduse de chinezi.

În Singapore sunt 152.000 milionari în USD, iar 50 din cei mai bogați oameni din Singapore au o avere combinată de 105 miliarde USD. Majoritatea sunt bărbați și chinezi.

Chinezi, chinezi, chinezi… În drum spre Chinatown, Singapore, am trecut pe lângă o stradă îngustă cu o pancartă explicativă: acum un secol sute de oameni se înghesuiau în niște spații înguste, în condiții mizere.

La un moment dat se spunea că în șase căsuțe locuiau 300 de oameni, chinezi mânați de sărăcie, femei chineze muncitoare care lucrau în condiții atroce. Urmașii lor au răzbit și-și pot cumpăra genți Prada. Sau măcar un telefon inteligent, să poată vorbi cu prietenii lor.

În prima zi n-am fost atentă la contraste. M-am bucurat să fiu din nou într-un ORAȘ cu locuri de promenadă, muzee și grădini. După haoticele Manila sau Phnom Penh sau chiar Bangkok, să fii în Singapore înseamnă plimbări pe jos, trotuare impecabile, autobuze cu aer condiționat, taxiuri în care poți plăti cu cardul, mall-uri la tot pasul, parcuri și grădini, arhitectură, digitalizare și…control.

Pe timp de pandemie trebuia să faci check-in într-o aplicație de fiecare dată când intrai într-o cafenea, un magazin, un muzeu. Every fucking time! Scanai un cod QR cu telefonul (dacă aveai internet) sau un dispozitiv care îți făcea automat check-in sau arătai certificatul de vaccinare, dacă nu puteai face cele de mai sus.

Chinezilor le place să-și controleze populația, bănuiesc că asta e influența lor, nu îi văd pe malay inventând un astfel de proces prin care să știi tot timpul pe unde se deplasează oamenii. Seara, când puneam telefonul pe flight mode, aplicația mă anunța tristă că nu poate funcționa corect și, vai, nu știe dacă mai sunt în pat sau nu.

“Singapore”

Gardens by the Bay

Partea bună la Singapore e că dacă stai undeva central, poți vizita mare parte din oraș pe jos. Eu am stat lângă Boat Quay primele 3 nopți și de la hotel am luat-o pe jos spre Gardens by the Bay.

Drumul a trecut pe lângă Marina Bay Singapore, celebrul hotel cu o punte ca o barcă între cele trei turnuri.

M-am întrebat, firește, cât costă o noapte acolo, ca să vizitezi piscina infinită de pe acoperiș ca cineva care își permite asta oricând vrea (lol). O cameră cu vedere la port, la etaj superior, costă 500 USD, dacă o rezervi din timp. Mda, cred că o să stau acolo data viitoare (right…) 😀

Gardens by the Bay se pot vizita gratuit în exterior, dar dacă vrei să vezi expozițiile interioare sau să te plimbi pe Skywalk, plătești bilet de intrare. Am luat bilet pentru două zone închise și pentru pod – 36 SNG (120 lei).

La Flower Dome era o expoziție de Sakura, cu copăcei (reali) înfloriți, dar în interior nu aveai voie să îți scoți masca nici măcar când îți făceai poze, erau niște Safe Distancing Ambassadors sâcâitori care te reperau rapid.

Cel mai mult mi-a plăcut la Cloud Forest, o construcție pe mai multe etaje învelită în verdeață, cu o cascadă și poduri suspendate pe care te puteai plimba.

La fel de frumos e și la OCBC Skyway, un pod suspendat între doi Supertrees, niște construcții metalice fanteziste, cu vegetație pe ele. Priveliștea e grozavă, așa că merită să iei bilet pentru asta, separat e doar 8 SNG (26 de lei).

“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”

Marina Bay

La întoarcere, m-am oprit în mall și apoi am trecut Helix Bridge. Mi-era teribil de sete, iar în Singapore nu prea vezi vânzători ambulanți, așa că m-am bucurat să găsesc unul care vindea apă și înghețată de mango, din fructe adevărate.

“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”

Fort Canning Park

Sunt multe zone pe malul râului, potrivite pentru o plimbare, Clarke Quay e una dintre ele. De acolo, am trecut strada și am ajuns în Fort Canning Park, o zonă verde întinsă, plină cu oameni ieșiți la picnic – asta pare să fie sportul național în weekend, nu era niciun locșor liber fără oameni și caserolele lor cu mâncare.

În parc sunt și câteva grădini mai mici, precum Spice Garden, creată de Raffles, britanicul care a fondat Singapore în 1819.

Când cobori din parc ajungi pe alte străzi cochete sau cu clădiri moderne, și nu foarte departe e Hotelul Raffles, cu majordomi sikh cu turban alb, un loc care arată atât de colonial, de parcă ai făcut o călătorie în timp. O cameră la Raffles costă doar 925 USD/noapte 😀

“Singapore”“Singapore”“Singapore”

Gardens by the Bay pe înserate

Dacă e vreun oraș care se trezește la viață noaptea, acela e Singapore. Un oraș în care te poți plimba în siguranță, poți încerca mâncare chinezească, coreeană sau ce vrei tu, înghețată Venchi (da, vineri seara aveam voie!), și te poți duce în Gardens by the Bay să te lungești pe spate în mijlocul Supertree Grove, ca să te uiți la coroanele lor false, care își schimbă culorile pe cerul întunecat.

“Singapore”“Singapore”

Coloratul Chinatown

Am stat o săptămână în Chinatown din Singapore, înconjurată de căsuțe cu obloane colorate, probabil cel mai frumos cartier de pe acolo: o grămadă de restaurante care se umplu seara, magazine, piețe cu standuri cu mâncare chinezească, lume, viață.

La prima plimbare prin Chinatown m-am oprit la un templu indian, de unde se auzea muzică și veselie multă. Am intrat și eram singura străină de pe acolo și era atâta animație încât mi s-a făcut dor de culorile Indiei și veselii lor zei hinduși.

Am găsit chiar și-un magazin dedicat lui Tintin și aventurilor lui cu Snowy, cățelul alb, iar în altă parte o librărie pentru copiii chinezi, unde vânzătoarea mi-a povestit ce activități organizează pentru ei.

“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”

Faber Peak

Ce mai e de vizitat în Singapore, în afară de Gardens by the Bay? Dacă stați mai multe zile (ceea ce vă recomand), mai sunt multe locuri pentru o plimbare de o zi sau câteva ore.

Am ajuns doar în câteva: Faber Peak, Grădina Botanică, Kampong Glam. Nu am ajuns pe insule sau în parcurile de distracție, dar o s-o fac data viitoare 😛

Faber e un munte pe care se poate ajunge și cu telecabina, dar cea mai simplă și ieftină variantă e să iei autobuzul. Din stație am urcat o scară și am ajuns la Henderson Waves, cu priveliști frumoase spre ocean și cartierele din jur.

Sunt câteva trasee de drumeție ușoară pe Faber, drumeție e mult spus, e mai degrabă o plimbare. Am mers până la Faber Peak, unde se oprește și telecabina, iar de acolo pe jos spre o altă stație de autobuz. Totul e o plimbare de două ore cu mult verde și aer curat.

“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”

Grădina Botanică

Grădina Botanică din Singapore este sit UNESCO, se vizitează gratuit și are multe colțuri fotogenice pentru fotografii.

M-am dus acolo în weekend cu gândul să mă plimb puțin și am sfârșit prin a sta toată ziua. Am găsit o băncuță-balansoar pe care m-am așezat să mă odihnesc și nu m-am ridicat de acolo două ore, pur și simplu visând cu ochii deschiși și gândindu-mă la lucruri pentru care nu aveam timp în celelalte zile.

În Singapore vezi cocoși și găini trăind liberi, și erau câțiva și în Grădina Botanică, mereu fugăriți de niște copii prin toate tufișurile. Balansoarele scârțâiau, cocoșii zburătăceau, florile de frangipani cădeau din cer. A fost frumos.

“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”“Singapore”

Kampong Glam

Kampong Glam e cartierul arab din Singapore cu Sultan Mosque în centru. E mai mic decât Chinatown și mi-a plăcut mai puțin, poate și datorită unei experiențe mediocre la un restaurant de acolo.

M-au cam enervat servirea și mâncarea, care nu erau ce așteptam, și nici nu am știut ce să mai fac în Kampong Glam: începuse să plouă, la unul dintre magazinele care vindea patiserie bună, unde era o coadă imensă, am stat un sfert de oră degeaba până m-am prins că nu pot plăti cu cardul.

Ce e drăguț în zonă e că sunt câteva pet cafe, unde pentru o anumită sumă socializezi cu căței sau pisici.

“Singapore”“Singapore”

Jewel Changi Airport

Nu poți să pleci din Singapore fără să vezi Jewel Changi Airport, un mall care are în centru o instalație OZN-istică: o cascadă care ia diverse culori și o dată pe oră oferă un spectacol cu efecte speciale.

Din aeroport există un culoar care duce la mall, care e pe mai multe nivele și e plin cu restaurante, majoritatea închise seara.

“Singapore”

Cazare Singapore

Cazarea într-o vacanță în Singapore e mai costisitoare decât în vecinul Kuala Lumpur, dar există și variante mai prietenoase cu bugetul.

Am stat la ST Signature Tanjong Pagar, un co-living hotel (termenul e popular în Singapore)

Camerele sunt niște cabine cât un compartiment de tren, patul era cocoțat sus, așa că m-am simțit ca într-un tren în acest hotel 😀 Dar e într-o zonă bună și ai tot ce ai nevoie, inclusiv bucătărie (nu că aș fi gătit ceva, când puteam merge oricând la chinezi).

Pe acoperiș era un bar popular în weekend, iar la parter un restaurant, la mesele căruia stăteam afară să lucrez și să ”fur” electricitate. În Singapore se relaxaseră restricțiile Covid și masca era opțională în spațiile deschise, dar oamenii o purtau în continuare, ba unii erau chiar nițel obsedați de asta.

“Singapore”

Ce mănânci în Singapore

Un sejur în Singapore nu poate fi complet fără a încerca mâncarea locală. Mi-a plăcut în Chinatown, am descoperit o zonă comercială cu tarabe cu mâncare, fiecare din altă zonă a Chinei, și totul mirosea îmbietor și arăta simplu, fără fițele din mall-uri.

Am luat niște porc cu orez la 3 SNG (10 lei) și am primit mâncarea împachetată în hârtie de către un chinez costeliv care toca carne cu viteză și îndemânare.

Am mâncat în mai multe locuri de atunci, și chinezească, și coreeană, și halal, și non-halal. Mâncarea e bună în Singapore!

“Singapore”“Singapore”

Unde se află Singapore

Singapore este, de fapt, un oraș-stat, ceea ce înseamnă că orașul și Singapore, capitala, sunt unul și același loc.

Un zbor București – Singapore costă de la aproximativ 507 € în sus, cu o durată a călătoriei de aproximativ 13-15 ore, în funcție de escală. De la Singapore Airport poți lua un taxi comandat pe loc, se poate plăti cu cardul în mașină.

În martie 2022, puteai intra în Singapore prin travel lane (VTL).

Recent, au inclus și Spațiul Economic European în VTL și, de la 1 aprilie, au relaxat condițiile de intrare. Verificați și MAE Singapore.

Singapore, vacanță: Românii nu au nevoie de viză, dar trebuia să ai test antigen sau PCR, asigurare medicală, bilet de ieșire din țară și aprobare pentru VTL, care se lua online, instantaneu.

Mai trebuia să completezi un arrival card pe aeroport Singapore, care e un formular interminabil; mie mi l-a completat o fată de la check-in, căci a trebuit să îl reiau și era târziu.

“Singapore”

Vremea Singapore

Vremea în Singapore: orașul-stat are un climat ecuatorial, cu temperaturi mereu ridicate și umiditate mare tot anul. De obicei, temperaturile sunt între 22°C și 34°C, iar umiditatea ajunge la 90% dimineața și cam 60% după-amiaza. Când plouă mult, umiditatea poate ajunge la 100%.

Lucruri interzise în Singapore

În Singapore, există reguli stricte și legi dure pentru a menține ordinea și curățenia. Printre lucrurile interzise:

• Aruncarea gumei de mestecat pe stradă.
• Aruncarea gunoiului în spațiile publice.
• Fumatul în locuri neamenajate.
• Traversarea străzii prin locuri nepermise.
• Hrănirea porumbeilor sau altor animale în locuri publice.

Singapore are legi extrem de dure când vine vorba de droguri. Dacă ești prins cu cantități mari, riști pedeapsa cu moartea prin spânzurare. În 2024, patru persoane au fost executate pentru trafic de droguri.

Alte orașe mari din Asia

Primitorul Kuala Lumpur
Bangkok: pregătește-te să fii uimit

  1. Ce dor mi s-a făcut de orașul ăsta pe care la început l-am urât dar la final m-a vrăjit iremediabil….fotografiile tale minunate mi au trezit atâtea amintiri…
    Cum ți se pare Asia comparativ cu America de Sud? Știu mere cu pere dar please, sunt tare curioasa despre părerea ta.
    Have fun!

    1. America de Sud e un fel de ”far away, so close”. ”Aproape” datorită spaniolilor și culturii lor, ”departe” pentru că ești totuși la capătul lumii, în lumea nouă. Pentru mine a fost o călătorie mai emoțională acolo, înțelegi altfel istoria lor, ei, ca oameni, sunt mai calzi decât în Asia.

      Asia e stranietatea de lângă casă, sunt foarte politicoși, amabili, drăguți cu tine, dar nu poți străpunge bariera limbii sau a culturii în câteva luni, e ca orașul interzis – iei bilet, te minunezi, dar tot european rămâi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *