Zidul din Xi’an

Zidul din Xi’an

by Anca @ 1001 călătorii
297 views

Xi’an e faimos pentru Armata de teracotă, dar nu e de ocolit nici în lipsa acesteia. Când construiesc ceva chinezii nu se joacă: orașul vechi din Xi’an e înconjurat de un zid de peste 13 km lungime, foarte bine păstrat, pe care te poți plimba cu bicicleta dacă nu vrei să îți rupi picioarele mergând pe jos.

Xi’an City Wall

Când am ajuns în Xi’an, după 12 ore de mers cu trenul din Beijing, primul lucru pe care l-am făcut a fost să rezolv cu celelalte bilete de tren și să iau micul dejun la McDonald’s, singurul loc în care am găsit un sandviș acceptabil și o cafea suficient de bună. Ploua în dimineața aia și am pierdut vremea la Mac vreo oră, oarecum deprimată că dădusem iar peste ploaie și toate planurile (și pozele) aveau să se ducă pe apa sâmbetei.

Câteva stații de metrou mai târziu m-am trezit în centrul orașului, chiar lângă zidul din Xi’an – avem cazare la un hostel de la baza zidului, așa că nu trebuia să merg prea mult până la una dintre intrări. Știam că zidul ăsta e lung, dar credeam că îl pot dovedi relativ ușor plimbându-mă pe jos de la un capăt la altul, dar după ce am mers pe o singură latură până m-am plictisit de atâta mers mi-am dat seama că toți chinezii ăia care închiriau biciclete și mașinuțe ca să se plimbe pe acolo știau mai bine decât mine ce vizitau. 13.7 kilometri! Mă dureau deja picioarele și mi-era foame, așa că la prima piață cu mâncare zărită de pe zid am dat bir cu fugiții direct acolo.

XianWall01.JPGXianWall02.JPGXianWall03.JPGXianWall04.JPGXianWall05.JPGXianWall06.JPGXianWall07.JPGXianWall08.JPGXianWall09.JPGXianWall10.JPGXianWall11.JPGXianWall12.JPGXianWall13.JPGXianWall14.JPGXianWall15.JPGXianWall16.JPGXianWall17.JPGXianWall18.JPGXianWall19.JPGXianWall20.JPGXianWall21.JPGXianWall22.JPG

Antique Market

N-am idee de ce se numea Antique Market, pentru că era doar mâncare pe acolo, cu acea varietate chinezească care face dificilă orice alegere. Ce să alegi? Frigăruile picante care-ți făceau ochii să te usture, găluștile care bolboroseau într-o sită de bambus sau toate celelalte…chestii, care habar n-aveam ce erau?!

XianWall23.JPGXianWall24.JPGXianWall25.JPGXianWall26.JPGXianWall27.JPGXianWall28.JPGXianWall29.JPGXianWall30.JPG

Shuyuanmen

În Xi’an cel mai mult mi-a plăcut în Shuyuanmen, o zonă pietonală cu mulți comercianți de tot felul de fleacuri, de la evantaie pictate manual până la pensule și hârtie, haine și mici obiecte fără valoare. Pusesem ochii pe o floare cenușie din ceramică într-un magazin care vindea obiecte autentice, dar exact aia care îmi plăcea era ciobită, așa că am mai renunțat să mai cumpăr ceva.

Shuyuanmen e chiar lângă Jano’s Backpackers, unde o pisică însărcinată și un câine mare, lenevos, păzeau intrarea zi de zi, așa că am trecut de mai multe ori pe acolo, cu aceeași încântare de a vedea o bucățică din Old China, nealterată prea mult de tot ce înseamnă New China.

XianWall31.JPGXianWall32.JPGXianWall33.JPGXianWall34.JPGXianWall35.JPGXianWall36.JPGXianWall37.JPGXianWall38.JPGXianWall39.JPGXianWall40.JPG

0 comentariu
1

Leave a Comment

O să îți placă și: