Xian e faimos pentru Armata de teracotă, dar nu e de ocolit nici în lipsa acesteia. Când construiesc ceva chinezii nu se joacă: orașul vechi din Xian e înconjurat de un zid de peste 13 km lungime, foarte bine păstrat, pe care te poți plimba cu bicicleta dacă nu vrei să îți rupi picioarele mergând pe jos.
Sumar
Xian City Wall
Când am ajuns în Xian, după 12 ore de mers cu trenul din Beijing, primul lucru pe care l-am făcut a fost să rezolv cu celelalte bilete de tren și să iau micul dejun la McDonald’s, singurul loc în care am găsit un sandviș acceptabil și o cafea suficient de bună. Ploua în dimineața aia și am pierdut vremea la Mac vreo oră, oarecum deprimată că dădusem iar peste ploaie și toate planurile (și pozele) aveau să se ducă pe apa sâmbetei.
Câteva stații de metrou mai târziu m-am trezit în centrul orașului, chiar lângă zidul din Xian – avem cazare la un hostel de la baza zidului, așa că nu trebuia să merg prea mult până la una dintre intrări. Știam că zidul ăsta e lung, dar credeam că îl pot dovedi relativ ușor plimbându-mă pe jos de la un capăt la altul, dar după ce am mers pe o singură latură până m-am plictisit de atâta mers mi-am dat seama că toți chinezii ăia care închiriau biciclete și mașinuțe ca să se plimbe pe acolo știau mai bine decât mine ce vizitau. 13.7 kilometri! Mă dureau deja picioarele și mi-era foame, așa că la prima piață cu mâncare zărită de pe zid am dat bir cu fugiții direct acolo.
Antique Market
N-am idee de ce se numea Antique Market, pentru că era doar mâncare pe acolo, cu acea varietate chinezească care face dificilă orice alegere. Ce să alegi? Frigăruile picante care-ți făceau ochii să te usture, găluștile care bolboroseau într-o sită de bambus sau toate celelalte…chestii, care habar n-aveam ce erau?!
Shuyuanmen
În Xian cel mai mult mi-a plăcut în Shuyuanmen, o zonă pietonală cu mulți comercianți de tot felul de fleacuri, de la evantaie pictate manual până la pensule și hârtie, haine și mici obiecte fără valoare. Pusesem ochii pe o floare cenușie din ceramică într-un magazin care vindea obiecte autentice, dar exact aia care îmi plăcea era ciobită, așa că am mai renunțat să mai cumpăr ceva.
Shuyuanmen e chiar lângă Jano’s Backpackers, unde o pisică însărcinată și un câine mare, lenevos, păzeau intrarea zi de zi, așa că am trecut de mai multe ori pe acolo, cu aceeași încântare de a vedea o bucățică din Old China, nealterată prea mult de tot ce înseamnă New China.
Cartierul musulman
Xian a fost pe Drumul Mătăsii, așa că are o importantă populație musulmană concentrată într-un cartier musulman, în interiorul Zidului din Xian. E o zonă pietonală, înțesată cu tarabe care vând mâncare, dar și multe locuri interesante de vizitat. Dar înainte de asta am trecut pe la Giant Wild Goose Pagoda și Templul Qinglong, în afara perimetrului zidului.
Giant Wild Goose Pagoda
Pagoda budistă e într-o o zonă pietonală cu multe ansambluri impozante mai degrabă goale, care păreau construite recent pentru a impresiona vizitatorii și nu pentru că ar fi fost nevoie de ele. Cam bătea vântul pe acolo, probabil se umplea de pionieri cu cravate pe la serbările comuniste.
Templul Qinglong
Am găsit Templul Qinglong într-un cartier vechi demolabil, ca prin țările musulmane. Intrarea e gratuită, spre deosebire de majoritatea templelor unde nu poți intra decât cu bilet de intrare. Qinglong e măricel, cu multe temple și grădini.
Gao’s Grand Courtyard
Marea Curtea a lui Gao e o reședință de pe vremea Dinastiei Ming, cu multe mici curți interioare interconectate și clădiri din lemn. După Gao, am luat la rând aleilei și tarabele: un desert din orez galben (nu prea grozav), înghețată din iaurt făcută pe loc pe o plită rece pe care iaurtul era modelat și răcit și chifle umplute cu carne de porc fiartă și tocată rapid de un băiet chinez. Spicy, as I like it și foarte bune, nu degeaba acolo era cea mai lungă coadă 🙂
Accesul și vizitarea: biletul costă 15 yuani
Marea moschee din cartierul musulman
Marea Moschee, cea mai mare din China, e un loc încântător, cu mai multe curți și clădiri în stil asiatic, aproape că n-ai crede că ești într-un locaș de cult musulman (încă activ) dacă nu ai vedea și moscheea din lemn, în ultima curte.
Accesul și vizitarea: biletul costă 25 yuani
City God Temple
Tot în cartierul musulman e și City God Temple, un templu taoist pe care l-am prins deschis pe ultima sută de metri.
Defu Alley
Aproape de Xian Wall e această alee cu multe baruri, lăudată în diverse ghiduri ca un loc foarte cool, care mie mi s-a părut mai degrabă neinteresant. Era zăpușeală în august și după ce am hoinărit pe străzi (de ce n-oi fi încercat, totuși, pedichiura aia cu peștișori la doar 19 yuani?), m-am întors la hostel să-mi fac bagajele. Chengdu was calling 🙂