Zece concluzii despre călătorii valabile și astăzi

Zece concluzii despre călătorii valabile și astăzi

by Anca @ 1001 călătorii
1405 views

Acum patru ani de zile, undeva prin septembrie, mi-am deschis blog de călătorii. Nu știam nimic despre bloguri, nici măcar nu citeam așa ceva, dar m-am gândit că ar fi mai bine să scriu undeva despre locurile vizitate decât să mă înghesui pe Picasa, sub fiecare poză încărcată acolo. La momentul acela nu călătoream decât de vreun an, adică nici măcar experiență de mare călător nu aveam, ca alții.

Cinci ani mai târziu, după zeci de călătorii și experiențe personale, plus sute de comentarii și mesaje private primite de la cititori, am ajuns la următoarele concluzii:

#1. Să aștepți să te ”călătorească” alții (soțul / soția / iubitul / fratele / părinții / compania X care oferă premiul Y) este cel mai prost lucru pe care îl poți face. Dacă vrei să călătorești, pune mâna, strânge un ban și vizitează ceea ce vrei să vizitezi. Nu e nimeni dator să te plimbe prin lume și să rezoneze la dorințele tale, singurul responsabil pentru îndeplinirea acestor visuri ești chiar tu.

#2. Este frumos și romantic să călătorești împreună cu jumătatea ta sau cu cei mai buni prieteni, dar dacă ei au alte planuri tu nu ești obligat să îți condiționezi călătoriile în funcție de alții. A călători singur nu este un sport extrem decât dacă te-ai hotărât să traversezi singur deșertul Sahara sau să atingi Polul Sud pe schiuri. Am scris despre călătoritul singură aici și aici, în rest cam 98% din călătoriile mele sunt de una singură.

#3. Lumea nu este bau-bau. Da, știu că sunt pline știrile și ziarele de crime, violuri și alte atrocități, dar posibilitatea să ți se întâmple asta nu stă pitită după graniță, este peste tot, chiar și pe strada ta.

#4. Ca să călătorești îți trebuie bani, dar cât de mulți bani depinde de tine. Pentru unii e nevoie de puțin, alții nu pot dormi fără 5 stele deasupra capului. Nu e rău în nicio variantă, este doar diferit. Gândește-te ce ai tu nevoie și fă-ți un bugetul pentru nevoile tale.

#5. Nu contează numărul de țări vizitate, dar nici nu e ceva rău dacă îți faci propriile clasamente și reguli. În 5 ani am vizitat vreo 40 de țări (later edit: 57 de țări în 10 ani de călătorii 😀 ), dar asta pentru că eram disperată să văd lumea, după ce înainte nu fusesem nicăieri (așteptam să mă ”călătorească” alții) și un top al țărilor vizitate mă provoca să merg mai departe, să văd locuri la care nu îndrăzneam să visez înainte. Dacă eu am putut asta, fără prea mulți bani și, în general, fără niciun partener de drum, pe tine ce te oprește?

#6. Nu contează ce vârstă ai când e vorba de călătorii! Dacă nu ai probleme majore de sănătate și nu ești minor nu ai scuze să stai acasă, când îți dorești să vezi lumea. Mama a început să călătorească după ce s-a pensionat și regretul ei e că nu a făcut asta mai devreme.

#7. A citi cărți de călătorie nu e totuna cu a călători. Nici a privi documentare de călătorie nu e totuna cu a călători. Și nici ascultatul poveștilor altora de călătorie nu e același lucru cu a călători. Nimic nu poate înlocui experiența reală, dar toate cele de mai sus (cărți, filme, povești) îți vor îmbogăți experiența pe care o vei trăi la fața locului.

#8. Nu te lua după alții care ”au fost acolo, nu le-a plăcut și încearcă să te convingă că nu o să-ți placă nici ție. Fiecare experiență e unică și fiecare om are gusturile lui, ar trebui să fie de la sine înțeles că ne ducem într-un loc fără prejudecăți preluate de la alții.

#9. E important să avem visuri care să ne îmbogățească existența relativ banală. Prefer să am un vis cât de mic, decât niciunul, pentru că gândul ”într-o zi voi ajunge acolo” îmi poate colora cea mai ștearsă zi. Evident, poate fi orice fel de vis, nu neapărat unul de călătorie.

#10. Nu în ultimul rând, nu este obligatoriu să călătorești, dacă nu îți dorești asta! E perfect în regulă să stai acasă sau să mergi în vacanță la all-inclusive la bulgari în exact același loc în fiecare an, dacă așa te simți bine. Vacanța ta este a ta, nu a celor care arată cu degetul, așa că petrece-o cum dorești. Nu există destinații la modă, destinația anului și must-see-uri – acestea sunt creațiile unei industrii care creează tendințe ca să îți poată vinde produsele sale. Decizia însă îți aparține întotdeauna ție.

26 comentarii
1

26 comentarii

Ioana 4 noiembrie 2013 - 2:05 pm

O sa-i spun nr 3 bunicii, care nu ma lasa sa o vizitez daca e 7 seara, e intuneric si eu trebuie sa fiu pe strada. Sa speram ca nu o sa faca infarct.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 noiembrie 2013 - 2:15 pm

Mai bine da-i punctul 6 🙂

Răspunde
Alexandra 4 noiembrie 2013 - 12:45 pm

Un articol excelent, Anca! Felicitari si la multi multi ani, atat de calatorii cat si de viata 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 noiembrie 2013 - 12:57 pm

Multumesc 🙂

Răspunde
Sorin 4 noiembrie 2013 - 12:54 pm

40 tari in 5 ani? WOW. Felicitari! Acum depinde mult si cat stai in acea tara; viziunea mea e o tara=o luna. In felul acesta simti mult mai bine locul:).

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 noiembrie 2013 - 12:57 pm

In cazul asta (o tara=o luna) nu am vizitat nimic 🙂

Răspunde
turisticus 4 noiembrie 2013 - 12:56 pm

Da, dar nici "să mergi în vacanță la all-inclusive la bulgari în exact același loc în fiecare an" nu inseamna a calatori 🙂
S-auzim de bine …

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 noiembrie 2013 - 12:58 pm

Ba da, inseamna pentru altii, dar nu pentru tine 🙂

Răspunde
maria adriana 4 noiembrie 2013 - 12:57 pm

Imi place…cat adevar in acest articol.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 4 noiembrie 2013 - 12:59 pm

Esti prea amabila 🙂 Si sa stii ca si articolul acela de care stii tu este scris, mai trebuie sa il public 🙂

Răspunde
Andrei C. 4 noiembrie 2013 - 1:40 pm

Ha ha, ai imbatranit 🙂

Si nu mai incuraja lumea sa plece de acasa, ca dupa aia ii gasesti pe unde mergi. 😛

Răspunde
Anca 9 noiembrie 2013 - 4:21 pm

Trebe musai să share-uiesc articolul câtorva persoane care așteaptă să fie ”călătorite”. Și asta nu pentru că aș crede că călătoria e pentru astfel de oameni, ci pentru că mă enervează să le aud motivele pentru care, deși ”își doresc atât de mult”, nu ajung niciunde.

Eu îți aștept postările despre cum ai revizitat locuri pentru că îți era dor, pentru că ți-au scăpat lucruri sau simplu pentru că așa aveai chef. Keep on going!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 11 noiembrie 2013 - 12:18 pm

O, da, multi isi doresc enorm sa ajunga undeva, dar culmea e ca nu fac nimic pentru asta…

Răspunde
Alina 25 iunie 2014 - 5:02 pm

Perfect spus si la cat mai multe experiente inedite! Care ar fi destinatia ta numarul 1 si si
cel mai dificil de realizat? 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 25 iunie 2014 - 5:12 pm

N-a fost nici una asa de dificila… Momentan am ramas cu o nostalgie vis-a-vis de Japonia, probabil trebuie sa ma intorc intr-o zi acolo ca sa inteleg ce si de ce.

Răspunde
Alina 25 iunie 2014 - 5:44 pm

in viitor, unde iti doresti cel mai tare sa ajungi?:)

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 25 iunie 2014 - 5:48 pm

India.

Răspunde
Alina 25 iunie 2014 - 7:25 pm

succes maxim si sa-ti iasa dupa dorinta! mi-ar placea sa fiu din nou copil si sa raspund la intrebarea : "ce ai vrea sa te faci cand cresti mare? " Turist profesionist

Anca @ 1001 călătorii 26 iunie 2014 - 9:34 am

"Turist profesionist"? 🙂 Da, as putea fi asta…

Gabriela Preda 19 octombrie 2014 - 3:40 pm

Esti …o inspiratie si un indemn. Multumesc! 🙂

Răspunde
Cristina Neagu 19 octombrie 2014 - 5:41 pm

La multe multe postari Anca. Mi-e tare drag sa citesc blog-ul tau mai ales in zilele cand vin spre casa intr-un autobuz prins in trafic. E ca si cum as fi calatori impreuna cu tine si nu sunt doar pe un scaun. Tine-o tot asa ! 🙂

Răspunde
Dana Timar 19 octombrie 2014 - 8:02 pm

Dadada, ne place!

Răspunde
Alpinclick 19 octombrie 2014 - 8:12 pm

Ce bine ca o spun altii atat de direct si de pe fata ! Ca eu mi-s prea finuta pare-se ! :))

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 20 octombrie 2014 - 1:28 pm

Nu e intotdeauna o calitate (sa fii direct si pe fata…), uneori mi-as dori sa fiu mai diplomata 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: