Acasă Cărți Zbor în jurul soarelui

Zbor în jurul soarelui

Publicat: Last Updated on

Acum doi ani, când am citit Out of Africa, am fost ”mesmerized”. De autoare, de poveste, de locuri. Nu bănuiam că personajul baronesei a fost unul celebru în epocă și că-l voi reîntâlni într-o altă carte, dar așa a fost.

Cartea Paulei McLain – Zbor în jurul soarelui – m-a ajutat să mă întorc în Kenya și să reiau firul poveștii privind totul din perspectiva unei alte femei curajoase – Beryl Markham – care în lunga ei viață a făcut ce și-a dorit, a antrenat cai, a pilotat avioane, a iubit, a trăit și-a murit.

Beryl nu apare deloc în Out of Africa, iar autoarea sugerează că dragostea celor două femei (Karen și Beryl) pentru același bărbat (Denys Finch Hatton) este motivul ”amneziei” primei dintre ele. Deși biografia lui Beryl e povestită de altcineva, și Beryl a scris la rândul ei o carte – West with the night, despre care Hemingway spunea: ”a scris atât de bine, grozav de bine, încât pur și simplu mi-a fost rușine că sunt scriitor”. Nu am citit încă romanul lui Beryl, dar sunt sigură că va urma cândva.

Găsesc povestea acestor oameni fascinantă. Au trăit într-o lume în care puteai fi, dacă voiai, un aventurier, puteai să trăiești după propriile reguli, să-ți stabilești singur limitele și să te iei la trântă cu natura sau măcar s-o privești în ochi.

Chiar ca femeie puteai face toate lucrurile astea – deși era greu, nu te oprea nimeni și nimic. Și iată-ne aproape o sută de ani mai târziu, când teoretic ai toată libertatea din lume (sau cel puțin unii dintre noi), dar lumea a devenit un loc extrem de strâmt, în care nu mai avem loc unii de alții.

Zbor în jurul soarelui e despre viața lui Beryl, copilăria ei, căsniciile ratate, dragostea pentru cai și, apoi, pentru pilotaj. În 1936 a traversat Atlanticul într-o călătorie-record de 21 de ore, solo, cu un mic avion.

A murit în 1986, la 83 de ani, falită, pentru că libertatea vine și ea cu un preț. Iubirea vieții ei, Denys Finch Hatton, murise cu mult timp în urmă, arzându-și aripile-n zbor, iar Karen dispăruse și ea de vreo 20 de ani, însă dincolo de atâta moarte rămân zborul, curajul, viața. Pentru că nu suntem nimic dincolo de ceea ce trăim…

– Atunci pentru ce sunt menită?
– Ce minunată e această întrebare, Beru, a zâmbit el misterios. Pentru că nu ai murit azi, ai mai mult timp să răspunzi la ea.

Cât de aproape pot fi oamenii care s-au dus cât au putut de departe, până la marginea hărții. Cât de neștearsă e amintirea lor.

Lasă un comentariu