Am plecat la drum cu gândul să vizitez Criț, Cloașterf și Saschiz și am ajuns să-mi petrec weekendul la Târgu Mureș. Dorul de dealuri, sate săsești și biserici fortificate a rămas acolo, dar am redescoperit un alt oraș potrivit pentru un weekend departe de București.
Platoul Cornești
La Târgu Mureș am fost o singură dată într-o iarnă și cam pe fugă, așa că am profitat de ocazia asta ca să-l vizitez pe îndelete: Platoul Cornești e un loc bun de belvedere, unde se strânge multă lume la plimbare. Grădina Zoologică este sus pe deal și sunt multe locuri de joacă și un punct de belvedere spre peisajele deluroase din jur.
Bonus: sunt mai multe străzi pe care poți ajunge pe Platou, pe una dintre ele e un cimitir sovietic care îți amintește de alte vremuri, iar o altă cale de acces se transformă la un moment dat într-o cărare verde neasfaltată, mărginită de proprietăți impozante.
Furtuna
La vreo 10 minute după ce am ajuns la Pensiunea Mureșul, când m-am uitat pe geam am văzut cel mai fioros nor pe care l-am văzut vreodată, iar vântul zgâlțâia cu furie geamurile. Un minut mai târziu s-au rupt norii și totul s-a transformat într-o masă de apă care amenința să ne înece pe toți.
Cetatea Medievală din Târgu Mureș
De abia așteptam să vizitez Cetatea Medievală, principalul obiectiv turistic din Târgu Mureș, dar când am ajuns la poarta mare de acces am găsit-o închisă și cu un lanț mare pe ea, deși programul de vizitare începuse la ora 9. M-am necăjit că au închis și Cetatea din cauza pandemiei, dar mi-am zis hai să dau o tură în jurul cetății, măcar fac niște poze de afară.
Mergând pe lângă zid am găsit o portiță pe care nici n-o vedeai din stradă și care era deschisă. Nu doar atât, dar când am ajuns în cetate am descoperit că erau mulți oameni înăuntru, unii la terasele din Cetate, alții la plimbare. Poarta principală de acces pare să fie cea din spate, pe unde pot intra și mașinile de aprovizionare. Ar fi fost bine să fi pus un anunț la poarta principală pentru cei care nu sunt din Târgu Mureș sau sunt străini, e foarte ușor să crezi că Cetatea este închisă dacă vezi poarta mare închisă.
Acum 7 ani Cetatea era în renovare și era un șantier, acum e renovată aproape în întregime, se mai lucrează la Biserica Reformată din Cetate, cea mai veche clădire din Târgu Mureș. Lângă Cetate sunt Scările Rákóczi, de pe care s-a luat aproape toată vopseaua, și Casa Memorială Avram Iancu.
Piața Trandafirilor și Turnul Prefecturii
Nici de data asta nu am putut vizita Palatul Culturii, casa de bilete era închisă. Am descoperit, în schimb, Sinagoga Status Quo Ante, pe o străduță în spatele Pieței, dar nu se poate vizita. Pentru masa de prânz recomand Country Bread Bistro, dacă aveți noroc găsiți și celebra prăjitură cu mălai, care se vinde foarte repede.
Spre final, în timp ce mă învârteam pe lângă clădirea în stil secession a Prefecturii, am văzut un cuplu mai în vârstă tot uitându-se la portița de fier a Turnului. M-am dus să investighez ce e așa interesant acolo și ce să vezi, Turnul era deschis! Nu era nimeni de pază, pur și simplu l-au lăsat deschis, intrai, vizitai și plecai mai departe.
Accesul și vizitarea: Turnul Prefecturii se poate vizita gratuit de marți până vineri de la 9 la 15, iar sâmbătă și duminică de la 9 la 14. Luni este închis.
Alte locuri din împrejurimi
Castelul Teleki din Gornești, Castelul Teleki din Dumbrăvioara, Castelul Teleki din Glodeni, Castelul Kemény din Brâncoveneşti, Castelul Haller din Ogra (acum hotel), Conacul Zichy din Voivodeni, Castelul Bornemissza din Gurghiu, Castelul Máriaffy din Sângeorgiu de Mureș, Castelul Bálintitt din Ernei, Castelul Toldalagi din Corunca, Reghin, Bezidu Nou, Sângeorgiu de Pădure, Sighișoara, Saschiz (pentru Festivalul Rabarbărului în mai-iunie, anul acesta l-au ținut online), Criț, Cloașterf.