Sâmbătă am fost într-o excursie prin Prahova și Buzău, într-o zonă în care m-au uimit peisajele, arhitectura caselor și pacea care domnește acolo. Am început cu Vălenii de Munte și am continuat cu Starchiojd, tabăra de sculptură de la Măgura, Mănăstirea Ciolanu, Mănăstirea Bradu și am încheiat cu o vizită la Vulcanii Noroioși.
Muzeul Memorial Nicolae Iorga din Vălenii de Munte
Am apucat să dau o tură rapidă prin oraș, pe la o bisericuță de lemn (alta decât cea vestită, veche de câteva sute de ani) și la Muzeul Memorial Nicolae Iorga, găzduit într-o casă superbă, cu un coridor suspendat, din lemn, care unește cele două corpuri ale clădirii. De fapt, toate casele din Vălenii de Munte mi-au plăcut și îmi doresc să revin acolo pentru o vizită mai amănunțită prin oraș și prin împrejurimi.
Cum se ajunge acolo: cu trenul, din București.
Intrare: biletul de intrare la Muzeul Memorial Nicolae Iorga costă 16 lei
Alte locuri din împrejurimi: Castelul Filipescu-Kretzulescu din Drajna, satul Nucșoara (unde am ochit un restaurant numit “La Castel”), calea ferată Vălenii de Munte – Măneciu.
Biserica de lemn “Cuvioasa Paraschiva” din Starchiojd
Este o bisericuță din lemn de pe la 1780, acum scoasă din uz. Bisericuța este încuiată, dar te poți plimba prin curte și poți să te urci în turnul clopotniței de la intrare. În apropierea acestei biserici vechi se găsește o alta, tot din lemn, dar construită mai recentă, unde am găsit o atmosferă foarte caldă (la propriu) – erau multe femei cu coșuri pline cu bunătăți, așteptând sfințirea bucatelor pentru ziua morților.
Cum se ajunge acolo: cu mașina sau cu maxi-taxi. Drumul de la Starchiojd la Chiojd e spectaculos, cu multe serpentine printre dealuri, dar într-o stare nu foarte bună (ocazional au loc alunecări de teren).
Alte locuri din împrejurimi: Domeniul Gîrbea, unde găsiți și cazare.
Tabără de sculptură de la Măgura
Tabăra a fost creată în anii ’70, când mai mulți artiști locali au fost invitați să lucreze câteva blocuri de piatră, acum expuse în acest muzeu în aer liber în care pasc, imperturbabile, vacile satului.
Mănăstirea Ciolanu
Mănăstirea Ciolanu e o mănăstire de călugări, înființată prin secolul XVI. Se găsește la 500 m de tabăra de sculptură de la Măgura și are o curte largă, cu două biserici în incinta sa. Deși întreg complexul te uimește prin frumusețe, toaleta pentru vizitatori e un horror olfactiv, recomandat doar celor cu stomacul tare. La poarta mănăstirii își face veacul o haită de câini cerșetori, de altfel foarte pașnici, care se agită la maxim când aud cel mai mic fâșâit de la un potențial sandviș.
Mănăstirea Fortificată Bradu
O fostă mănăstire de călugări greci, mănăstirea fortificată Bradu a fost construită în 1632, în comuna Tisău. Noi am găsit poarta încuiată, dar ocazional mănăstirea e deschisă pentru slujbe.
Vulcanii noroioși de la Berca
În sfârșit, am reușit și eu să ajung la Vulcanii noroioși și mi-au plăcut foarte mult cele două rezervații – Pâclele Mici și Pâclele Mari. Mi s-au părut mai interesante Pâclele Mici, sunt mai active decât cele mari, care s-au cam uscat. Pentru Pâclele Mici trebuie să urci un deal, însă Pâclele Mari, care sunt la 2 km distanță, sunt mai ușor accesibile, existând o parcare chiar alături.
Vulcanii noroioși au apărut ca urmare a ieșirii gazelor din scoarța terestră, gaze care se amestecă cu argila și apa freatică, formând acest ”noroi”. Deși erupțiile sunt reci, poate fi periculos să te apropii prea mult de gura vulcanului pentru că… poți să cazi în el (și să te umpli de noroi de sus până jos).
Zona dintre Pâclele Mici și Pâclele Mari e un fel de triunghiul Bermudelor al telefoniei mobile, semnalul e mai mult inexistent, cât despre 4G – dream on.
Cum ajungeți acolo: cu mașina, nu există transport public.
Intrare: pentru fiecare din cele două rezervații se plătește o taxă de intrare de 4 lei / adult.
Alte locuri din împrejurimi: la baza urcușului spre Pâclele Mici se găsește un camping – La Hangar – unde se pot închiria rulote și chiar și o cameră cu jacuzzi.
Buna Anca!A fost o excursie organizata de cineva sau ai fost pe cont propriu? Nu am permis, deci nici masina si prin anumite locuri nu pot ajunge atat de usor. De aceea ma intereseaza daca a fost organizata de cineva.
Andreea, a fost o excursie de o zi organizata de Arhiva de geografie, pretul a fost 100 de lei.Nici eu nu am permis 🙂
Buna. Cu trenul mergi de la Buc la valenii de munte costa 15’5 lei . Spre Buzau poti sa te intorci la Ploiesti sau poti sa te duci.cu autobuz de la valeni pe drajna spre cislau apou la Buzau exista din nou tren.