Acasă AsiaChina Cum să iei viză pentru China

Cum să iei viză pentru China

Publicat: Updated:

În fiecare an îmi planific cel puțin o vacanță mai lungă într-o țară mai îndepărtată și (eventual, dar nu obligatoriu) exotică. Acum doi ani am fost în India, anul trecut m-am dus în Canada, iar anul ăsta a venit rândul Chinei.

China e una din țările pentru care îți trebuie viză, pe care trebuie să o obții de acasă. Nu există e-visa și nici nu poți lua viza la sosirea pe aeroport. Excepții: nu ai nevoie de viză pentru Hong Kong sau dacă tranzitezi (maxim 144 de ore) anumite orașe mari (link MAE).

Traseul

Voi călători trei săptămâni prin China, pe un traseu în circuit care străbate toată țara: Beijing – Xi’an – Chengdu – Xingping (Guilin) – Hong Kong – Taipei – Shanghai – Beijing. Pentru că vizitez Hong Kong și Taiwan, după care mă întorc în China continentală, am nevoie de o viză cu două intrări. Diferența de preț nu este atât de mare, lăsând la o parte faptul că oricum viza pentru China nu e ieftină deloc.

Cum se ia viza pentru China

Pe scurt, procesul e așa: formular online – programare online – vizită la Centrul de Viză pentru China din București.

Primul pas e să accesezi site-ul Centrului de Viză pentru China din București și completezi un formular online cu catralioane de informații despre tine și ce urmează să faci pe acolo. Îți trebuie și o poză pe care să o încarci online și care trebuie să îndeplinească anumite condiții. Eu am făcut o poză cu telefonul, poza nu îndeplinea toate condițiile (fundalul nu era perfect alb), dar am putut da submit la aplicație și așa.

După ce completezi formularul te programezi online pentru o vizită la Centrul de Viză pentru China din București. Apropo, dacă greșești ceva în formular, dar ai dat deja submit, nu îl mai poți corecta, trebuie să îl refaci. Eu am greșit numărul pașaportului și a trebuit să completez încă o data formularul (ohh, boy…). Ulterior, la Centrul de Viză, am descoperit multe alte mici greșeli / scăpări pe care funcționara mi le-a corectat cu pixul pe foile tipărite.

Ce documente îți trebuie pentru viză

Sunt mai multe tipuri de viză, eu am luat viză turistică (tip L) cu două intrări. Voi călători pe cont propriu, așa că nu am avut nevoie de invitație de la un cetățean chinez.

Documente:

  • Pașaport (valabil minim 6 luni)
  • O copie xerox după pagina cu informațiile personale din pașaport
  • Formularul de viză pe care l-ai completat online, tipărit
  • 2 fotografii tip pașaport (nu toate pozele de pașaport au aceleași dimensiuni, așa că atunci când le faceți specificați fie dimensiunile lor, fie că sunt pentru China)
  • Rezervarea biletului de avion dus-întors
  • Itinerarul pe zile pentru perioada șederii
  • Rezervările la hotel

Pe site ultimele trei documente sunt înșirate unul după altul și e ușor să ignori unul dintre ele (așa cum am făcut și eu), doar ca să afli la fața locului că nu se poate fără toate.

Centrul de Viză pentru China

E în partea de nord a Bucureștiului, pe lângă Barbu Văcărescu (Strada Gheorghe Țițeica 142), într-o clădire de birouri, la parter. Programul lor începe la 9 fix și nu poți intra mai devreme de 9. Angajații sunt români, dar regulile sunt chinezești și, deși nu era multă lume când am fost eu (iulie 2019), tot procesul a durat o oră și jumătate pentru că… birocrație și multe documente de verificat. Dar în alte cazuri probabil că durează mai puțin.

Întâi iei un bilet de ordine de la primul birou. Ți se verifică ”dosarul” și ți se face o altă poză (care va apare ulterior pe viza din pașaport). Acolo am aflat că trebuie să prezint și un itinerar (acela de care ziceam mai sus și pe care l-am ignorat). La Centru sunt trei calculatoare și o imprimantă (printul se plătește ulterior), așa că m-am dus la un calculator și mi-am scris repede traseul, care ocupa cam o treime de pagină.

M-am întors la primul birou și am aflat că itinerarul meu este mult prea scurt. Adică itinerar nu înseamnă ”Ziua 1 Beijing – Xian”, ci e vorba de unul pe zile în care pentru fiecare zi treci toate obiectivele turistice pe care le vei vizita în acea zi.

În caz că nu te-ai gândit la toate astea dinainte și nu ți-ai făcut un astfel de traseu, trebuie să-l faci pe loc. Nu o să verifice nimeni în China dacă în a treia zi acolo tu chiar vizitezi Marele Zid Chinezesc, dar dacă vrei viză trebuie să pregătești un itinerar așa cum cer ei.

Din fericire îmi pregătisem traseul detaliat cu un week-end înainte și norocul meu a fost că îl salvasem în cloud, așa că l-am putut accesa de la Centrul de Viză, l-am pus într-un word și i-am dat din nou print. Avea, de data asta, două pagini și jumătate!

Cu biletul de ordine m-am dus la ghișeu și domnișoara de acolo a început să verifice teancul de documente. Greșisem mici chestii în formular, alte câmpuri nu le completasem deloc – toate au fost corectate cu pixul. Apoi itinerarul a fost verificat pas cu pas și comparat cu rezervările de la hotel.

La ultima zi în Shanghai nu trecusem nici un obiectiv turistic, dar în ziua anterioară trecusem prea multe; a trebuit să mă duc din nou la calculator și să refac ultima pagină, astfel încât în ultima zi în Shanghai să vizitez ceva, să nu fie spațiu gol (”la Consulat se uită la toate astea”, mi s-a spus). ”Biletele de avion le aveți?” ”Da” A trebuit să le printez și pe astea (era vorba de zborurile Hong Kong – Taipei – Shanghai – Beijing, nu de biletul către China, care e oricum obligatoriu).

După mai multe drumuri la calculator și la imprimantă, am finalizat procesul de depunere a documentelor. Mi s-au luat amprentele (toate degetele, ambele mâini) și am primit un alt bilet de ordine pentru plată.

Cât costă viza China

Viza turistică cu o singură intrare, în regim normal, costă 476 lei, viza turistică cu două intrări costă 616 lei, la care se mai adaugă costul pentru toate foile printate la Centrul de Vize.

N-aș putea să spun unde mă uitasem eu pe site-ul lor și nu era actualizat (sau nu m-am uitat eu bine), dar m-am dus acolo convinsă că viza cu două intrări costă 420 de lei și atâta aveam cash la mine. La casierie se poate plăti cu cardul sau cash, dar nu se pot combina două metode de plată, așa că după ce pierdusem aproape o oră cu documentele, a trebuit să găsesc un bancomat în apropiere.

În clădirea în care se găsește Centrul de Viză NU există un bancomat. Pe strada pe care este Centrul de Viză NU există un bancomat. Am luat-o pe jos pe Barbu Văcărescu până la un Kaufland unde înainte a fost o Billa în speranța că măcar acolo voi găsi un bancomat șiiii… am găsit, într-adevăr, unul!

M-am întors la Centrul de Viză pentru China – puteam face plata până după-masă, după care nu știu ce se întâmpla și nici nu voiam să aflu, probabil să depun încă o dată toate documentele. Am primit o chitanță cu care urma să-mi ridic pașaportul peste câteva zile.

Cât durează emiterea vizei în regim normal

Două zile lucrătoare! Birocrație până nu mai poți, dar măcar sunt eficienți chinezii ăștia! Trebuie să iei bilet de ordine și la ridicarea pașaportului, dar totul durează infinit mai puțin. Deși în formularul pentru viză am specificat datele de intrare în China continentală, viza am primit-o pe o perioadă mai lungă (25 de zile pentru fiecare intrare).

Lucruri utile

Centrul de Viză pentru China este doar în București. Este obligatoriu să completezi formularul online și să te programezi online pentru depunerea documentelor.

Pentru a aplica pentru viză trebuie să mergeți personal la Centrul de Viză pentru China din București, pentru că vi se iau amprentele acolo. Pentru ridicarea pașaportului poate merge altcineva.

Cu cât mai multe documente printate de acasă, cu atât mai bine: rezervări la hotel (Booking sau altele), bilete de avion pentru zboruri domestice, traseu detaliat cu obiectivele pe care le vizitezi în fiecare zi. Salvați-vă documentele și în cloud, ca la nevoie să le puteți accesa de la Centrul de Viză.

Nu mi-au cerut dovada unui loc de muncă, dar cer informații suplimentare dacă ești freelancer sau ai propria ta afacere (la Centrul de Viză au o Cameră pentru interviuri pentru asta); în formular trebuie să treci ultimele trei locuri de muncă și o persoană de contact de acolo.

Ce se întâmplă dacă îți modifici itinerarul după ce ai luat viza? Habar nu am, dar din ce am citit fiecare hotel te înregistrează la sosire în sistemul central al poliției, așa că oricum vor ști pe unde umbli.

Site-uri utile: MAE, Ambasada Chinei în România, Centrul de Viză pentru China din București.

Șiii… să vină vacanța aia în China odată, că nu mai am răbdare 😛

18 comentarii

Cristina 24 iulie 2019 - 6:29 AM

În aproape 6 ani de Asia n-am ajuns în China deloc. Honk Kong, Macau și Taiwan nu se pun :)) Pur și simplu nu s-a numărat printre priorități, nu-s mare fan chinezi în general, parcă mă tentează mai mult Asia Centrală așa că intenționam să las China mai printre ultimele locuri explorate. Dar am cunoscut o chinezoaică zilele astea, e din provincia Yunnan și mi-a arătat niscai locuri de văzut în provincia ei și omg, anul viitor posibil să fie anul Chinei. Tocmai bine că mergi tu acum, să ne povestești cum a fost și ce-ai văzut 🙂

Răspunde
Anca 24 iulie 2019 - 7:06 AM

Yunnan e foarte fain, inițial voiam să trec și pe acolo, dar nu prea mi-a ieșit traseul astfel încât să le văd pe toate. Cam mare China, ce să faci… 😀

Răspunde
Carmen 1 august 2019 - 8:57 PM

Buna Anca,Întrebarea mea nu are legătura cu articolul acesta dar nu am știut unde s-o adresez: ai scris tu un articol când ti-ai cumpărat apartamentul in care menționai si niște firme de transport mobila. Am tot căutat pe blog dar nu l-am mai găsit. Poți sa-mi ce articol era? (Ma interesează acele firme de transport).Mulțumesc frumos!

Răspunde
Anca 2 august 2019 - 2:21 AM

Nu mai stiu cum se numeau firmele, au fost doua: una care m-a debarasat de o mobila pe care nu o mai voiam (gratis) si alta care a demontat, impachetat si transportat o biblioteca la Ikea. I-am gasit pe net. Articolul nu l-am pastrat, nu era despre calatorii.

Răspunde
Marius 31 august 2020 - 9:16 PM

Buna seara
Ma bate gandul sa vizitez china mai precis in shangai sa plec in vacanță
Sunt stabilit in Franța Paris si as vrea sa știu daca pot cere viza direct de la ambasada chineză la paris
Ori trebuie sa vin in țară la București pt a cere viza
Va mulțumesc mult

Răspunde
Anca 2 septembrie 2020 - 6:45 AM

Teoretic poți aplica pentru viză în orice țară, dacă vrei să fii sigur cel mai bine e să contactezi Ambasada Chinei din orașul tău.

Răspunde
Marius 2 septembrie 2020 - 7:06 AM

Deci pot aplica si la Paris pentru viza ?

Răspunde
Anca 2 septembrie 2020 - 7:07 AM

Cel mai probabil da.

Răspunde
Marius 2 septembrie 2020 - 7:11 AM

Îți mulțumesc mult pentru informații Anca, dupa epidemie o sa dau o fugă până la ambasada Chinei la Paris sa cer viză

Dena 9 august 2023 - 2:29 PM

Servus Anca, te rog sa imi spui daca doar tranzitez China pentru cateva ore, imi trebuie viza? Stiu ce scrie pe site-ul mae, dar la ei mai sunt si erori (da, da mi s-a intamplat), dar nu e rau sa intreb si un cunascator.
Aprop:ma intereseaza pt Taiwan! Nici Taiwanul nu cere viza, asa-i?
Mulțumesc

Răspunde
Anca 9 august 2023 - 3:28 PM

Bună, n-am avut tranzit în China, așa că din păcate nu știu care sunt regulile, mai ales acum, după pandemie. Am avut viză cu mai multe intrări pentru că am mers și în Hong Kong și în Taiwan. Da, românii nu au nevoie de viză pentru Taiwan, vezi și aici.

Pentru China, dacă vrei să fii sigură, cel mai bine întreabă la Ambasada Chineză din România sau la cea română din China 🙂

Răspunde
Radu 24 martie 2024 - 3:21 PM

Buna! Vizez si eu o calatorie in China anul viitor, dar am auzit ca daca ai stampile de Turcia in pasaport poate fi o mare problema, si in loc de 3 zile, sa dureze 3 luni.

Răspunde
Anca 24 martie 2024 - 3:24 PM

Ce treabă are vizita în Turcia cu China? „Auzitul” nu e o sursă credibilă. Am fost în Turcia de ”n” ori înainte de a merge în China.

Răspunde
Radu 24 martie 2024 - 4:04 PM

Se pare ca are treaba cu uighurii din Xianjing, o minoritate turca(musulmana) despre care Turcia a spus in repetate randuri ca sunt abuzati si li se incalca drepturile fundamentale de catre chinezi. Iar chinezii ca sa se razbune fac mizerii din astea, chiar daca turistii nu au nicio treaba. Sunt multe marturii online de oameni care au avut probleme cu viza sau cu intrarea, la cautare “china visa turkish stamp”(vad ca nu pot pune linkuri aici).
Tu ai avut stampilele de Turcia pe pasaportul cu care ai aplicat ptr viza? Ca se pare ca scandalul cu uighurii era la “apogeu” chiar prin 2018-2019.

Răspunde
Radu 24 martie 2024 - 4:08 PM

Mai precis, daca vad stampile de Turcia, se apuca si iti verifica activitatea in Turcia ceea ce poate dura.

Răspunde
Anca 24 martie 2024 - 4:11 PM

Am înțeles. Nu am avut atunci ștampilă de Turcia. În 2019, când am luat viza de China, singura grijă la consulat era să trec toate detaliile traseului, nu-mi amintesc vreo întrebare despre Turcia.

Răspunde
Nicu 26 august 2024 - 2:01 PM

Salutare,

Planul e sa stam o luna in China. Si vrem sa vizitam mai multe locuri. e posibil sa rezerv zborurile de intrare si iesire + cazare in 2 locuri doar? sa zicem Chengdu si Beijing? le fac eu itinerar pe zile dar nu vreau sa trebuieasca sa rezerv cazare in fiecare loc(nici nu sunt definitivate)? se poate face asa oare?

Răspunde
Anca 30 august 2024 - 9:11 AM

Poți rezerva cu anulare gratuita. Nu știu cat de mult contează rezervările, dar eu le-am avut pentru viză.

Răspunde

Lasă un comentariu