Ar fi trebuit să fie un weekend prelungit la Azuga, dar m-am întors în București după numai o zi: dintre toate localitățile de pe Valea Prahovei, Azuga e cea mai puțin interesantă, are un aer de sat izolat în care vara nu e nimic de făcut, în afară de o vizită la Cramele Rhein.
Cramele Rhein
La Cramele Rhein se produc vinuri spumante sub marca Halewood, folosind metoda Champenoise (care se folosește la producerea șampaniei în regiunea cu același nume din Franța). Vinurile spumante sunt diferite de vinurile spumoase (la care se adaugă dioxid de carbon), sunt similare cu șampania, dar nu pot folosi acest nume care e rezervat doar pentru vinurile produse în regiunea Champagne.
La Azuga vinurile spumante trec printr-o etapă de fermentație care are loc direct în sticlă, etapă care durează un an, apoi o etapă de limpezire în timpul căreia sticlele sunt întoarse manual una câte una, urmând ca la final să le se pună un dop și o plasa de sârmă pentru protecție. În mare parte tot procesul este manual, au o linie automatizată în care li se pun dopuri sticlelor, dar linia respectivă are și ea vreo 25 de ani vechime – nu rentează să investești în tehnologie pentru o producție anuală destul de mică.
La Cramele Rhein există și o pensiune cu 16 camere și un restaurant, domeniul e drăguț, dar nu foarte mare, iar alte activități nu sunt în zonă. Însă au mulți vizitatori străini care se opresc acolo în drum spre Brașov, probabil.
Azuga
Cândva un oraș industrial, acum se laudă cu ruinele acestora, un Fun Park Azuga deprimant și două pârtii: Sorica și Cazacu. E de mers acolo iarna, dacă îți place să schiezi, vara e liniște și cam atât.