Viena în detalii

Viena în detalii

by Anca @ 1001 călătorii
1142 views

#1. Plimbându-mă pe străzile Vienei m-am trezit în fața casei lui Beethoven: la ce etaj o fi stat? La 3 sau la 4, unde sunt draperii vișinii? La parter inevitabilul museum shop – fiecare muzeu vinde ceva, dacă nu amintirea unui om care a plecat demult, măcar un creion cu o operă de artă pe el.

#2. Chiar mă întrebam cine strânge balega lăsată de frumoșii cai din Viena și răspunsul s-a înființat imediat: nimeni – săracii cai sunt obligați să umble cu sacul de balegă după ei. Altfel spus turiștii dau o grămadă de bani să se plimbe cu caleașca învăluiți în miros de îngrășământ natural. Măcar caii sunt foarte frumoși, cu urechiușele lor îmbrăcate în mătase.

#3. Un magazin întreg numai cu ciocolată! Am ajuns în rai și raiul e tapetat cu cutiuțe, borcănașe, pachețele de ciocolată pregătită manual, „hand made in Vienna”: Xocolat! Scump, dar ciocolată adusă tocmai din Africa merită niște bănuți în plus, nu?

#4. Îl ador pe Mozart, m-aș răsfăța cu el în fiecare zi a vieții mele. Ciocolata Mozart, la asta mă refer, desigur. Cel mai bun preț mi s-a părut la un magazin lângă Catedrala Sfântul Ștefan unde o pungă cu 25 de bomboane Mozart costa vreo 3,34 Euro sau pe acolo. Cumpăra lumea câte 3-4 pungi din astea, știau ei ce știau, Mozart e cel mai tare. Nu întâmplător Beethoven nu are marca lui de ciocolată – dacă ar avea ar fi neagră ca moartea și amară ca ziua de dinainte de salariu.

#5. La început de noiembrie se pregătea de zor Târgul de Crăciun de lângă Rathaus (RetHaus, cum i-am zis eu, prima dată când am fost la Viena, unui funcționar austriac care m-a corectat, zâmbind, RatHaus, că doară ei nu au șobolani la primărie, ca în alte părți). Am făcut un calcul matematic rapid și mi-a ieșit că până la Crăciun mai erau, din acel moment, 50 de zile.

#6. Toamna. Oriunde m-aș duce găsesc o toamnă pe gustul meu. Păcat că se întunecă atât de repede, păcat că nu ține prea mult.

Cum se ajunge acolo: cu Austrian care are curse frecvente și prețuri de la 89 Euro în sus pentru un zbor direct dus-întors. Transferul de la aeroport costă 8 Euro cu Vienna Airport Lines care are stație terminus în Morzinplatz/Schwedenplatz (stația de metrou Schwedenplatz, piațeta Morzinplatz care e un pic după un colț de stradă). Se poate ajunge de la / la aeroport și cu City Airport Train/ CAT, biletul costă 12 Euro.

Viena02.JPGViena03.JPGViena04.JPGViena05.JPGViena06.JPGViena07.JPGViena08.JPGViena09.JPGViena10.JPGViena11.JPGViena12.JPGViena13.JPGViena14.JPGViena15.JPGViena16.JPG

8 comentarii
0

8 comentarii

Anca 19 noiembrie 2012 - 8:13 am

Pe Mozart il stiu prea bine, dar de ciocolata africana aud pentru prima data. Iti mai aduci cumva aminte pe unde era magazinul, ca nu l-as rata data viitoare cand trec pe acolo?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 19 noiembrie 2012 - 9:53 am

L-am gasit! Este magazinul Xocolat, care se pare ca e cel mai grozav din Viena. Eu am fost in Xocolat din Palais Ferstel, Tafelschokoladen.

Răspunde
nickro 19 noiembrie 2012 - 10:38 am

Mi-am luat bilete pentru Viena, pentru vara viitoare. Nu sunt lămurit dacă să aloc o zi pentru Bratislava sau pentru abaţia Melk. Poate mai scrieţi despre Viena :)!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 19 noiembrie 2012 - 10:44 am

Bratislava e draguta, e o destinatie de o zi – iti poti face o idee despre ea aici.

La abatia Melk nu am fost, dar pare foarte frumos. Eu am mai fost in Viena asa ca de data asta am stat mai putin.

Răspunde
Jen 19 noiembrie 2012 - 10:39 am

CAT nu prea merita banii, decat daca te grabesti foarte tare. Poti sa iei metroul normal care face cu vreo 10 minute mai mult, costa cu vreo 5 euro mai putin si te duce tot in centru (inclusiv la Landstrasse, parca acolo are capatul CAT).

De vizitat: cartierul cu lucrarile lui Hundertwasser!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 19 noiembrie 2012 - 10:45 am

Am vrut initial sa iau metroul, dar la automat imi afisa un pret mai mare decat la autobuz si am renuntat. Probabil era oferta pt CAT si n-am stiut eu unde sa ma uit dupa biletul simplu de metrou.

Răspunde
Jen 19 noiembrie 2012 - 10:53 am

Sincer nici eu nu mai stiu cum se face, pe mine m-a asteptat o prietena si a cumparat ea biletele 😀

Răspunde
Daiavedra 7 noiembrie 2013 - 10:16 am

Viena e superbă, tot timpul anului, sunt atâtea de vizitat, iar de Crăciun orașul întreg e o sărbătoare.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: