La 1 august 2020 am plecat de acasă pentru a lucra de la distanță din alte țări.
Prima lună în Berlin, Germania, restul urma să văd. Credeam că o să fie o schimbare uriașă, până la urmă nu mai făcusem asta niciodată – să combin munca și călătoriile și să lucrez în totalitate de la distanță, dar s-a dovedit a fi destul de ușor.
Mai greu a fost să mă pregătesc pentru asta, să îmi fac bagajul perfect (pe care a trebuit să-l reduc cu câteva minute înainte de plecarea la aeroport pentru că nu-l puteam închide), să îmi găsesc cazare, să mă pregătesc mental pentru plecare.
De la Brandenburg Gate Berlin la Berliner Dom
În prima zi m-am dus la Berlin Brandenburg Gate și am nimerit peste o manifestație: nu prea înțelegeam de ce era poliția peste tot, dar în afară de cei care manifestau, toată lumea era relaxată.
În afară de transportul public, unde trebuia să porți mască, și unele magazine, nu părea că se temea cineva de pandemie pe acolo: restaurantele și cafenelele erau pline, la fel și locurile de promenadă de pe malul râului Spree.
Am stat o lună în Berlin și în timpul liber am vizitat cât mai multe locuri. Pe unele le cunoșteam de la prima vizită în 2015: Brandenburg Gate, Berliner Dom, Alexanderplatz, Cartierul Muzeelor. Seara mai ieșeam să mă plimb fără vreo țintă anume.
Lângă Catedrala din Berlin (Berliner Dom) era plin de oameni și dacă aveai noroc puteai asculta muzică bună. Nu îmi rămâneau multe ore de plimbare până se întuneca, așa că profitam de lumina aurie cu umbre lungi ca să mă plimb prin Berlin. Weekendurile erau pentru plimbări în afara orașului.
Cu tot începutul de pandemie și nebunia din jur, dacă nu se întâmpla Covid 19 n-aș fi ajuns niciodată să trăiesc așa ceva, nici măcar nu m-aș fi gândit că e o posibilitate, pentru că de fapt nu era. Am profitat la maxim de libertatea nou descoperită, de faptul că aveam timp să descopăr un loc și aveam grijă de mine într-un alt fel decât până atunci.
Topography of Terror Berlin
De la Charlottenburg nu a mai fost decât un pas până la Topographie des Terrors, un muzeu indoor și outdoor dedicat ororilor nazismului.
Se pot vedea fotografii din mai multe perioade și mai multe țări – te uiți și te întrebi cum s-au putut întâmpla astfel de lucruri, dar de fapt n-ar trebui să ne mirăm foarte tare, și în ziua de azi unii ar fi dispuși să facă din „ceilalți” săpun, că așa au înțeles ei să fie oameni.
Check Point Charlie
În apropiere era un balon staționar în care te puteai urca pentru o panoramă asupra orașului – eu am preferat să o iau spre Check Point Charlie, fost punct de trecere între Berlinul de Est și cel de Vest, acum unul din obiectivele turistice din Berlin, unde, contra cost, te poți fotografia cu falși soldați americani.
Rămășițele vechiului Berlin sunt ascunse în spatele unor ziduri înalte și transformate în muzeu pentru turiștii occidentali. Nu am intrat, că am trăit pe viu comunismul, nu e nevoie să mai și plătesc pentru asta.
Pe malul râului Spree
După Berliner Dom, Alte Nationalgalerie și o plimbare pe malul râului Spree am încheiat ziua în Alexanderplatz: Berlin mi s-a părut un oraș viu și un amalgam interesant de influențe culturale și probabil faima sa de oraș original stă și în capacitatea sa de a-i primi și integra pe cei mai diferiți dintre locuitorii săi.
East Side Gallery
La fel ca în București, și în Berlin exista un autobuz 300 cu care mă intersectam frecvent, pentru că mergea de la Oberbaumbrücke (un pod care a apărut în Run Lola Run) până la Tiergarten.
Lângă Oberbaumbrücke este East Side Gallery, 1.3 kilometri din fostul zid al Berlinului transformat într-o galerie în aer liber. Acolo e faimosul graffiti cu Honecker și Brejnev pupându-se de zor, imagine lângă care se fotografiază lumea.
Palatul Charlottenburg
De la bălțile din București am trecut la cele din Berlin. Pentru Palatul Charlottenburg am luat metroul până la Mierendorffplatz de unde am luat-o pe Kaiserin Augusta Alee, pentru că mi s-a părut mie că o stradă cu un astfel de nume nu poate să ducă decât la palat. 800 de metri mai târziu m-am oprit, ceva nu părea să fie în regulă – greșisem drumul.
Palatul Charlottenburg are o grădină „zen”, cu nuferi și lebede și oameni care meditează sau lenevesc pe malul lacului. E o versiune mai modestă a Palatului Versailles, cu pretenții mai mici.
Babelsberg
Babelsberg e mai puțin opulent decât vecinul său Potsdam, dar are un turn în vârf de deal (Turnul Flatow) și câteva străduțe pe care te poți plimba. E un loc simpatic, bun pentru relaxare.
Teufelsberg
La marginea Berlinului e un deal artificial – Teufelsberg – de pe care poți vedea tot orașul. Nu trebuie să plătești intrare la vreun turn de fițe, iei trenul până în Heerstraße, mergi vreun kilometru pe jos și urci dealul.
E un loc mai puțin celebru de vizitat pe acolo.
Spandau
Spandau e practic lipit de Berlin și e capăt de linie pentru trenurile S-Bahn: e un oraș frumușel, cu o citadelă care se poate vizita gratuit la orice oră, se plătește bilet doar pentru muzeu.
Berlin Hauptbahnhof (Berlin Central Station)
E principala gară din Berlin, imagine tipică pentru orașul modern cu transport public impecabil, unul din lucrurile pe care le-am admirat cel mai mult acolo.
Pentru cineva care nu conduce, ca mine, o țară în care ai toate mijloacele de transport posibile la dispoziție e un dar divin. Ca în multe țări străine, gara nu este un loc dubios și murdar, ci o zonă vibrantă a orașului. Gara apare în filmele cu Jason Bourne, apropo.
Kreuzberg
Am stat în Kreuzberg, un cartier în care orice berlinez și-ar dori să stea (cel puțin așa zicea gazda mea). Era plin de cafenele și de restaurante în jur, un fel de Turnul Babel al mâncărurilor în care fiecare nație și-a adus aromele de acasă: mulți turci cu nelipsita șaorma, indieni, vietnamezi și cofetării cu prăjituri delicioase.
Kreuzberg e o zonă scumpă: apartamentul în care am stat avea trei camere, dar costa 800.000 eur, iar chiria era 1900 eur / lună; eu închiriasem doar o cameră și am stat cu familia gazdei.
Când m-am mutat în acest Airbnb, am luat-o pe jos printr-un parc: nu prea eram sigură că vreau să mă opresc acolo, erau niște personaje cam dubioase la intrare, dar după aceea mi s-a părut ok și am stat un pic pe o bancă.
Am aflat după aceea că Görlitzer Park e un loc cunoscut pentru dealerii de iarbă. Kreuzberg avea un primar din partidul verzilor – Monika Herrmann, care pleda pentru legalizarea canabisului și se pare că politica asta mai tolerantă a avut rezultate mai bune decât metodele mai dure, încercate înainte.
Fun fact: Görlitzer Park a avut un îngrijitor, un tip care în afară de atribuțiile lui manageriale făcea un fel de community management cu dealerii din parc: le spunea să nu vândă droguri copiilor sau să nu vândă droguri ca heroina, genul ăsta de lucruri.
În 2019 domnul Cengiz Demirci, că așa îl cheamă, a fost vedeta unei știri care s-a viralizat în presa germană și internațională: a luat niște vopsea roz și a marcat anumite locuri la intrarea în parc și le-a zis dealerilor că alea sunt locurile lor ca să vândă iarbă. I kid you not! 😂
A fost interesantă experiența de a lucra de la distanță din alte țări. După o lună într-un oraș ca Berlin, percepțiile se aplatizează și te simți de parcă ai fi acolo de ani de zile.
În a doua parte a lunii mi-a plăcut mai mult să mă plimb prin cartier, să descopăr câte un parc sau o fațadă cu graffiti, să mă opresc la gelateria siciliană de la câțiva metri de „casă” pentru un răsfăț ocazional, să intru prin magazine și să tânjesc după o mască de protecție cu Frida Kahlo.
Știam supermarketurile și străduțele din Kreuzberg, papetăria de unde mi-am cumpărat un caiet negru și un pix la fel, magazinele în care găseai cidru rece (merele sunt la mare cinste în Germania), magazinele turcești cu produse din țara prietenă, restaurantele din jur care răspândeau arome ademenitoare.
Îmi plăcea să mă uit după căței și la cum se îmbrăcau și se purtau oamenii – relaxați, fără fasoane, fără „poze”, deplasându-se prin oraș cu bicicleta, un mix de nații și de stiluri, de localnici și turiști, amestecate repede într-un creuzet.
Berlinezii sunt mari petrecăreți și mai tot timpul era muzică la Warschauer Straße, gara de lângă podul Oberbaum: tineri care se adună în jurul unor boxe și dansează sau cântă, pierde vară cu câte o sticlă de bere în mână, grupuri care se duc la culcare dimineața când eu mergeam la gară ca să iau trenul spre vreun loc din Germania.
Cazare Berlin
Am stat o lună în Berlin într-un Airbnb, într-o cameră închiriată într-un apartament cu gazda mea, fetița ei de câțiva ani și două pisici, Teddy și Mishka.
În timpul zilei eram singură în toată casa: mi-am instalat „biroul” în bucătărie și pisica Teddy venea constant să verifice ce mai fac și să ceară afecțiune, sărea pe masă și-mi amenința cana cu cafea. Mishka era mai curioasă și mai retrasă, așa ca mine, toată ziua stătea ascunsă pe undeva și din când în când venea și se întindea cât era de lungă pe parchet.
Pentru alte opțiuni de cazare dați un search pe Airbnb sau Booking pentru un hotel în Berlin.
Zbor București Berlin
Ryanair și Wizz Air au zboruri directe spre Berlin, Aeroportul Berlin Brandenburg (BER) este acum principalul aeroport al orașului.
Berlin, obiective turistice
Alte locuri de vizitat în Berlin, în afara de cele de mai sus: Insula Muzeelor, cu Pergamon și alte muzee celebre, Grădina Zoologică, Hackesche Höfe cu magazine și cafenele, parcurile Treptower, Tiergarten și Tempelhofer Feld, fostul aeroport unde poți merge la picnic.
Mai sunt Gendarmenmarkt, Reichstag cu cupola lui, Jewish Museum, Kaiser Wilhelm Church, Grădina Botanică, Viktoriapark și pădurea Grunewald pentru o gură de aer curat.
Dacă îți plac cultura și arta, vezi Kulturforum, iar pentru vibe local ia la pas Prenzlauer Berg sau Friedrichshain.
Ce am vizitat în Germania
- Dresda și o plimbare la castelul Moritzburg
- Grădini și palate în Potsdam
- Lübeck: marțipan și arhitectură gotică la Marea Baltică
- Bautzen și Görlitz, plus o incursiune fulger în Polonia
- Grădinile Herrenhäuser din Hanovra și-un castel ratat
- Drumeție și plajă pe insula Rügen
- Saxon Switzerland: Bastei și fortăreața Königstein
- Zi cu ploaie și cu nori în Hamburg
- Ceva frumos, ca de final de Germania: Meissen și Schloss Wackerbarth
- Palate, palate, palate… Schwerin și Wismar
- München: în căutarea wurstilor de Crăciun
- Escală în Frankfurt
Bravo, felicitări, admir stilul tău de viață!
Ai avut o idee excelenta, in felul asta poti sa ai linistita o calatorie in jurul lumii😊 (fara stresul calcularii zilelor de vacanta), plus ca poti sa ajungi mai ieftin in diverse locuri. Felicitari!
Ăsta e visul, doar să se mai deschidă granițele 😛