Vechiul Palat Imperial din Kyoto

Vechiul Palat Imperial din Kyoto

by Anca @ 1001 călătorii
685 views

Kyoto este vechea capitală a Japoniei și tot acolo se găsește fostul Palat Imperial, care nu se mai folosește acum de către Împărat din motive de securitate (când Familia Imperială vine în Kyoto stă undeva în apropiere, ni s-a spus). Totuși, uneori se mai primesc diverse oficialități acolo, mari șefi de stat și regine, probabil ca să le dea și lor ocazia să viziteze Palatul.

Palatul Imperial se găsește în mijlocul unui parc public și privit din afară arată mai degrabă modest, nicidecum a palat, pentru că nu se vede decât un gard simplu și… cam atât. Nefiind un palat locuit, ci mai degrabă un muzeu, accesul este mai relaxat, iar organizarea (a se citi “ghidul”) mai prietenoasă. Față de Tokyo, unde ghid ne-a fost un nene jandarm care trăncănea în japoneză și unde am mers doar în coloană, în Kyoto ne-a luat în primire o ghidă vorbitoare de engleză, foarte drăguță și amabilă, care ne-a povestit o grămadă de lucruri despre Palatul Imperial, pe care altfel probabil nu le-aș fi aflat, căci cine are timp să studieze ghiduri turistice tocmai când călătorește, nu?

Eram un grup mare și la prânz, în Kyoto, cred că erau vreo 40º C sau mai mult la soare. Ghidul avea umbreluță și ne-a explicat că, din păcate, asta e o vreme tipică pentru Kyoto în luna august (aviz amatorilor). Palatul, după cum aveam să văd, a fost construit tocmai având în minte acest tip de climă, cu spații deschise prin care să circule aerul și să nu moară înăbușiți acolo membri familiei imperiale. “Ce credeți că făceau iarna?” ne-a întrebat ghida. Pentru că iarna, în Kyoto, este la fel ca la noi, cu zăpadă și frig, iar Palatul Imperial nu părea deloc pregătit pentru ierni geroase. Se pare că iarna pur și simplu… își puneau multe haine pe ei (pe stilul foilor de ceapă) și în camere aveau niște vase cu jar, ca să își încălzească mâinile. Atât! Nici vorbă de șeminee sau sobe la o construcție realizată din lemn, care ar fi luat foc cu ușurință. De altfel unele clădiri au dispărut exact din această cauză, pentru că toate sunt realizate exclusiv din lemn. Acoperișurile sunt din coajă de chiparos în foarte multe straturi presate bine și care dau o înfățișare specifică tuturor clădirilor și porților. Dar cu adevărat frumoase sunt picturile cu cerneală japoneză, vechi de sute de ani.

Desigur, nu se vizitează interiorul clădirilor de către armatele de turiști tropăitoare, caști ochii de afară și atât.

Vizitare: Palatul Imperial se vizitează gratuit cu programare prealabilă (fie online, fie la fața locului la Imperial Household Agency, care are sediul lângă Palat).

KyotoImperial01.jpgKyotoImperial02.jpgKyotoImperial03.jpgKyotoImperial04.jpgKyotoImperial05.jpgKyotoImperial06.jpgKyotoImperial07.jpgKyotoImperial08.jpgKyotoImperial09.jpgKyotoImperial10.jpgKyotoImperial11.jpgKyotoImperial12.jpgKyotoImperial13.jpgKyotoImperial14.jpgKyotoImperial15.jpgKyotoImperial16.jpgKyotoImperial17.jpgKyotoImperial18.jpgKyotoImperial19.jpg

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: