Vălenii de Munte, un loc frumos pentru o excursie de weekend din București: Casa Memorială „Nicolae Iorga”, câteva biserici vechi, case frumoase și mici locuri pitorești.
Casa Memorială „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte
Cel mai important loc de vizitat în Vălenii de Munte este Casa Memorială „Nicolae Iorga”, locuința în care savantul român a trăit timp de 40 de ani și în care a locuit cu a doua sa soție, Ecaterina, care i-a fost colaboratoare de-a lungul vieții.
Cu Ecaterina a avut 7 copii, de la prima soție a mai avut 4, dar numele de Iorga nu s-a păstrat, băieții neavând urmași. Istoricul Andrei Pippidi este nepotul lui Nicolae Iorga și mai sunt câțiva nepoți prin Italia, care au fost în vizită la Vălenii de Munte în vara lui 2018.
Nicolae Iorga a locuit la Vălenii de Munte până la cutremurul din 1940 care a afectat casa și din cauza căruia s-a mutat, temporar, la Sinaia. Era la locuința din Sinaia când a fost informat de un grup de legionari că trebuie să meargă la București, a fost dus în Pădurea Strejnic și împușcat cu nouă gloanțe. Soția lui, Ecaterina, a mai trăit un an după moartea soțului.
Casa din Vălenii de Munte este foarte frumoasă, cu o pasarelă care exista și pe vremea lui Iorga și care unea locuința familiei de bucătărie și sala de mese. S-a păstrat și o parte din mobila originală, mobilă din paltin făcută la comandă la Câmpulung Moldovenesc – sunt folosite culorile tricolorului pe lângă auriul discret la lemnului.
Una dintre fiice s-a dedicat picturii și a pictat unele tablouri care împodobesc pereții, în timp ce altele sunt cadouri primite de la prieteni apropiați. Printre decorurile interioare se remarcă și câteva icoane frumoasă. În ceea ce privește fostele camere ale copiilor și sala de mese, mobila originală nu a fost păstrată, fiind înlocuită cu spații adaptate pentru diverse expoziții, atât permanente, cât și temporare.
Biletul de intrare
Biletul de intrare costă 16 lei, taxa foto este exorbitantă ca la majoritatea muzeelor din județul Prahova (25 lei / obiect sau 50 lei / sală). În exterior se pot face poze fără taxă.
Alte locuri de vizitat în Vălenii de Munte
Chiar în centrul urbei e o altă biserică ce se remarcă prin poarta de lemn frumos sculptată – biserica a fost ctitorită în 1680 de Hagi Stoian Clucerul, pe vremea domniei lui Șerban Cantacuzino, și a fost refăcută de mai multe ori. Fiind construită pe un dâmb cu depozite de sare în subsol, a fost grav afectată de cutremure, precum cele din 1940 și 1977.
Ceva mai departe de centrul orașului și celelalte obiective turistice este o altă biserică veche – Biserica Sfântul Spiridon Berevoiești – conform studiilor istoricului Nicolae Iorga crucea de piatră din vecinătatea bisericii, datată din 1726, reprezintă dovada existenței bisericii încă din secolul 18. Micuța bisericuță e mutilată de construcțiile moderne – o clădire în construcție ridicată chiar lângă turnul de lemn, zeci de cabluri care atârnă de un stâlp, ba chiar și ceea ce pare să fi fost un suport pentru panouri publicitare.
Plimbându-te pe străzile din Vălenii de Munte mai dai peste câteva case frumoase, în stil românesc, cu elemente de decor din lemn sculptat.
Alte locuri din Vălenii de Munte:
- Biserica „Sfântul Nicolae”: O biserică veche cu o arhitectură tradițională, care păstrează elemente istorice și artistice remarcabile.
- Piatra Șoimului: Un loc pitoresc situat în apropiere de Valenii de Munte, oferă priveliști spectaculoase asupra zonei montane. Este un loc apreciat pentru drumeții și activități în aer liber.
- Muzeul Etnografic „Casa Leca-Mărgineanu”: O casă tradițională românească care servește drept muzeu etnografic, oferind vizitatorilor o incursiune în tradițiile și obiceiurile locale.
- Mănăstirea Ciolanu: Situată în apropierea orașului, această mănăstire este cunoscută pentru atmosfera sa liniștitoare și arhitectura sa religioasă. Vizitatorii pot explora biserica și împrejurimile înconjurătoare
Cum ajungi la Vălenii de Munte
Din București se poate ajunge la Vălenii de Munte cu trenul (schimbare în Ploiești) sau cu autocarul. Un bilet cu autocarul costă 17 lei, la dus cursa a durat nesfârșit de mult, 2 ore și 45 de minute și cu o grămadă de opriri în București, la întoarcere cred că a fost altă companie, am ajuns în capitală într-o oră și jumătate.
Am mai fost la Vălenii de Munte în primăvara lui 2017, când am vizitat și alte locuri din zonă. Dacă vă opriți în Ploiești puteți vizita fabulosul Muzeu al Ceasului.