Valea Sacră e o vale în apropiere de Cusco, irigată de râul Urubamba, în care se găsesc mai multe obiective turistice importante pe care le poți vizita într-o zi. Majoritatea locurilor sunt situri arheologice incașe, dar recent s-a mai adăugat un loc cu origini pre-incașe: Chinchero – Moray – Salineras de Maras – Ollantaytambo – Pisac.
Chinchero
Am început vizita la un magazin al comunității din Chinchero unde niște femei ne-au arătat cum se vopsește lâna de alpaca cu sucul fructului unei plante (mio-mio), care își schimbă culoarea dacă adaugi alte substanțe, precum sucul de lămâie.
Ruinele din Chinchero au fost construite la ordinul lui Inca Tupac Yupanqui care a folosit locul ca pe un fel de reședință de la țară. S-au construit apeducte și terase pentru culturile agricole, biserica și piața de azi fiind au fost construite de spanioli pe rămășițele palatului incaș. În vârful multor case din zonă sunt doi tăurași din ceramică – poartă noroc și aduc prosperitate.
Moray
Nu, Moray nu este o pistă de aterizare pentru OZN-uri și nici un amfiteatru pentru spectacole, ci un centru incaș de experimentare agricolă. Pentru aceștia, agricultura a fost cea mai importantă știință și sunt mai multe astfel de centre în care adaptau diverse plante pe terase înalte.
Depresiunile din Moray sunt destul de adânci, așa că se crea o diferență de temperatură de 15C între partea de sus și cea de jos, cu diverse micro-climate pe care studiau plantele sălbatice. Terasele erau și ele construite astfel încât apa să se scurgă repede chiar și în sezonul ploios, nu să băltească în ele. În Moray sunt trei astfel de depresiuni terasate pe care se cultiva porumb.
Salineras de Maras
Salineras de Maras nu sunt un sit arheologic, cu o întreprindere privată care aparține comunității din Maras care o operează și împarte câștigul. De câțiva ani a devenit o atracție turistică și generează în perioade non-pandemice un venit mai mare decât cel din vânzarea sării.
Salinele sunt un loc fantastic și foarte interesant: în vale sunt o serie de bazine conectate prin canale prin care curge apa sărată care le umple. După opt zile, sub razele soarelui, sarea se cristalizează și este colectată cu niște palete de lemn: stratul de deasupra este fleur de sal, cea mai bună sare pentru consum uman, al doilea este mai puțin calitativ, ultimul strat este gri și este pentru scopuri medicinale.
Bazinele sunt pre-incașe (au testat cu carbon niște ziduri din salină) și nu produc sare decât în sezonul uscat (mai-octombrie). Mie mi-au amintit de vopsitoriile din Maroc, deși aici e ceva diferit și unic în lume probabil.
În oraș sunt magazine care vând sare simplă sau cu diverse condimente, dar și produse realizate cu sare: am gustat ciocolată cu sare, care e foarte bună, un alt sortiment interesant fiind cel cu quinoa 😊
Lucruri utile: intrarea costă 10 soli și se plătește bilet separat (nu este inclus în tur și nici în biletul turistic).
Skylodge Adventure Suites
Ne-am oprit înainte de Ollantaytambo ca ghidul să ne arate niște capsule cocoțate în vârful muntelui – Skylodge Adventure Suites, o cazare unică în zonă, din care poți vedea toată valea, iar noaptea Calea Lactee. Cazarea costă în jur de 400 de USD/noapte (mda..), iar ca să ajungi la capsulele astea trebuie să te cațări pe munte pe un fel de via ferrata.
Ollantaytambo
Dintre toate locurile vizitate, Ollantaytambo mi-a plăcut cel mai mult: situl și orașul sunt într-o vale înconjurate de munți din toate părțile, te poți urca pe terase pentru a vedea orașul de sus, dar și în partea cealaltă, spre Machu Picchu, apoi începe o cărare pe marginea muntelui și poți coborî în partea cealaltă a sitului.
Pe muntele de vizavi se zăresc qullqas, depozite incașe pentru alimente: înainte de pandemie puteai urca până la qullqa, dar numai dimineața și era o limită de persoane / zi care puteau urca acolo.
Pisac
Ultima oprire a fost la Pisac, alt laborator agricol incaș, de data asta pentru cartofi. Am ajuns prea târziu pentru a vizita situl, dar am văzut în alte poze că poți urca până în vârf de unde ai o vedere panoramică asupra văii.
Piața din Pisac e cea mai faimoasă din Cusco, se ține duminica și atrage comunitățile Quechua din regiune. Acum nu știu dacă se mai ține, duminica e carantină și sunt interzise piețele. Ne-am oprit la niște artizani de bijuterii care lucrează cu argint și pietre semi-prețioase, dar și scoici și alte materiale naturale.
Lucruri utile
Excursia a costat 75 de soli (80 de lei) și a inclus transport, ghid și masa de prânz. Biletul turistic se cumpără separat și include intrări la cele mai importante obiective turistice din zona Cusco. Sunt mai multe tipuri de bilet turistic – unul care le include pe toate și e valabil 10 zile (130 soli ~ 140 de lei) și alte două parțiale care costă 70 soli. Intrarea la Salineras se plătește separat (10 soli).
Bună! Cu ce operator ai făcut această excursie?
Ceva luat de pe stradă în Cusco. Nu e nevoie să rezervi în avans, online, se fac zilnic aceste tururi și sunt o grămadă de operatori, toți au cam același preț. Nu mai știu cine era.