[Țări și Cărți] Moldova. Tovarăși de cameră: Student la Chișinău

[Țări și Cărți] Moldova. Tovarăși de cameră: Student la Chișinău

by Anca @ 1001 călătorii
732 views

Proiectul Țări și Cărți merge mai departe cu luna februarie și cu o carte scrisă de un autor din Republica Moldova. După îndelungi căutări prin oferta nu foarte variată disponibilă online m-am decis pentru Mihail Vakulovski și primul volum său din trilogia Tovarăși de cameră: Student la Chișinău.

”Rockmanul” lui Vakulovski este povestea anilor de studiu la Chișinău a unui student la filologie în perioada de tranziție de după 1989. Cinci ani de tinerețe zbuciumată, cu beții, profesori în mare parte tâmpiți, multe futaiuri mai mult sau puțin imaginare, prietenii care se leagă din te miri ce, scrisori de la mămica, examene, regionalisme, rusisme și alte beții. Spre deosebire de București, la Chișinău există niște vahtiorşa (baba de la poartă), există cuvinte și expresii de neînțeles pentru noi, un amestec de nații pestriț și o lume mai dură decât la noi (ca să zic mai din topor).

Pentru cineva nefamiliarizat cu lumea de peste Prut, romanul e ca o fereastră prin care privești voyeuristic la viața intimă unor studenți care între timp au ajuns și ei oameni mari. Problema e că viața unor studenți, oricât de sturlubatici ar fi, e, în mare parte, neinteresantă. Bețiile se repetă, scenele de sex se repetă, scrisorile se repetă. În afară de personajele colorate care se perindă destul de rapid prin paginile cărții, încât uneori e greu să ții pasul cu cine ce e, nu prea e mare lucru… Da, viața de student are farmecul ei, dar nu pentru alții și nu după ce ai trecut de etapa asta și realizezi ce prostească era.

Întâmplarea poate să fie minunată sau… îngrozitoare, frumoasă sau stânjenitoare, naşpa sau mișto, pizdoasă sau de‑a’mpulii (huiovaia), însă – oricum ar fi – dacă nu este povestită, dacă nu este scrisă – se uită, e ca și cum n‑a fost, ca și cum nu s‑ar fi întâmplat. Într‑adevăr, călătoriile, acțiunile „scurtează” viața, o împing tot mai aproape de ultima lumânare, însă lecturile despre ele o fac, practic, fără sfârșit, fără vize, fără granițe, fără limite, fără vârstă. Dacă nu s‑ar povesti – n-ar fi.

Puteți citi pe blog despre călătoriile mele în Moldova.

* * *

Țări și Cărți este un joc literar inspirat de www.ayearofreadingtheworld.com, la care am adăugat un strop de hazard. Jocul constă în tragerea la sorți a unei țări pentru fiecare lună a anului, lună în care trebuie să citesc o carte scrisă de un autor din țara respectivă.

Pentru luna februarie am tras la sorți Moldova și am ales cartea Tovarăși de cameră: Student la Chișinău, de Mihail Vakulovski. Alte cărți scrise de scriitori moldoveni, care nu au trecut selecția: The Good Life Elsewhere – Vladimir Lorchenkov, Nisipul de sub picioare – Grigore Chiper, Un american la Chișinău – Dumitru Crudu.

După luna februarie și Moldova, proiectul continuă cu celelalte țări trase la sorți:

 1. Ianuarie: Irlanda
 2. Februarie: Moldova
 3. Martie: Cipru
 4. Aprilie: Belarus
 5. Mai: Turcia
 6. Iunie: Ucraina
 7. Iulie: Slovacia
 8. August: Marea Britanie
 9. Septembrie: Albania
 10. Octombrie: Estonia
 11. Noiembrie: Franța
 12. Decembrie: Serbia

Va urma! 😊

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: