Istanbul, Turcia Istanbul, Turcia

Vacanță la Istanbul: ce poți vizita în cinci zile mari și late

După mini-vacanța de Paște de la Istanbul pot să spun liniștită: vreau să mă întorc aici pentru o altă vacanță mai lungă, să mă bucur de soare, mare, mâncare bună și de ospitalitatea turcească. Să profit de prețurile încă bune și de numărul (parcă) nu așa mare de turiști.

Din 2012, când am vizitat prima dată Istanbulul, au trecut ceva ani și mi s-au schimbat și prioritățile și capacitatea de percepție. De data asta am avut mai mult timp la dispoziție și mai mulți bani, așa că am vizitat orașul mai amănunțit, ajungând chiar și în locuri care nu sunt pe traseele turistice.

Bazilica cisternă

Pentru că am stat în Sultanahmet între Marele Bazar și Topkapı, primul loc care ne-a ieșit în cale a fost Bazilica Cisternă, un rezervor de apă construit pe vremea împăratului Iustinian. Nu este spectaculos, dar vă puteți opri pentru a vedea capetele Meduzelor (cu scop de protecție) și vechile coloane care încă stau în picioare după 1500 de ani. Locul e foarte umed, picură apă din tavan încontinuu și e prost iluminat, nu arată deloc ca în pliantele cu care își fac reclamă.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 20 TL, se pot face fotografii înăuntru.

Istanbul, Turcia

Hagia Sophia

La mică distanță de Bazilica Cisternă este Hagia Sophia sau Ayasofya, fostă biserică ortodoxă / catolică / moschee, actualmente muzeu. E un loc în care găsești de toate, de la însemnele musulmane până la vechi mozaicuri creștine. De urcat și în galeria superioară de unde se pot vedea minaretele Moscheii Albastre și mozaicurile cu Fecioara Maria.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 40 TL, se pot face fotografii înăuntru.

Istanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, Turcia

Moscheea Albastră

Oficial cunoscută sub numele de Moscheea Sultan Ahmed, Moscheea Albastră e poziționată vizavi de Hagia Sophia și e ușor de recunoscut după cele șase minarete (Hagia Sophia are doar patru). Am vizitat doar grădina plină cu lalele și curtea însorită, pentru că moscheea este închisă pentru renovare până în 18 mai 2018.

Lucruri utile: intrarea în curtea moscheii este liberă.

Istanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, Turcia

Palatul Topkapi

A fost reședința sultanilor otomani și e un ansamblu aglomerat și alambicat, cu vreo patru curți din care se trece din una în alta și o multitudine de încăperi. Când am ajuns acolo m-a amețit mirosul de zambile, erau peste tot – de altfel am remarcat câte flori de sezon erau plantate peste tot: lalele, zambile sau diverse aranjamente florale.

La casa de bilete era o coadă imensă (și nici măcar nu era zi de weekend sau plin sezon), noroc că eram în Turcia și câțiva turci întreprinzători vindeau bilete la suprapreț. Am plătit 50 TL în loc de 40 și am sărit coada de cel puțin o oră. Haremul se vizitează separat, dar acolo nu era coadă la bilete, însă o parte din încăperi erau închise pentru renovare, așa că nu am văzut chiar tot. Trezoreria era și ea închisă pentru restaurare.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 40 TL (oficial), iar biletul pentru Harem costă 25 TL. Se pot face fotografii înăuntru.

Istanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, Turcia

Kadiköy

Într-o după amiază am dat o fugă până în Kadıköy, pe partea asiatică a Istanbulului – de fapt voiam să ajung pe Prince Islands, dar nu am găsit feribot la ora aia. Dacă nu ai timp pentru o plimbare mai lungă pe Bosfor, Kadıköy e o variantă mai scurtă și mai ieftină.

Lucruri utile: biletul de feribot costă 5 TL.

Istanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, Turcia

Marele bazar

Pentru cine nu a fost niciodată acolo, numele de ”Grand Bazaar” e o atracție irezistibilă în Istanbul, dar în realitate e un labirint în care amețești de la atâtea mărfuri și coridoare. E de vizitat, totuși, pentru decorațiunile vechi și atmosfera din O mie și una de nopți (dacă poți face abstracție de vânzătorii excesiv de politicoși).

Lucruri utile: intrarea este liberă.

Istanbul, Turcia

Croazieră pe Bosfor

Există mai mulți operatori de croaziere în Istanbul, dar toți au două tipuri de curse: o variantă scurtă, de aproximativ o oră și jumătate, și una completă, de șase ore. Pentru că vasul care era parcat lângă Podul Galata nu pleca pe Bosfor decât după ora 12, am acceptat oferta (mai scumpă) a altui operator care avea barca undeva după pod.

Lucruri utile: biletul costă 20 TL sau 12 TL, în funcție de barcagiu. Plimbarea mai scurtă durează în jur de o oră și jumătate.

Istanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, Turcia

Eyüp / Pierre Loti

După Bosfor, un alt loc bun de vizitat în Istanbul este Pierre Loti, un deal din Eyüp pe care se întinde un cimitir cu o cafenea în vârful dealului. Sus este o terasă de pe care se vede Cornul de Aur, un estuar cu mici insulițe verzi în mijloc. Până în vârful dealului se poate ajunge pe jos sau cu funicularul, iar eu am făcut greșeala să aleg funicularul: am stat cam o oră la coadă, timp în care aș fi urcat dealul ăla de cel puțin trei ori.

Ce poți face la Pierre Loti e să îți cauți o masă cu priveliște bună și să bei o cafea turcească în timp ce te bucuri de tot ce vezi. La cafea merge și un sufleu cu înghețată, ca să ai mai multă energie când cobori dealul și trebuie să mângâi multele pisici care își fac veacul pe acolo.

Lucruri utile: ca să ajung din Eminönü în Eyüp am luat autobuzul 99Y care m-a lăsat în Eyüp Sultan. Mai există un autobuz 55T care face legătura între Taksim și funicularul din Eyüp. Biletul pentru funicular costă 5 TL.

Istanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, Turcia

Fortăreața Yedikule

Am aflat întâmplător de acest loc și m-am dus acolo, dar am găsit fortăreața închisă. După ce i-am dat ocol și am admirat zidurile groase, dar cam fisurate, ne-am retras pe malul mării, într-un parc nou și îngrijit. Am aflat mai târziu că în Fortăreața Yedikule au fost încarcerați prințul Petru Cercel și Constantin Brâncoveanu și copiii săi. Dacă vă duceți la Fortăreața Yedikule să știți că locul este un amestec de zone industriale, cartiere mărginașe și parcuri și blocuri noi. Se pare că vara fortăreața ar fi totuși deschisă, probabil ține și de noroc.

Lucruri utile: ca să ajung din Sultanahmet în Yedikule am luat trenul – linia Marmaray – până la stația Kazlıçesme, iar de pe malul mării se poate ajunge cu autobuzul 80 până în Eminönü.

Istanbul, TurciaIstanbul, Turcia

Moscheea Süleymaniye

Moscheea pe care o vezi de pe Bosfor sau din piața Eminönü se numește Süleymaniye și este cocoțată pe un deal, cu o priveliște foarte faină spre Istanbul. Moscheea a fost construită de Süleyman Magnificul care e înmormântat acolo împreună cu sultana lui (sultanele). Moscheea se vizitează gratuit, trebuie să te descalți și să îți acoperi capul (dacă ești femeie), inclusiv când vizitezi mormintele sultanilor.

Istanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, Turcia

Eminönü

Eminönü e inima Istanbulului, de acolo poți să ajungi ușor, chiar și pe jos, la majoritatea obiectivelor turistice din Istanbul. E un loc în care e fain să stai pur și simplu și să te bucuri de briză, pescăruși și mirosul de pește prăjit.

Istanbul, TurciaIstanbul, Turcia

Palatul Dolmabahçe

Dacă Topkapi este palatul vechilor sultani, Dolmabahçe e palatul sultanilor moderni. Nu aveam mari așteptări de la Dolmabahçe, dar a reușit să îmi smulgă un ”wow” de câteva ori: când am ajuns în sala mare de bal, care e ceva monstruos de impresionant, cu o cupolă imensă, și când am văzut sălile de primire ale sultanilor și sultanelor, totul numai cristale și opulență. Atenție când alegeți să vizitați Dolmabahçe, au un număr limitat de bilete pe care le pun în vânzare în fiecare zi, după ce se termină stocul de bilete nu se mai poate intra.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 60 TL (tot palatul) sau 40 TL dacă alegi să vizitezi doar reședința oficială sau doar Haremul. Palatul din Istanbul e deschis până la ora 16 și este închis lunea și joia. Nu se pot face fotografii în interior. Din Eminönü poți ajunge la Dolmabahçe cu tramvaiul care merge în Kabataş (capăt de linie), biletul costă 5 TL.

Istanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, TurciaIstanbul, Turcia

Turnul Galata

N-am urcat în turn, în ultima zi a plouat și sunt puncte de belvedere mai bune decât Galata, dar e o opțiune de luat în seamă.

Taksim

Taksim e cea mai faină zonă pentru cumpărături după părerea mea, aici am văzut haine frumoase, genți din piele și tricouri cu imprimeuri amuzante. Nu sunt foarte ieftine, nu vă așteptați la prețurile practicate în bazar, dar chiar poți să găsești lucruri interesante aici. Ah, și tramvaiul ăla roșu știu că este mai mult de decor, dar e simpatic foc!

Istanbul, Turcia

Biserici creștine

Am fost la Istanbul de Paște, dar nu ne-am dus la Înviere din motive de oboseală și distanță. În oraș sunt mai multe biserici creștine, am găsit două în drum spre Taksim, una catolică și alta ortodoxă (grecească). Am citit că există și o biserică românească – Sfânta Paraschiva – dar nu am găsit nicăieri adresa.

Buget pentru Istanbul

Comparativ cu Europa de Vest și Centrală, prețurile în Istanbul sunt mai mult decât bune în Istanbul: mâncarea și transportul sunt ieftine, lumea amabilă și săritoare, regulile se respectă mai relaxat, ca în Orient.

Am putut să mă bucur de vacanța asta fără să mă tem că mă va ustura la buzunar fiecare chestie, chiar dacă unele bilete de intrare nu sunt tocmai ieftine, iar dacă mănânci la restaurante mai de soi plătești ca în București (prânz două persoane: 150 TL sau 170 TL).

Cu transportul în Istanbul e simplu: metroul, tramvaiul, trenul urban și feribotul costă 5 TL biletul, la autobuz nu prea m-am lămurit, am plătit mereu cash (de la 1 TL la 2,5 TL) pentru că nu aveam card. Cazarea e mai ieftină ca in vest, a costat un pic peste 100 euro cu mic dejun inclus, iar localizarea era centrală, chiar dacă nu a fost cel mai grozav hotel.

Fly Pegasus zboară pe Sabiha Gökçen, de acolo faci cam 40 de minute până în Taksim cu autocarele Havaș, biletul costă 15 TL. 1 TL e echivalentul unui leu (aproximativ), așa că e simplu să ții socotelile. Nu vă bazați să schimbați lei în lire turcești direct acolo, euro sau dolari sunt mai safe.

Este Istanbul un oraș sigur după multele atentate teroriste? Nobody cares. Se fac controale, dar sunt super relaxate, ai putea să treci de filtrele de securitate cu un Kalashnikov în geantă și nimeni n-ar clipi. Deh, Orient. Dar e fain și mai vreau acolo.

Cheltuială Suma în TL Suma în Euro
Bilet de avion Fly Pegasus 2 persoane 168 euro
Cazare 4 nopți Hotel Florenta 111,6 euro
Bilete intrare Bazilica Cisternă, 2 buc 50 TL 10 euro
Bilete intrare Hagia Sophia, 2 buc 80 TL 16 euro
Bilete intrare Topkapi, 2 buc 150 TL 30 euro
Croaziera Bosfor, 2 persoane 40 TL 8 euro
Bilete intrare Dolmabahçe, 2 buc 120 TL 24 euro
Total 367 euro

Alte locuri din Turcia

Safranbolu, Ankara, Amasya, Trabzon, Sümela, Antalya, Side, Aspendos, Perge, Insula Suluada, Pamukkale, Demre, Kekova, Ölüdeniz, Van, Cappadocia.

  1. buna
    te rog frumos daca poti sa imi spui unde ai facut rezervarea la hotel in care ai stat deoarece
    pe booking la acest hotel preturile incep de la 215 euro pe patru nopti 2 persoane
    multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *