La Paz, Bolivia La Paz, Bolivia

Vacanță Bolivia: buget pentru o lună la altitudine

Am stat o lună în Bolivia, lucrând de la distanță și vizitând o parte din locurile pe care voiam să le văd: Santa CruzCochabambaSucrePotosiUyuniOruroLa Paz. Cheltuieli logistice pentru o lună de zile? Peste 1500 USD.

Buget pentru o vacanță Bolivia

Cheltuială Lei Local USD
Avion Asuncion-Santa Cruz 456 681 99
Viza Bolivia 482 723 105
SIM card 101 150 22
Cazare Santa Cruz, 2 nopți 333 502 72
Avion Santa Cruz-Cochabamba 165 246 36
Cazare Cochabamba, 4 nopți 410 619 89
Avion Cochabamba-Sucre 141 210 31
Cazare Sucre, 3 nopți 249 376 54
Autobuz Sucre-Potosi 19 29 4
Cazare Potosi, 3 nopți 423 639 92
Excursie mine Potosi 67 100 15
Autobuz Potosi-Uyuni 20 30 7
Cazare Uyuni, 1 noapte 94 142 20
Excursie 3 zile Uyuni 652 985 140
Închiriere sac de dormit 34 50 7
Cazare Uyuni, 2 nopți 231 349 50
Autobuz Uyuni-Oruro 20 30 4
Cazare Oruro, 1 noapte 115 174 25
Autobuz Oruro-La Paz 7 10 1
Cazare La Paz, 2 nopți 352 531 76
Cazare La Paz, 8 nopți 1.213 1.832 263
Excursie Tiwanaku 154 230 33
Spectacol Cholita Wrestling 67 100 15
Excursie Valle de la Luna 87 130 19
Excursie Chiarkhota 87 130 19
Avion La Paz-Bogota 1.086 1.639 235
Total 7.064 lei 10.638 bob 1.529 USD

Viză

Bolivia e una din puținele țări din America Latină pentru care românii au nevoie de viză. Am fost destul de stresată în privința ei, în prima zi în Asunción m-am dus la Ambasada Boliviei să mă lămuresc dacă trebuie să aplic acolo, informațiile de pe internet nu erau foarte clare. Nu trebuia, acum viza pentru Bolivia se ia la sosirea acolo.

Am scris despre viză pe blog.

“BugetSalar de Uyuni

Bani, costuri

Moneda este pesos boliviano, pe scurt ”boliviano” sau bob. 1 bob = 0.67 lei, așa că îți dai seama ușor că valoarea în lei e cam ⅔ din cea în bob.

Se poate plăti cu cardul în supermarketuri și alte magazine, alte cumpărături se pot face doar în cash. În general prețurile sunt mici, doar mâncarea la restaurant mi s-a părut cam scumpă sau la prețuri similare cu cele din România (un fel de mâncare = 50 bob, de ex), dacă mănânci în piață (Mercado) prețurile sunt mult mai mici (un prânz cu supă și un fel principal poate costa 15 bob).

Bilete de avion

Să zbori în Bolivia e scump cam din orice parte ai veni, La Paz nu este un hub de transport ca alte orașe din America Latină. În total am plătit 1542 lei doar ca să intru și să ies din Bolivia zburând în și din alte orașe din America de Sud.

În schimb zborurile interne sunt ieftine și merită investiția, în loc să faci drumuri nesfârșite cu autobuzul. Pe hartă distanțele păreau mici, dar când m-am uitat pe Rome2Rio am realizat că erau lungi și mi-am luat bilete de avion pentru unele drumuri interne. În total am plătit 305 lei pentru două zboruri interne.

“Buget

Transfer aeroport

Am luat taxiul peste tot, sunt și autobuze, dar transportul public în Bolivia nu e la fel de confortabil ca în alte țări, iar taxiurile sunt destul de ieftine.

Cazare în Bolivia

În ultima vreme am stat mai mult în Airbnb-uri și la fel am procedat și în Bolivia, mai puțin în Uyuni, unde nu am găsit nimic convenabil. În total am plătit 3420 lei pentru cazare pentru o lună, dar se găsește și cazare mai ieftină – dacă lucrați remote și vreți confortul unei case, recomand locurile de mai jos.

Airbnb Santa Cruz. Am închiriat un studio cu bucătărie și baie, într-o clădire cu apartamente confortabile lângă centrul istoric. Au și o mică piscină și mașini de spălat, a fost foarte util să le pot folosi. În apropiere e un supermarket mare în care găsești tot ce ai nevoie.

“Buget

Airbnb Sucre. Am închiriat un mic studio cu bucătărie și baie într-o vilă cu o curte liniștită, la marginea centrului istoric. Nu m-am întâlnit decât cu fata care mi-a deschis, m-am simțit în siguranță acolo și ajungeam foarte ușor din centru dacă voiam să iau sau să las ceva.

Airbnb Potosi. Am avut o cameră privată într-un apartament mobilat ca pe timpuri, chiar în centrul istoric. Proprietara e foarte discretă, are două camere pe care le închiriază și ai acces la baia ta și o bucătărie, pe care n-am folosit-o. Micul dejun e inclus.

Airbnb La Paz. Am închiriat un apartament cu vedere superbă într-o clădire în care sunt doar apartamente închiriate pe Airbnb. Clădirea e cu self check-in, foarte liniștită și cu tot confortul unei vieți bune, inclusiv căldură centrală care pornește automat doar seara, ziua e cald. Pentru că nu m-a plăcut Oruro și mi-am schimbat rezervarea de pe o zi pe alta, în La Paz am stat în aceeași clădire în două apartamente diferite, e același stil peste tot, doar că unele au o scară interioară. Mi-a plăcut mult acolo, inclusiv cartierul Sopocachi, liniștit și mai sigur decât alte zone din La Paz sau El Alto.

“Buget

Transport regional

Există o mulțime de autobuze între orașe, nu are niciun rost să cumperi ceva online, chiar mi-am luat o țeapă cu TicketsBolivia în Potosi, aveam bilet plătit și când m-am dus la autogară ghișeul acelei companii de transport era închis, iar autobuzul nu circula. E mai bine să luați bilet pe loc, nu trebuie rezervat nimic, sunt foarte multe curse și prețul e mic.

Din Oruro în La Paz am avut o altă țeapă, autobuzul trebuia să meargă în La Paz, dar erau blocate niște drumuri și ne-a abandonat, pur și simplu, în El Alto, de unde n-am putut lua nici un taxi, m-au refuzat toți pentru că nu puteau traversa un bulevard, era aniversarea El Alto și oamenii mărșăluiau pe străzi. A trebuit să iau un colectivo și să merg pe jos, destul de stresant, căci se însera și nu înțelegeam cum în ditamai orașul nu puteam lua un taxi.

“BugetTiwanaku

Transport în orașe

Taxiul e ieftin, dar prețurile diferă mult de la oraș la oraș: în Uyuni costa 5 bob o cursă, în La Paz am plătit de câteva ori 100 bob ca să ajung în El Alto. Mi-a luat câteva zile să mă lămuresc că între La Paz și El Alto cel mai bine e să iei telefericul, sunt multe linii interconectate care te duc până în Rio Seco, adică la marginea orașului. Cu taxiul, în schimb, am stat blocată pe drum de multe ori, traficul e oribil în El Alto.

Excursii

Am cumpărat excursii în Potosi, Uyuni și La Paz, în total am cheltuit 1060 lei doar pentru asta. Sunt locuri pe care le poți vizita pe cont propriu, dar unele nu le poți vedea decât cu un tur organizat. În Bolivia sunt grupuri mici, nu am fost nicăieri cu autocarul, să te simți sufocat printre alți 50 de oameni. În La Paz, la Chacaltaya, am fost doi turiști și ne-au dus cu o mașină mică, a fost ca un tur privat, dar la preț de ”shared”.

Mâncare

Eh, aici e aici! 🙂 Mâncarea e foarte bună în Bolivia, de-li-cioa-să și gătită sănătos, nu junk food ca în alte țări. Dacă iei ”almuerzo” cu meniul zilei primești o supă andină cu quinoa, un fel principal și un mic desert.

Fiecare oraș are ceva specific, de exemplu în Cochabamba am descoperit Sopa de mani (supă de arahide) și Lapping, care vine cu carne, salată de roșii, un porumb fiert și bob mare (bun, bun, bun!). Unele mâncăruri de acolo nici nu știam ce înseamnă: pique macho, k’awi, ch’anka de pollo, ranga. Sau poate voiai asado borracho, adică friptură beată 😛

“BugetLapping

În Potosi există supa K’alaphurka, care vine cu o rocă vulcanică în interior care face lichidul să dea bulbuci, ca un vulcan – e ceva specific orașului, doar acolo poți mânca asta.

Lucruri inedite de încercat: orice cu coca, de la lichior de coca (au la Muzeul de Coca din La Paz) la Mojito cu coca. Maracuya (fructul pasiunii) cu lapte sau Annona cherimola cu lapte, are gust de banană, ananas și altele, foarte bun. Sau cuñape, un fel de pâinică din aluat cu brânză și făină de tapioca, vine din guarani și e verișoara covrigilor din același tip de aluat, pe care îi mâncam în Paraguay.

“Buget

Oamenii

În Bolivia populația indigenă e majoritară și s-a păstrat portul tradițional, mai ales la femei, așa că ai rara ocazie să le vezi cu fustele lor tradiționale, colorate și crețe, și tot felul de pălărioare, care de care mai fanteziste.

“BugetCholitas

Fiecare regiune are tipul său de pălărie, cele din Cochabamba au borul din ipsos (!), mai sunt unele filigranate cu flori și cunoscutele pălării din fetru cu borul înalt. Aproape toate pălăriile astea sunt făcute să stea pe vârful capului și atât, nu înțeleg cum le poartă ”cholitas” boliviene (cholita = femeie indigenă), toate au păr lung și codițe, probabil pălăriile se sprijină de ele.

Oamenii sunt mai săraci decât în alte țări din America Latină și e o nebunie cum se trăiește pe Altiplano în unele orașe, ca El Alto, agitația e la cote maxime mai tot timpul. E o viață grea și mai dură, Bolivia în general e o țară mai ”rough” decât altele, nu vei găsi fițele din alte țări și nici toate măsurile de siguranță (nu funcționează aproape nicăieri centurile de siguranță din mașini, în autobuze nici măcar nu există).

“BugetMină în Potosi

Dar, spre deosebire de celelalte țări care s-au modernizat rapid, în Bolivia ai șansa să vezi și să înțelegi culturile andine, ca quecha sau aymara, să vezi cum trăiesc, ce mănâncă, cum se îmbracă. E o țară fascinantă!

Siguranță

Am primit întrebarea asta deseori, e Bolivia o țară în care poți călători în siguranță? Da, dacă ai bunul simț să nu te aventurezi noaptea în locuri rău famate pe care le evită și localnicii. În El Alto există un loc – Ceja – unde noaptea poți să fii omorât pentru un telefon de 200 pesos, adică ceva fără valoare. Alte orașe au propriile lor zone periculoase, pe la periferie.

În schimb centrul istoric din Sucre e perfect vizitabil seara, prin La Paz m-a prins seara prin centru și nu m-am simțit în pericol.

“BugetSucre

Vremea

În Santa Cruz a fost mai cald, pe Altiplano temperaturile au fost între 13-23C, dar la prânz era soare și puteai sta în tricou, seara târziu se făcea mai răcoare. În excursia în Uyuni am închiriat un sac de dormit să nu îmi fie frig noaptea în hotel, dar n-a fost nicăieri așa de frig cum mă speriaseră alții. E suficient să ai o jachetă de jeanși, eventual și un poncho din lână de alpaca, pentru diminețile mai friguroase.

Suveniruri

Mi-am cumpărat o mulțime de produse tradiționale, trei pălării (!), un poncho din lână de alpaca, chestii decorate cu cholitas, de la o bentiță, o sacoșă până la un portofel, tricou cu motiv tradițional și pantaloni comozi și colorați, mănuși din lână tricotate de femeile din Uyuni, plus suveniruri și cărți poștale. Sunt o mulțime de produse frumoase pe care le poți cumpăra de acolo, mergeți în Bolivia cu spațiu suficient în bagaje, o să aveți nevoie! 🙂

“BugetPălărie în Cochabamba

“BugetMici suveniruri

SIM card

Am cumpărat un SIM card chiar pe aeroportul din Santa Cruz – pentru un prepaid cu internet nelimitat de la Entel am plătit 150 bob (101 lei).

Remote work

Internetul e decent peste tot, n-am avut probleme majore, chiar dacă în unele locuri conexiunea video nu a fost foarte bună. Am folosit și internetul mobil când a fost nevoie, Entel are servicii bune, cu acoperire aproape peste tot, dar în locuri izolate (munți, deșert), nu prea ai semnal, uneori nici măcar de GSM.

“BugetCoworking in Cochabamba

Altitudine

Am stat peste două săptămâni la peste 3600-4000 de metri altitudine, am mai fost la altitudini similare în Peru, dar se spune că aclimatizarea se face de fiecare dată, nu e ca și cum nu mai ai nevoie de ea dacă ai fost cândva la 4000 metri.

De la Sucre la Potosi am urcat în 3 ore de la 2800 metri la 4000 metri și a fost prea repede pentru mine, am avut niște migrene urâte într-o zi. În Uyuni am luat preventiv pastilele Sorojchi, foarte folosite în Bolivia, dar nu e cine știe ce medicament, e o combinație de aspirină și cafeină. După Uyuni nu am mai luat pastile și nici n-am avut nevoie.

“BugetChacaltaya, la peste 5300 metri altitudine

Concluzii

Bolivia e țară fantastic de frumoasă, mai ales regiunea dintre Bolivia și Chile e fabuloasă, totul e sălbatic și impunător, la niște altitudini care nici măcar nu există în alte țări. Populațiile indigene trăiesc pe Altiplano de generații, au trăit colonizarea spaniolilor și modernizarea vremurilor noastre, e o minune că au rezistat atât de bine și mai putem vedea ceva autentic acolo.

Alte bugete de călătorie

Buget pentru o lună în Argentina & Patagonia
Cât costă să stai o lună în Columbia?
Două luni de călătorie prin Peru
Buget pentru o lună pe Riviera Maya, Mexic
Cât costă să stai o lună în Costa Rica
Viața lângă lacuri și vulcani: bugetul unei luni în Guatemala
Bugetul unei luni în Republica Dominicană
Două săptămâni în Galapagos. Buget și lucruri utile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *