Acasă » Unde găsești cărți gratis pentru Kindle?

Unde găsești cărți gratis pentru Kindle?

by Anca

Citesc destul de mult pe Kindle, e unul dintre cele mai utile obiecte pe care mi le-am cumpărat în ultimul an, păcat nu se inventase încă pe vremea când descărcam cărți de pe Gutenberg și le printam ca să le citesc (ce timpuri!). Majoritatea site-urilor de mai jos îmi sunt cunoscute de multă vreme, pe altele le-am descoperit recent. Am încercat să menționez doar site-uri legitime, dar s-ar putea să găsiți pe unele dintre ele și cărți protejate de copyright. Operele de artă, cum sunt și cărțile, sunt protejate de lege pe durata vieții autorului + 50 / 70 de ani după moartea sa, în funcție de țară. În România perioada este durata vieții autorului + 70 de ani.

Nu, doar pentru că o carte a fost încărcată de cineva pe internet nu înseamnă că este „la liber”, cum am auzit pe unii afirmând, prostește. De asta unele cărți aflate sub copyright dispar subit de pe diverse platforme (se sesizează reprezentanții editurilor sau autorilor). Vă rog mult, dacă aveți cărți electronice nu le încărcați pe diverse site-uri pe internet sau grupulețe ca să „ajungă la toată lumea”. Faceți un deserviciu autorilor care au muncit la ele, mai ales dacă aceștia trăiesc și, eventual, trăiesc în România unde se știe că te poți îmbogăți masiv din scris. Sunt foarte multe cărți care sunt gratuite în mod legal, practic toți clasicii literaturii se pot citi fără să plătești un singur leu.

#1. Amazon.com. E cea mai mare librărie online și primul loc în care trebuie să cauți cărți pentru Kindle, atâta doar că nu se prea găsesc în limba română. În engleză, însă, puteți găsi și cărți gratuite sau la prețuri simbolice (1$) pe care ți le poți descărca instantaneu pe Kindle. Tot pe Amazon se pot converti cărțile din alte formate (pdf, word) în format Kindle. Citiți aici cum se face asta sau mergeți direct la ei pe site.

#2. Elefant.ro. Este un fel de Amazon românesc care are și cărți în format electronic, însă nu în format Kindle, în general sunt pdf sau epub, dar acestea se pot decoda și converti destul de ușor (sau greu!). Am scris pe blog cum puteți face asta. Au și ebooks gratuite, în limbile engleză sau română.

#3. Project Gutenberg. Este o colecție foarte mare de cărți care au ieșit de sub copyright și care acum aparțin umanității (public domain). Cărțile sunt digitalizate de voluntari din toată lumea, e un efort masiv de a pune la dispoziția tuturor, în mod legal, cărți în diverse limbi. Găsiți acolo majoritatea clasicilor, iar cărțile sunt în diverse formate care se pot converti pentru Kindle. Nu au cărți în limba română, cel puțin eu nu am găsit. Dacă nu vă place interfața puteți încerca Many Books, care e practic o oglindă mai prietenoasă a Proiectului Gutenberg.

#4. LiterNet.ro. Au cărți gratuite, în format pdf, unele mai vechi au fost redactate de mine pe vremea când făceam voluntariat acolo. Nu sunt cărți piratate, autorii semnează un contract ca să publice pe site.

#5. Scribd. Se laudă ca fiind „the world’s premier book membership service”. Cărțile sunt în format pdf, mai rar alte formate, unele se pot descărca gratuit, pentru altele trebuie să încarci și tu ceva pe site, pentru altele trebuie să plătești.

#6. Archive.org și OpenLibrary.org. Împreună formează o bibliotecă digitală care și-a propus să strângă, în format electronic, toate cărțile publicate vreodată. Clasicii se pot descărca de pe site, cărțile contemporane se pot împrumuta. Se găsesc și cărți în limba română.

#7. Google Store. Au cărți care se pot cumpăra, dar și cărți gratis în limba română.

#8. Goodreads. Deși este un site de review-uri, au și o mică selecție de cărți care se pot citi / descărca online.

#9. Biblioteca digitală. O bibliotecă prin care Vodafone pune la dispoziția doritorilor câteva sute de cărți în format pdf sau epub.

#10. DailyLit.com. Un site care îți trimite cartea pe bucățele pe e-reader și își acoperă costurile prin publicitate. Încă nu l-am încercat, mi se pare interesantă abordarea.

* * *

Acestea sunt doar o parte din site-urile pe care puteți găsi cărți electronice – dacă știți și altele, please share.

S-ar putea să îți placă și

1 comentariu

Laura octombrie 9, 2015 - 6:27 PM

Si eu citesc destul de mult de pe Kindle, asta pentru ca imi e ceva mai la indemana. Citesc mult seara si e mai bine s-o fac la ceva care are sursa de lumina proprie, asta ca sa nu stau cu tot felul de becuri prin camera. Am gasit cateva chestii de citit la preturi insignifiante($1 cum ai mentionat si tu) pe care le termin destul de repede si tot mai iau altele. Ideea e ca imi si sporeste pofta de citit si chiar am nevoie de mai mult de-atat.

Reply

Leave a Comment