Un muzeu fabulos: Muzeului Recordurilor Româneşti

Un muzeu fabulos: Muzeului Recordurilor Româneşti

by Anca @ 1001 călătorii
4091 views

Duminică am vizitat un muzeu fabulos, dar mai puțin cunoscut publicului larg – Muzeul Recordurilor Româneşti, care cuprinde mai multe colecții private printre care cele mai mari colecții din lume de fiare de călcat, trivete (suporturi pentru fiare de călcat) și tirbușoane.

Cine s-ar fi gândit că un banal obiect casnic precum fierul de călcat poate lua atâtea forme, îngloba mai multe tehnologii inovatoare la momentul respectiv, poate fi construit din cele mai diverse materiale, de la bronz până la sticlă, și poate fi un obiect de design la care să te uiți cu admirație? Muzeul Recordurilor Românești se întinde pe cinci nivele dintr-o clădire din fostul Cartier Evreiesc din București (strada Parfumului 25-27): peste 30.000 de fiare de călcat expuse pe două etaje, un etaj întreg cu tirbușoane, altul cu aparate foto vechi și alte colecții mai mici care care cuprind de la lămpi la mașini de cusut sau telefoane. Ultimul etaj este în curs de amenajare și va găzdui colecția filatelică pe care nu am vizitat-o încă.

Am aflat despre muzeu de la o cititoare (thanks, Adriana!) și evident că m-am autoinvitat imediat 😀 Pentru că momentan muzeul nu este deschis publicului larg și primește în vizită doar grupuri mai mari, i-am întrebat dacă mă pot primi și pe mine într-una din zilele de weekend în cazul în care aveau deja un grup la care să mă pot alătura. Nu aveau, dar pentru că Victor Bota, directorul general al muzeului, avea drum până la muzeu în ziua respectivă am fost invitată să vizitez și eu muzeul. Am avut, astfel, un ghid extraordinar care mi-a povestit o grămadă de lucruri despre obiectele expuse acolo, de la istoria lor până la tehnici folosite în trecut, cu mai mult sau mai puțin succes: de la primul fier de călcat realizat din piatră până la obiecte din ce în ce mai stilizate și mai sofisticate, fierul de călcat e personajul principal în acest muzeu care a primit până acum mai multe certificări Guinness.

Fiare de călcat și trivete

Vizitarea muzeului a început cu sala care adăpostește obiectele mai masive și de importanță mai mică: sobe la care se alimentau fiare de călcat, un godin și multe fiare de călcat și trivete, inclusiv unele atent decorate, cum sunt trivetele evreiești:

MuzeuRecorduri01.JPGMuzeuRecorduri02.JPG

Primul fier de călcat din lume?

MuzeuRecorduri03.JPGMuzeuRecorduri04.JPG

O variantă simplificată de fier de călcat la care, dacă îndrepți mânerul obții un alt obiect util – un vârf de suliță:

MuzeuRecorduri05.JPGMuzeuRecorduri06.JPG

Fierul de călcat cu mâner detașabil:

MuzeuRecorduri07.JPG

Fierul de călcat cu horn:

MuzeuRecorduri08.JPGMuzeuRecorduri09.JPG

Varianta cu alimentare cu benzină:

MuzeuRecorduri10.JPG

..și cea cu alimentare cu gaze:

MuzeuRecorduri11.JPG

Aparat pentru făcut pliuri:

MuzeuRecorduri12.JPG

Un fier de călcat unguresc:

MuzeuRecorduri13.JPGMuzeuRecorduri14.JPGMuzeuRecorduri15.JPG

Ceva simpatic și inutil – fierul de călcat locomotivă, cel mai scump fier de călcat din lume:

MuzeuRecorduri16.JPG

Tirbușoane

Tirbușoanele vin și ele cu propria poveste și o colecție impresionantă, cu mai multe piese unicat, de la cel mai scump tirbușon vândut vreodată la o licitație publică până la tirbușoane cu două lamele sau tirbușoanele lady-legs. De pistolul-tirbușon știați? 🙂 Sau că tirbușonul a fost folosit, în trecut, și pentru sticluțele de parfum sau sticlele de bere?

MuzeuRecorduri17.JPGMuzeuRecorduri18.JPGMuzeuRecorduri19.JPGMuzeuRecorduri20.JPGMuzeuRecorduri21.JPGMuzeuRecorduri22.JPGMuzeuRecorduri23.JPGMuzeuRecorduri24.JPGMuzeuRecorduri25.JPG

Cel mai scump tirbușon vândut la o licitație publică a fost confecționat dintr-o bucată de metal extrasă din Podul Londrei:

MuzeuRecorduri26.JPG

Cel mai mic tirbușon din lume, o mică bijuterie fără utilitate practică:

MuzeuRecorduri27.JPGMuzeuRecorduri28.JPG

Tirbușonul-pistol:

MuzeuRecorduri29.JPG

Aparate foto și alte colecții

La etajul trei sunt mai multe colecții mai mici la care încă se lucrează, unele etichete nu corespundeau cu ceea ce era expus, semn că obiectele încă nu își găsiseră locul lor definitiv. În afară de aceste etaje mai există unul care cuprinde colecția de timbre, pe care nu am văzut-o (încă).

MuzeuRecorduri30.JPGMuzeuRecorduri31.JPGMuzeuRecorduri32.JPGMuzeuRecorduri33.JPGMuzeuRecorduri34.JPGMuzeuRecorduri35.JPGMuzeuRecorduri36.JPGMuzeuRecorduri37.JPGMuzeuRecorduri38.JPGMuzeuRecorduri39.JPGMuzeuRecorduri40.JPG

Lucruri utile

Adresa: Strada Parfumului 25-27, București. Intrarea în muzeu nu este marcată în stradă.

Vizitare: doar pe bază de programare, momentan pentru grupuri mai mari.

Mai multe informații: site-ul muzeului, Adrianka, Dana Gonț.

Cei de la muzeu sunt interesați de colaborări cu alte companii sau instituții culturale astfel încât, în timp, să se poată autofinanța – îi puteți contacta la office@museumofromanianrecords.com. Le mulțumesc încă o dată pentru că m-au primit cu atâta amabilitate și și-au făcut timp pentru mine 🙂

5 comentarii
2

5 comentarii

Adriana 27 noiembrie 2018 - 4:15 pm

Mă bucur că ai reușit să-l vizitezi și că ți-a plăcut 🙂 (bine, cred că e greu să nu-ți placă, dar până la urmă gusturile nu se discută 🙂 )

Răspunde
Catherine 27 noiembrie 2018 - 5:33 pm

Wow! Ce comoară! Pare foarte vast.
Despre clădire ce poți să spui? E veche, e refăcută?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 27 noiembrie 2018 - 5:37 pm

Este o clădire nouă care nu se remarcă prin ceva deosebit, oferă spațiul necesar pentru toate colecțiile.

Răspunde
shakuka 3 decembrie 2018 - 10:23 am

L-am vizitat! Este fenomenal!
Nu ai vizitat si colectia de timbre si carti postale? E fascinanta

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 3 decembrie 2018 - 12:08 pm

Nu le-am vizitat, când am fost eu la muzeu acestea două nu erau deschise vizitatorilor.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: