Uganda Uganda

Călătorie în Uganda. Buget & lucruri utile

Am călătorit două săptămâni și jumătate prin Uganda, fără agenție sau un grup, dar cu lucrat de la distanță pe traseul Kampala – Kisoro – Lacul MutandaLacul BunyonyiEntebbe.

Experiența mea în Uganda

Drumul în Uganda m-a angoasat mai mult decât alte destinații, în principal din cauza internetului de care aveam nevoie la job și în alt proiect și perspectiva drumului cu autocarul. Până la urmă s-a dovedit o experiență mult mai bună decât mă așteptam, dar merită de știut unele detalii dacă vrei să mergi acolo pe cont propriu.

UgandaKisoro

Buget pentru Uganda

Cheltuială USD
Bilet de avion Mombasa-Nairobi-Entebbe 185
Asigurare călătorie 28
Viza Uganda, o singură intrare 52
Transfer aeroport Entebbe-Kampala 45
eSIM Airalo 18
Airtel SIM card 26
Cazare Kampala, 2 nopți 54
Autobuz Kampala-Kisoro 16
Cazare Kisoro, 2 nopți 37
Boda boda lacul Mutanda 11
Plimbare cu barca lacul Mutanda 40
Taxi colectivo Kisoro-lacul Bunyonyi 27
Cazare lacul Bunyonyi, 7 nopți 258
Plimbare cu barca & drumeție lacul Bunyonyi 32
Autobuz Kabale-Kampala 13
Uber Kampala-Entebbe 28
Cazare Entebbe, 5 nopți 75
SIM MTN 13
Intrare Grădina Botanică Entebbe 5
Total cheltuieli 963 USD

Viză

Românii au nevoie de viză pentru a vizita Uganda. Am aplicat pentru viză online, prețul a fost 51.5 USD. Dacă vreți să vizitați mai multe țări din Africa de Est, există o viză combinată pentru Kenya, Rwanda și Uganda.

Bani, costuri

Moneda în Uganda este shillingul, 1 USD = 3776 UGX. Există bancomate în localitățile mai mari, singurul loc în care n-am avut așa ceva a fost lacul Bunyonyi, acolo sunt doar mici sate pe marginea lacului, pentru un bancomat trebuie să mergi până Kabale.

Am putut plăti cu cardul în majoritatea hotelurilor și în magazinele mai mari, ca de exemplu în mall-ul Victoria din Entebbe. Bancomatele și plățile cu cardul nu au fost o problemă în Uganda.

UgandaLacul Mutanda

Biletele de avion

Am zburat Nairobi-Entebbe (185 USD) și Entebbe-Kilimanjaro (158 USD). Uganda nu are cele mai grozave conexiuni aeriene din Africa, dar nici cele mai proaste.

Transfer aeroport

La sosirea în Uganda am rezervat un taxi prin Viator, a fost 45 USD, la plecare am luat un Uber din Kampala până în Entebbe, a costat 28 USD, plus o taxă de 5000 UGX pentru taxa de autostradă, o șosea foarte utilă și cea mai bună variantă pentru a scăpa de traficul infernal din capitală.

Kampala este la vreo oră de Entebbe, nu sunt autobuze sau ceva mai convenabil pentru a ajunge de la aeroport acolo.

Cazare în Uganda

În Kampala am stat la Steric Hotel, un hotel decent, dar nimic extraordinar. În Kisoro am stat la Motel Santaviva, proprietarul e un tip extrem de amabil, mi-a cumpărat el bilet de autobuz Kampala-Kisoro din banii lui și i-am plătit la sosire, am fost nițel șocată de atâta amabilitate din partea unui străin.

La lacul Bunyonyi am stat la Bunyonyi Safaris Resort, cea mai bună cazare din Uganda, rezervată pe criteriul ”să aibă internet bun”. Am avut cazare, micul dejun și masa de prânz incluse în preț și a fost o idee foarte bună, Bunyonyi are doar mici sate în jur și nu sunt restaurante decât la hoteluri, dar nu sunt locuri publice.

UgandaBunyonyi Safaris Resort

În Entebbe am stat la Haber Motel Enterprise, e un motel cu un restaurant bun, camere simple, dar curate, și aflat într-o zonă relativ centrală. Stau foarte mulți străini acolo pentru că e raport preț-calitate bun.

Transport regional

Stresul meu cu Uganda a fost că trebuia să merg o distanță mare din Kampala până în sud-vestul țării și trebuia să merg cu autobuzul. Dacă în Kenya sau în Tanzania am găsit zboruri interne la prețuri bune, în Uganda prețul unui zbor intern a fost exorbitant.

Am găsit un zbor Entebbe-Kisoro cu Airlink la 367 USD, asta după ce cu o săptămână înainte fusese vreo 250 USD și mi se păruse scump și atunci. Nu mi-a venit să cred după câteva zile când am văzut cât s-a scumpit și prețul ăsta era pentru fiecare zi!

Kampala-Kisoro am mers cu autocarul Volcano, biletul a fost cumpărat de gazda de la hotelul din Kisoro. În Uganda sunt o grămadă de operatori rutieri, dar biletele nu se pot cumpăra online, doar fizic. În Kampala sunt vreo 4-5 autogări la mică distanță una de cealaltă – în seara plecării taximetristul nu a știut unde să mă ducă și am ajuns pe ultima sută de metri.

Kabale – Kampala am mers cu alt autocar, biletul mi l-a cumpărat un angajat de la hotelul de la Bunyonyi, i-am plătit eu boda boda până în Kabale pentru asta.

Kabale, UgandaÎn Kabale

Autocarele sunt decente, nu sunt foarte vechi sau paradite, cum mă temeam eu, dar fiind Africa, am călătorit African style. La dus pasagerii umpluseră cala cu saci și bagaje, așa că ultimii care s-au urcat și-au pus și ei sacii și trolerele uriașe pe culoarul dintre scaune, așa că la fiecare oprire toți pasagerii călcau pe ele.

La drumul spre Kisoro, care a fost un drum de noapte, m-am trezit la un moment dat că ne-am blocat la o oră de Kisoro în mijlocul unui deal: drumul era blocat cu TIR-uri și camioane, plouase și se împotmoliseră acolo. Am stat vreo două ore până au reușit să mute mașinile.

UgandaCu autocarul Kampala-Kisoro

De la Kisoro la lacul Bunyonyi am mers cu o mașină shared cu mai mulți pasageri, mi-a aranjat gazda de la hotel transportul. Kisoro-Kabale era 20.000 UGX, dar pentru că am stat pe scaunul din față și ocupam locul a doi pasageri (sic), am plătit 40.000 USD plus încă 60.000 UGX ca să mă ducă, suplimentar, până la lacul Bunyonyi. Mașinile astea sunt umplute la refuz, am plecat din Kisoro după o oră de așteptat pentru ca șoferul să mai găsească pasageri. Dacă nu vrei să fii înghesuit, ca mine pe locul din față, plătești două locuri. Africa.

Transport în orașe

Am mers cu boda boda (motocicletă), cu matatu (microbuz) sau cu Uber. La un drum cu boda boda a trebuit să ne oprim să mă pot ține mai bine, ugandezii care treceau pe lângă noi întorceau capul și zâmbeau – ”uite o mzungu pe boda boda” 🙂

UgandaLacul Bunyonyi

Excursii

Am cumpărat o plimbare cu barca pe lacul Mutanda și o alta pe lacul Bunyonyi combinată cu o drumeție pe dealuri. Cel mai bine e să aranjezi toate astea la fața locului, cei de la cazare știu cu cine să vorbească.

UgandaLacul Mutanda

Mâncare

Mâncarea tradițională nu m-a încântat foarte tare. Ugali, un fel de mămăligă, este o masă simplă, preparată din făină de porumb sau de muștar. Rolex: nu se referă la ceasuri, ci la un sandviș local; e o omletă rulată într-o chapati (lipie ugandeză) și umplută cu legume, carne și sosuri, se servește în general la micul dejun.

La Bunyonyi găteau mai internațional și mâncarea a fost foarte bună, cel mai bun prânz acolo a fost un pește întreg care a venit sfârâind la masă.

Mzungu

Uganda a fost prima țară din Africa în care am fost asaltată cu ”mzungu” de zeci de ori pe zi. Mzungu înseamnă un străin, în general alb, și nu este folosit peiorativ, dar poate deveni obositor.

Ieșeam pe stradă și începeau toți să mă strige mzungu, de la copii la adulți, cu întrebări directe care sunt ciudate pentru un european: ”Mzungu, where are you going?” ”Mzungu, what are you doing?” Și tot așa, toată ziua.

Mă vedeau copiii de la 50 de metri și se agitau veseli nevoie mare că vedeau o mzungu 🙂 În Kenya și Tanzania copiii se bucurau și mă salutau cu ”hello”, dar n-am auzit un mzungu mai deloc.

UgandaLacul Bunyonyi

Siguranță

Uganda e o țară prin care călătorești în siguranță, chiar și ca femeie care a călătorit solo, ca mine. Nu m-am simțit în pericol nicăieri, doar obosită uneori să mi se acorde atâta atenție de mzungu.

În Kampala trebuie să fii mai atent, în centru m-a atenționat o doamnă să nu îmi țin rucsacul în spate, să-l țin în față. E o aglomerație infernală acolo, nu mi s-a părut un oraș prin care să te plimbi, așa că n-am făcut-o. Entebbe e mult mai liniștit și plăcut, am mers și pe jos, și cu dala dala (microbuz) și cu boda boda. Kisoro, Kabale și lacul Bunyonyi sunt în regulă și ele.

 Kampala, UgandaKampala, capitala Ugandei

Vremea în Uganda

Uganda e o țară muntoasă, mai ales în sud-vest unde am stat mai mult, așa că au fost 23-25C. La Bunyonyi a plouat zilnic, ploi scurte care se terminau rapid. Vremea se poate schimba imediat, începea cu soare și în zece minute veneau norii de ploaie.

SIM card

Pentru că citisem că Uganda nu are internet bun, am avut 3 SIM-uri. Un eSIM de la Airalo folosit la sosire. Un SIM Airtel care a funcționat bine în Kisoro și Bunyonyi, am ținut call-uri video pe laptop pe conexiunea mobilă când WiFi-ul de la hotel era prea slab.

În Entebbe, în schimb, Airtel a mers foarte prost, așa că am mai cumpărat un SIM de la MTN care a funcționat bine pentru call-uri video.

UgandaKisoro

Remote work

Am lucrat remote și din Uganda și a fost mai bine decât credeam. WiFi-ul a fost în general decent la hoteluri, dar nu suficient de bun pentru call-uri video, pentru asta m-am bazat pe conexiunea mobilă, care a fost mai bună decât credeam.

Citisem multe păreri online despre lipsa internetului la lacul Bunyonyi, dar toate hotelurile la care am stat în Uganda (mai puțin cel din Kampala) au avut un WiFi suficient pentru a naviga online.

Uganda pentru călătorii pe cont propriu

Uganda e o țară săracă, dar ca turist plătești destul de mult. Nu am făcut gorilla trecking, pentru care ai nevoie de un permis care costă 700 USD + costul excursiei, adică ajungi la peste 1000 USD ca să poți vedea gorilele de aproape.

Alte experiențe, precum safari, costă și ele, așa că am fost cam sceptică dacă pot vizita ceva pe cont propriu, fără să cheltui foarte mult pentru asta. Un alt semn de întrebare a fost despre transport: nu prea găsești informații online despre programul autobuzelor și habar nu aveam dacă va fi ușor sau nu.

UgandaLacul Mutanda

Surpriza au fost oamenii: am fost ajutată peste tot de localnici, fără să le cer eu ajutorul. Ca un om necunoscut din sud-vestul Ugandei să îmi cumpere bilet de autobuz din banii lui, asta nu mi s-a mai întâmplat niciodată! Nici măcar nu știam că urma să facă asta, mi-a trimis poza pe WhatsApp după ce l-a cumpărat.

Am plecat spre Uganda stresată că n-au internet bun, că nu voi ști ce autobuz să iau și am descoperit acolo niște oameni extraordinari și multă uimire că uite, o mzungu merge cu boda boda sau pe dealuri, fără nicio treabă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *