Dacă e vreun loc în care m-am simțit minunat și m-aș întoarce de mai multe ori doar ca să mă odihnesc acolo, acela este Ubud, insula Bali. Sunt câteva locuri care se pot vizita ușor, pe jos sau cu taxiul: Puri Langon, Kajeng Rice Field, Ubud Market, Campuhan Ridge Walk, Monkey Forest și Pura Tirta Empul.
Taman Sakti Resort, Ubud Bali
Am ajuns noaptea în Bali și nu am văzut mai nimic. Dimineață am auzit multă apă curgând neîntrerupt și mi-am spus, prin somn, ce păcat că plouă atât de mult din prima zi. Până la urmă m-am trezit și m-am uitat pe geam să văd dacă pot ieși din casă și când colo… nu ploua, era o cascadă chiar în fața ferestrei mele!
Primul gând, după ce am văzut unde am ajuns, a fost să îmi prelungesc șederea și să stau doar în Ubud o lună, în loc de două săptămâni și restul în altă parte, dar Airbnb-ul era deja rezervat. În Ubud am închiriat un mic apartament cu acces la o grădină și piscină comune, într-o zonă înconjurată de verdeață.
În casă stătea de pază o mică șopârliță, în curte erau cinci pisoi mici, iar în copacii din fața casei am văzut alergând o veveriță.
Cazare Ubud: am rezervat prin Airbnb – Ubud Apartment – The Hibiscus Room. Camera cu bucătărie și baie a costat 615 lei pentru zece nopți, proprietarul având trei astfel de camere ce se pot închiria prin Airbnb. Resortul se numește Taman Sakti și e la un kilometru și ceva de centrul Ubud, într-o zonă liniștită și verde. Ah, și internetul a funcționat bine.
Cel mai verde verde: orezăriile terasate de la Tegallalang
O vale numai cu orezării terasate și un mic traseu de trekking pe marginea lor, așa e Tegallalang Rice Terrace, lângă Ubud. Iar dacă ești atent(ă) la ce vezi în jur, s-ar putea să te întâlnești și cu iepurii albi 🙂
Tegallalang e cel mai cunoscut loc din zonă pentru a vedea orezării terasate. E un loc care parțial e foarte turistic: în prima secțiune sunt tot felul de leagăne și cuiburi pentru poze, pentru care se plătește un bilet mai scump. E un pic prea regizat totul, dar după ce am trecut de partea asta mi-am dat seama că orezăria e foarte mare!
E o vale adâncă pe versanții căreia sunt câmpii de orez și din loc în loc câte un pavilion cu o cafenea. M-am oprit la una să mă uit la un iepure adult care păștea aproape de mine și când am dat să plec, am văzut că la doi pași de mine, sub o frunză mare de brusture, dormea un iepuraș mic alb! Nu doar că m-a lăsat să îl mângâi, dar l-am putut lua în brațe și a fost foarte docil la ședința foto, semn că e obișnuit cu oamenii și nu are nicio frică 🙂
Traseul de trekking șerpuiește pe marginea bazinelor cu orez și totul este atât de ireal de verde de parcă ești într-o poveste imaginară! E un traseu ușor, dar trebuie să fii atent(ă) pe unde calci, spre finalul drumului am alunecat pe niște trepte de pământ umede și m-am umplut de noroi.
Lucruri utile:
Biletul de intrare costă 50.000 IDR (16 lei) – cel mai ieftin, care include doar trekking. Pentru 150.000 IDR primești și un swing (te dai cu leagănul). Pentru 300.000 IDR ai acces la toate leagănele și locurile de pozat din orezărie.
Vizita durează o oră, două, depinde cât vrei să stai pe acolo. Se ajunge ușor din Ubud, Tegallalang fiind în partea de nord a orașului, la câțiva kilometri. Nu ai nevoie de tur organizat pentru Tegallalang, am luat un Grab (taxi gen Uber) de la resort și la întoarcere am comandat unul acolo. E plin de tarabe cu marfă și de cafenele în zonă.
Dacă vreți să mai vizitați ceva, cea mai bună opțiune e să mergeți la Pura Tirta Empul, templul e în aceeași direcție, la vreo patru kilometri de Tegallalang, multă lume alege să le viziteze în aceeași zi.
Kajeng Rice Field
La mică distanță de templu e Kajeng Rice Field, o zonă cu multe câmpii de orez. Traseul de plimbare e cunoscut, dar mai puțin faimos, așa că nu vezi foarte mulți turiști ca la Campuhan, unde se înghesuie majoritatea.
A fost o încântare să mă plimb pe acolo, înconjurată de atâta verde! Sunt câteva ferme și vile răsfirate printre câmpuri, iar la mijlocul aleii care șerpuiește printre orezării e o cafenea. La un moment dat drumul intră în junglă – am mai mers puțin și m-am întors.
Lucruri utile: vizitarea e gratuită.
Ubud Sari Health Resort
Drumul din Kajeng se termină chiar lângă Ubud Sari Health Resort, așa că m-am oprit acolo pentru un suc de fructe – au o cafenea drăguță cu vedere spre un deal verde, ca totul din jur 🙂
Ubud Market
Centrul Ubud e așa cum mă așteptam: aglomerat, agitat, gălăgios. De la Kajeng Rice Field e o stradă care ajunge la Ubud Market, o alee cu multe tarabe care vând rochii și suveniruri.
Campuhan Ridge Walk
Campuhan e un traseu de plimbare din Ubud destul de cunoscut, așa că erau o mulțime de turiști pe acolo. E un drum pe coasta dealului care trece pe lângă case și câteva orezării. Mai mult pe lângă case, drept să spun, și multe cafenele.
E o plimbare drăguță, dar mi-a plăcut mai mult la Kajeng, e un loc mai autentic.
Lucruri utile: vizitarea e gratuită.
Pădurea maimuțelor din Ubud
Dacă vrei să vezi maimuțe mergi la Monkey Forest Ubud și te saturi de ele. Poți să îți faci și poze cu vreo maimuță mai blândă, de care are grijă câte un îngrijitor, și maimuța vine la tine în brațe să mănânce ceva.
E o atracție populară, așa că e multă lume – nu m-a încântat foarte tare, mi-a plăcut mai mult să întâlnesc maimuțele întâmplător pe plaja din Krabi.
Nu vă luați la voi bijuterii sau alte obiecte care pot fi șterpelite de maimuțe. Momentul haios al zilei a fost când un vizitator s-a trezit cu o maimuță pe cap – la propriu! – a stat acolo minute în șir și la final a început să îl tragă de urechi, unde avea niște cerceluși. A frecat urechea aia o grămadă de timp, doar-doar or ieși cerceii 😄 Când am plecat de acolo maimuța stătea tot pe capul bietului băiat.
Lucruri utile: biletul costă 80.000 IDR (27 de lei).
Penestanan
Penestanan e un sat în partea de vest a Ubudului. Inițial cunoscut drept Satul Artiștilor, a devenit în ultimii ani Satul Expaților și e un loc pitoresc, cu alei înguste și multe case și restaurante cochete.
Pura Tirta Empul
Un loc de vizitat la ceva distanță de Ubud este Pura Tirta Empul, un templu hindus cunoscut pentru ceremoniile de purificare pe care le pot face și non-credincioșii turiști. Poți vedea bazinele, dar în templu intri doar dacă vrei să te rogi. Pura Tirta Empul e în aceeași direcție cu Terasele de orez de la Tegallalang, în nordul orașului Ubud, așa de regulă sunt vizitate împreună.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 50.000 IDR (16 lei)
Puri Langon
Sunt multe temple în Ubud, mie mi-a ieșit în cale Puri Langon, în partea de nord a orașului. Templul e bogat decorat și mai îngrijit ca altele, mai centrale.
Lucruri utile: vizitarea e gratuită.
Mr. Wayan, Coffee & Eatery
În prima zi în Bali m-am răsfățat un pic. După mâncarea proastă de la escala lungă din Kuala Lumpur am ales ceva bun la Mr. Wayan, la care am ajuns întâmplător: crispy duck cu legume cu lapte de cocos și o băutură cu arak și lime + vedere spre un câmp de orez. Arak e o băutură alcoolică balineză, a mers bine cu priveliștea verde.
Muse Cafe & Art
Serile ieșeam deseori la Muse, care devenise deja unul din locurile mele preferate: era aproape de resortul în care stăteam și aveau mâncare bună. M-a prins ploaia pe drum, așa că a trebuit să iau o cafea – columbiană, of course.
I love Bali! 😃 De abia așteptam să explorez insula în care tocmai ajunsesem, după ce m-am plimbat prin Asia. Oamenii îți zâmbesc la fiecare pas și te salută pe stradă, e o plăcere să călătorești acolo.
Vacanță Ubud Bali
Am stat o lună în Bali, lucrând remote acolo, două săptămâni în Ubud, una în nordul insulei, alta în Uluwatu. E una din destinațiile în care m-am simțit foarte bine și m-aș întoarce de mai multe ori.
Vremea Ubud
Ubud are o climă tropicală, cu temperaturi constante între douăzeci și cinci și treizeci de grade pe tot parcursul anului. Sezonul ploios ține din noiembrie până în martie, cu ploi dese, dar scurte, de obicei după-amiaza sau seara. Cea mai bună perioadă pentru a vizita Ubud e între aprilie și octombrie, când e sezonul uscat, mai puțină umiditate și vreme bună pentru plimbări, drumeții și explorat templele sau terasele de orez.
Bilete avion Bali Ubud
Din București până în Bali nu sunt zboruri directe. Cele mai multe opțiuni au una sau două escale, de obicei prin Doha, Istanbul, Abu Dhabi sau Singapore. Călătoria durează între optsprezece și douăzeci și două de ore, în funcție de traseu și cât stai în aeroport la escală.
🗺️ Ce am vizitat în Indonezia
📍 Estul insulei Bali: Lempuyang Temple și grădini regale – temple, grădini și plajă
📍 Excursie în Bali: cascadele de pe insulă – cascade și prânz cu vedere
📍 Dealuri și plaje în Pemuteran – snorkel, temple și vedere spre Java
📍 În estul insulei Java: vulcanul Kawah Ijen – flăcări albastre și lac acid
📍 Templul Uluwatu, Bali – temple, plaje și statuia Garuda
📍 Cât costă o vacanță în Bali: buget pentru un workation de 4 săptămâni – 7.000 lei fără zbor
4 comentarii
Abia aștept sa vad mai multe poze și mai multe informații despre Bali.
Este pe lista mea de dorințe!
Vacanta frumoasa!
Mulțumesc, nu e chiar vacanță, după prânz lucrez (remote) 😅
Ma bucur ca aud numai lucruri frumoase despre Bali. Este primul pe lista de anul viitor. Astept mai multe informatii. Multumesc.
Da, scriu despre toate locurile, sunt destule de văzut pe aici 🙂