Gyeongju a fost capitala regatului Silla al Coreei antice, iar zona istorică este sit UNESCO, e considerată unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din lume, cu o mulțime de morminte regale sub formă de tumuli.
Am cunoscut Gyeongju ca pe un oraș friguros: după Andong, unde fuseseră 29C, a venit un val de frig și ne-am întors la iarna cu 10C. Întuneric, ploaie, urât. Noroc că am stat la un hostel primitor – Doobaki Hostel, unde proprietarul mi-a povestit cum a fost cu motocicleta prin România două săptămâni și cum lumea îi aducea mâncare cât a stat la camping prin Transilvania (ba chiar și bere! 😀 ). Doobaki e o casă cu câteva etaje, două pisici (Pinko, motanul portocaliu, și încă unul pătat), un subsol-zonă de socializare și mic dejun gratuit.
Ca în multe locuri din Coreea era deschis și nepăzit. E drept că nu e colț fără CCTV în Coreea de Sud, dar există și multă încredere în oameni, la ani lumină distanță de panica din America Latină unde în supermarketuri trebuie să arăți geanta la plecare, să nu fi luat vreun plic de făină. Alt nivel de trai, alte obiceiuri.
Când am ajuns în Gyeongju era atât de frig încât nici n-am ieșit din hostel în ziua aia. Am băut cafele fierbinți, m-am învelit cu o pătură și l-am chemat pe Pinko în zadar. Pisicile din Coreea nu sunt deloc sociabile, nici nu se uită la tine. Niște domni pompieri instalau o alarmă de incendii și au și testat-o de câteva ori, de mi-au țiuit urechile.
Gyeongju
A doua zi m-am trezit de dimineață și cu speranța că va fi soare, dar nu era. Tipul de la hostel mi-a dat o umbrelă (”vremea se schimbă repede aici”) și am plecat să vizitez zona istorică.
Locurile de vizitat sunt unele lângă altele și sunt lângă centru, așa că e ușor să te plimbi câteva ore prin Gyeongju, nu ca în Andong unde am mers vreo 8-9 kilometri din oraș până în satul istoric. Tumulii sunt împrăștiați peste tot, sunt niște delușoare acoperite cu iarbă pe care, dacă te urci, riști 2 ani de închisoare sau 20.000.000 won amendă (15.000 EUR). Așa rotunzi și verzi cum erau mi-au amintit de Chocolate Hills în Bohol, deși în Filipine sunt formațiuni naturale și mult mai mari.
În Gyeongju e și o pădurice prin care te poți plimba și în ciuda vremii urâte mi-a plăcut orașul. Există și un turn-observator astronomic, iar o parte din tumuli sunt incluși într-un parc și se plătește intrare 3.000 won (11 lei).
După atâta plimbare mi se făcuse foame, așa că m-am oprit la un restaurant coreean – Hot Pot Rice și am luat ceva cu carne și ou crud (15.000 won, 56 lei). Dar fusese atât de frig și urât, iar în Gyeongju erau atâtea cofetării și bunătățuri, încât am luat și-o gaufre cu ciocolată și afine 😛 (7.800 won, 29 lei)
Bună mâncarea și plimbarea și nu-mi luase decât câteva ore, era timpul să mă întorc la hostel și să încep ziua de lucru #remote 😀