Tulum este o stațiune pe Riviera Maya cu temple mayașe și una din cele mai frumoase plaje din Mexic – Playa Paraiso. Este locul în care am văzut pentru prima dată pisici de mare și o țestoasă uriașă și asta chiar a fost o imagine care mi s-a întipărit în minte, ca ceva de pe altă lume.
Ruinele mayașe de la Tulum
Situl arheologic de la Tulum este minor ca importanță în cultura maya, dar ruinele sunt într-un peisaj ideal, pe malul Mării Caraibelor.
Datorită poziției sale strategice, Tulum făcea legătura cu celelalte orașe-state mayașe, ca Chichen Itza, Ek Balam și Coba (toate situri arheologice acum, care se pot vizita).
Pentru că Tulum e la o oră de Playa del Carmen, m-am dus acolo după job, fără să am cine știe ce așteptări: știam că Tulum e foarte lăudat și e un loc la modă dacă vii pe Riviera Maya și tocmai de asta mă temeam că va fi mai degrabă o dezamăgire. În cele din urmă mi-a plăcut atât de mult încât am mai revenit o dată acolo și m-aș mai duce din nou 😊
Site-ul arheologic e mărișor, dar partea cea mai căutată e cea de pe malul mării, sunt câteva locuri cu o priveliște clasică ”Tulum” de care nu te mai saturi. E plin de iguane uriașe care se mișcă alene și care par a fi moștenitorii adevărați ai mayașilor.
La baza ruinelor sunt două plaje mici pe care în mod normal poți coborî să faci baie în mare, dar acum erau închise ca să protejeze țestoasele care își depun ouăle acolo.
Citește și: Cancún & Isla Mujeres: așa arată paradisul
Playa Paraiso și snorkeling cu țestoase
Lângă situl arheologic este Playa Paraiso, o plajă lungă care face parte dintr-o zonă protejată – Parcul Național Tulum. M-am dus acolo pentru excursia cu barca, de la situl arheologic trebuie să mergi destul de mult, cam un kilometru, până ajungi pe plajă.
Ne-am îmbarcat mai mulți turiști pe barcă și după ce am trecut pe lângă ruine, ne-am oprit pentru snorkeling lângă reciful de corali. Reciful Mesoamerican este al doilea ca mărime din lume, peste 1000 de kilometri de-a lungul a patru țări: Mexic, Belize, Guatemala și Honduras.
În Tulum se face snorkeling într-o zonă în care marea are doi metri adâncime, sunt o grămadă de bărci care se adună acolo. Hop și eu în apă cu masca pe față și când am băgat capul în apă am văzut o grămadă de pisici de mare și tot felul de pești.
M-am dus un pic mai încolo, lângă corali, și am fost așa de fascinată de ceea ce văd că am pierdut noțiunea timpului și mi-am dat seama că nu mai știu cu ce barcă venisem, toate arătau la fel. Pentru o clipă m-am temut că grupul meu a plecat fără mine 😱
În sfârșit, am reperat barca, era cam departe de mine și de abia înotam cu labele alea cu care nu eram obișnuită. Când să urc în barcă ghidul m-a întrebat dacă am văzut ”la tortuga”. Nu o văzusem, mi-a spus unde e și m-am întors acolo.
Când m-am uitat în apă, am văzut-o! O țestoasă uriașă, înotând printre pisici de mare 🐢 E incredibil să poți vedea o astfel de vietate în mediul ei natural, mi s-a întipărit în minte imaginea ei 😊
După snorkeling nu am mai rămas pe plajă, dar mi-am propus să revin într-o altă zi, s-o explorez pe îndelete.
Citește și: Valladolid, Mexicul colonial
Tulum pe ploaie
Săptămâna următoare m-am întors în Tulum: a fost o săptămână cu ploaie, așa că în prima zi în care a ieșit soarele am plecat spre Tulum. Pe drum, la un moment dat am văzut un nor uriaș, gri, și l-am urmărit cu îngrijorare.
Uf, am trecut de el cu doar câteva picături de ploaie, aproape că răsuflasem ușurată când, pac, a început să plouă torențial în apropiere de Tulum! Dar cu găleata, nu oricum, iar eu nu aveam la mine decât o pălărie de soare. Mă și gândeam ce fac în Tulum pe vremea asta, când nici pe plajă nu poți să stai când toarnă așa, dar până am coborât din colectivo ploaia torențială s-a transformat în picături răzlețe.
Toată lumea se întorcea de la plajă, doar câteva persoane ne duceam la plajă pe vremea aia. M-am oprit la niște ruine din junglă de la care poți vedea toată plaja de sus, e o cărare pe care dacă mergi la un moment dat găsești niște trepte care coboară pe plajă.
Toată după amiaza a fost cu nori și stropi de ploaie, dar nu mai conta, la cât de frumos era totul: baie în Marea Caraibelor când deasupra ta plouă mărunt, pelicanii zboară pe lângă tine și ai o plajă nesfârșită pe care să te plimbi – asta e fericire ☺️
Citește și: Uxmal: vulturi și ruine
Cum ajungi la Tulum
Zona arheologică e la câțiva kilometri de orașul Tulum, dar autobuzele și colectivos opresc la intrarea în sit. Din Playa del Carmen sunt autobuze și colectivos care merg la Tulum, prima dată când am fost acolo am luat autobuzul din autogara ADO, biletul la dus a fost 104 pesos, la întoarcere 52 pesos.
A doua oară când am fost la Tulum am mers cu colectivos, care sunt o alegere mult mai bună, circulă frecvent și sunt mai ieftine – 45 pesos. Colectivos pentru Tulum pleacă de la intersecția Av Benito Juarez cu autostrada Chetumal-Cancun, sunt zeci de colectivos care așteaptă sub pod și pleacă la fiecare 10 minute.
La intrarea în site-ul arheologic sunt câteva chioșcuri unde primești informații despre sit și o hartă. Ai două variante de vizitare: doar intrare în sit (80 de pesos) sau bilet de intrare + excursie cu barca.
Plimbarea cu barca te duce aproape de ruine, ca le vezi dinspre mare, și apoi se oprește în dreptul recifului, pentru snorkeling. Am ales varianta a doua, a costat 680 pesos (aprox. 135 de lei).
Playa Paraiso face parte din Parcul Național Tulum și se poate vizita gratuit. Din Playa del Carmen poți ajunge pe plaja din Tulum cu colectivos (45 pesos), de la intrarea pentru zona arheologică trebuie să mergi cam 1.5 km până pe plajă.
Citește și: Buget pentru o lună pe Riviera Maya, Mexic
😊 Nu ma pot abtine sa nu comentez legat de poza cu tine: pare ca esti o maiasa😊. Foarte frumoase pozele, imi aduc amuntiri frumoase si multe zambete👌🍀☺️
The Mayan Traveler 😀
Mi s-a parut de mai multe ori ca apartii locului descris (in Turcia, parca si in Egipt…). Ciudat, nu?😊 Probabil apartii mai multor locuri si “meseria” de calator chiar este pt tine. Ma gandesc ca nu te vei opri la 1001 calatorii 😊
Și localnicii mă mai confundă cu de-a lor 😅