Triq and treat în Malta

Triq and treat în Malta

by Anca @ 1001 călătorii
1061 views

Peisajele mi-au amintit de Apuglia, dar limba m-a dus cu gândul la o țară arabă: Mdina, Rabat, triq (stradă). La ele se adaugă accentele British, catolicismul și influențele siciliene și obții acest ”melting pot” care este Malta.

Am ajuns în Malta de Halloween pentru o vacanță de câteva zile. Deși o țară foarte mică, nu am apucat să vizitez chiar tot: am sărit plajele, grotele și Gozo Island. Cred că le păstrez pentru o altă vizită pentru că în noiembrie, deși cald, nu a fost vremea perfectă pentru așa ceva.

Sliema

Am stat în Sliema, orășelul-stațiune de lângă Valletta, deși ”oraș” e mult spus, e mai degrabă un cartier, toate aceste orășele sunt acum unite și nu poți distinge unde se sfârșește unul și începe altul. Clădirile sunt dintr-o rocă gălbuie, cu balcoane din lemn vopsit și străzi liniștite, cu nume pentru ca, precum ”Josephine”, și plăcuțe ceramice de inspirație catolică.

De la Sliema poți merge pe jos pe malul mării până la Tigné Point, un mall lângă care e cel mai bun punct de belvedere spre Valletta. Am mers acolo de mai multe ori, inclusiv la apus – priveliștea nu m–a dezamăgit niciodată 😊

Ai crede că de acolo se ajunge ușor în Valletta, ocolind golful, dar distanța e mai mare decât pare. Există un feribot care te duce direct pe partea cealaltă și mai multe autobuze (13, 14, 15).

Malta01.JPGMalta02.JPGMalta03.JPGMalta04.JPGMalta05.JPGMalta06.JPG

Manoel Island: for the duck’s sake

Insula dintre Sliema și Valletta se numește Manoel și se poate vizita, deși momentan nu sunt multe de văzut acolo. În afară de un adăpost pentru păsări unde diverse zburătoare păreau să trăiască în armonie cu niște pisici leneșe (una dormea chiar într-unul din cuibarele lor), mai există un fort construit în 1720, acum în renovare.

Malta07.JPGMalta08.JPGMalta09.JPG

Valletta

Valletta e cochetă și suficient de mică încât să se poată vizita în câteva ore: mi-au plăcut Upper Barrakka Gardens și parcul cu vedere spre Sliema, cele mai bune locuri pentru a urmări apusul. Anul viitor, Valletta va fi Capitală Culturală Europeană, însă până atunci o istorie urâtă a mânjit-o cu sânge: Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă care investiga corupția din Malta, a fost ucisă de o bombă pusă în mașină. ”We will not be silenced!” scria pe zidurile malteze. Dar deja au fost.

Malta10.JPGMalta11.JPGMalta12.JPGMalta13.JPGMalta14.JPGMalta15.JPGMalta16.JPGMalta17.JPGMalta18.JPGMalta19.JPGMalta20.JPGMalta21.JPGMalta22.JPGMalta23.JPGMalta24.JPGMalta25.JPGMalta26.JPGMalta27.JPG

Marsaxlokk

M-am dus până în satul ăsta de pescari pentru o porție proaspătă de pește și o plimbare. Mâncarea e bună, iar pontonul de dincolo de golf oferă o vedere perfectă spre sat. Eu sunt fan sate pescărești, probabil pentru că îmi place mult peștele, în afară de Marsaxlokk recomand să le puneți și pe acestea pe listă, Grecia și Italia stau și ele bine la capitolul ăsta: Naousa, Klima și Procida.

Malta28.JPGMalta29.JPGMalta30.JPGMalta31.JPGMalta32.JPGMalta33.JPGMalta34.JPG

Dingli Cliffs

Pentru o priveliște similară cu cea de la Kaliakra, puteți merge la Dingli Cliffs. E la mică distanță de Mdina și e un loc foarte bun pentru un picnic pe malul mării. O cărare (sau mai multe) coboară spre mare, spre câteva bucăți de pământ cultivate. Vântul bătea tare în ziua aia, it was fun 😊

Accesul și vizitarea: din Sliema până la Rabat Saqqajja se poate ajunge cu autobuzul 202, din Valletta cu autobuzele 52 și 56. Din Rabat până la Dingli Cliffs se pot lua autobuzele 52, 56 sau 201.

Malta35.JPGMalta36.JPGMalta37.JPGMalta38.JPG

Mdina

Fostă capitală malteză, Mdina e un orășel fortificat în mijlocul insulei, înconjurat de dealuri și ziduri din piatră – m-a dus cu gândul la San Gimignano, dar fără turnuri. După cum se vede, în vacanța asta nu m-am putut abține să nu fac comparații cu alte locuri vizitate mai demult 😊 Poate pentru că Malta e la intersecția mai multor culturi și a împrumutat ceva de la fiecare.

Accesul și vizitarea: de la Sliema se ajunge în Mdina cu autobuzul 202.

Malta39.JPGMalta40.JPGMalta41.JPGMalta42.JPGMalta43.JPGMalta44.JPGMalta45.JPGMalta46.JPGMalta47.JPGMalta48.JPGMalta49.JPGMalta50.JPGMalta51.JPGMalta52.JPG

Popeye Village

Ultima mea oprire a fost la Popeye Village, o vizită pe fugă înainte de a pleca spre aeroport. Popeye Village a fost platou de filmare înainte de a deveni obiectiv turistic, satul e micuț și se vizitează foarte repede, dar golful în care se află, Anchor’s Bay, e atât de frumos încât vara trebuie să fie minunat să faci baie în apa aia azurie.

Accesul și vizitarea: biletul de intrare costă 14,5 euro. Din Sliema se poate ajunge la Mellieħa cu autobuzul 222, din Valletta cu autobuzele 42 sau 42. Din Mellieħa până la Popeye Village se ajunge cu autobuzul 101 sau pe jos (sunt 1,5 km).

Malta53.JPGMalta54.JPGMalta55.JPGMalta56.JPGMalta57.JPGMalta58.JPGMalta59.JPG

Buget

Am zburat cu Wizz Air, biletul a costat 398 lei, iar zborul durează în jur de două ore. Cazarea a fost la Granny’s Inn Hostel, destul de bine poziționat și simpatic, dar fără mic dejun inclus. Transportul public e bine pus la punct în toată insula, un bilet de autobuz costă 1,5 euro și e valabil două ore, suficient cât să străbați insula de la un capăt la altul.

Vremea: caldă, 22°C, ceva mai rece în prima zi când a plouat o bună parte din dimineață. Am văzut turiști în pantaloni scurți și rochii de vară, ceea ce mi s-a părut un pic extrem, era totuși noiembrie. În Malta se conduce pe partea dreaptă și erau destul de mulți turiști chiar și în luna noiembrie, deși îmi imaginez că vara e insuportabil de plin.

Malta60.JPG

2 comentarii
1

2 comentarii

Ana-Maria Cinileanu 5 noiembrie 2017 - 9:04 pm

Mă bucur că ați ajuns în Malta, eu am vizitat-o o săptămână la sfârșitul lui august începutul lui septembrie, dar îmi place foarte mult și deși e o țară mica e multă istorie înghesuită peste tot pe unde te uiți iar maltezii știu să profite de tot ce au moștenit. Am putea să ne inspirăm de la ei.

Răspunde
Ana 15 noiembrie 2017 - 9:33 pm

Trebuie să te întorci și vara. Nu aș zice chiar in iulie-august, e mult prea cald, dar septembrie-octombrie sunt foarte potrivite pentru scăldatul în marea aia superbă 🙂

Răspunde

Leave a Comment