Top 0 cărți care nu contează ce fac

Ce pierdere de vreme, această leapșă cu 10 cărți care ne-au schimbat viața, o adevărată „provocare”, mai ales pentru cei care au citi numai 9 la viața lor, dar o ocazie atât de bună să plimbăm titluri de la unul la altul și să arătăm lumii că iată, mai și citim. Lepșele sunt printre cele mai inutile lucruri din online, nu afli nimic nou din ele, nu spui nimic nou cu ele, nu interesează pe nimeni ce ai tu de spus la al o sutălea subiect banal top 10 oameni pe care ai uitat cum îi cheamă dar deh, o leapșă ne face să ne simțim băgați în seamă și parte dintr-o turmă comunitate de idei și simțăminte. De fapt sunt invidioasă că mie nu mi-a dat nimeni leapșa asta cu cărțile, am tot așteptat, am ros vreo 3 creioane până acum și degeaba.

Dar nu-i nimic, îmi fac eu repejor propriul top, atâta doar că nu mă pot hotărî ce să fie: top 10 cărți care m-au plictisit de moarte, top 10 cărți care n-au însemnat nimic pentru mine sau top 10 cărți pe care nu le voi citi niciodată? Material am cu duiumul, pentru toate!

Din categoria plicticoșenie romantică fără cap și coadă:

  • Orice carte scrisă de Marc Levy. Am făcut greșeala să citesc una la recomandarea cuiva și tot așteptam să dau foaia și să pricep, în cele din urmă, de ce îmi fusese recomandat scriitorul ăsta banal. Povestea era despre unul care murise, era fantomă, și o bântuia pe fosta iubită. Sau pe viitoarea iubită, am uitat exact ce era, dar tipa trăia și el îi tot sufla în veioză ca să îi dea de știre că de fapt el n-a dat ortul popii. Duduia cartea de romantism, îți venea să devii și tu o fantomă numai să nu mai trebuiască să citești așa ceva.

Din categoria cărți despre care s-a vorbit atât de mult și prost încât nu vreau să le citesc vreodată:

  • Fifty Shades of Grey. Nici măcar de curiozitate n-am chef să citesc cartea asta, pentru simplul motiv că este scrisă de o femeie și femeile nu se pricep să scrie despre kinky stuff, sunt cel mult ridicole. În plus este evident că-i o carte proastă, se vede din titlu: Fifty Shades of Grey, joc de cuvinte mult prea subtil pentru mine, grey, gri, dl. Grey care are 50 shades of gay, vai ce joc de cuvinte inteligent. Și are și prea multe pagini, asta se iartă la Odiseea sau la Harry Potter, nu la o carte despre nimic. Vreți să citiți despre dark side? Citiți Bataille.

Din categoria cărți care nu ar fi trebuit să existe in the first place:

  • Orice carte scrisă după un film. DUPĂ un film. No comment.

Din categoria cărți de care nu are nimeni nevoie:

  • Biografiile vedetelor scrise de vedete, dar de fapt nu chiar de ele, ci de câte un scrib anonim care nici măcar să scrie nu poate și atunci povestește, în minim o mie de pagini, cât de anostă este vedeta respectivă și cum toată lumea se rotește în jurul buricului ei. Nici bătută nu aș citi așa ceva, darămite să mai dau și bani pentru asta!

Din categoria self help yourself to become a trillionaire and find peace and save the world:

  • Orice carte care începe cu “cum să”. De exemplu cartea Cum să dai din fund ca să reușești (da, chiar există așa ceva). Bine, cărțile despre cum să bați un cui chiar sunt utile, că le poți folosi, la o adică, drept ciocan, dar pe cele despre cum să find peace cel mult le poți arunca în capul unuia care te bate la cap și să speri că ăla are căpățâna moale.

Din categoria sunt online, deci scriu:

  • Ebookurile. Cărți care n-au nici o șansă să existe în print, pentru că de fapt nu sunt cărți, ci „ebookuri„. Poți s-o printezi la tine în bucătărie sau să o citești online, nemaipomenit, hai să scoatem cu toții câte un ebook ca să spunem că am scris o carte. Uite, și eu pot să scriu un ebook: iau articolul ăsta, bag vreo 10 poze, și-mi iese de-un ebook. 1,99 Euro bucata.

Din categoria nu-ți mai pune mutra pe copertă:

  • Orice carte de Dan Puric. Doamne, ce bărbat urât. Și culmea ironiei, vorbește despre frumusețe.

Cărți pe care oamenii și le-au trecut în top 10 cărți marcante și eu nu înțeleg de ce:

  • Singur pe lume. Vag îmi amintesc de o asemenea carte, dar de ce ar fi ea relevantă pentru cineva?! Nu era lectură la clasa generală, parcă?
  • Baltagul. Baltagul?! O fi luat notă proastă la Baltagul, o fi repetat anul și atunci da, i-o fi schimbat viața, dar… Baltagul?!
  • Dama cu camelii. O prostituată care moare de oftică, parcă despre asta era vorba. Foarte trendy și life changing pe la 1800 toamna.
  • Divina Comedie. Asta e minciună pe față! Am încercat și eu să citesc Dante Alighieri că voiam să par cultă și am murit de plictiseala de la pagina 0. Nu citește nimeni Divina Comedie decât dacă nu are încotro. TOATĂ Divina comedie, de la cap la coadă. Că așa pot să recit și eu lăsați orice speranță etc., orice prost știe asta.
  • Sclava Isaura. Pe bune, există o carte Sclava Isaura? Și oamenii citesc asta?

Mă opresc aici, că-mi iese prea lung ebookul și poate-mi iau și niște tigăi în cap de la fanii Sclavei Isaura. Îmi plac cărțile, mult, și nici alea proaste nu mă deranjează într-atât încât să le înfierez toată ziua, că nu mă obligă nimeni să le citesc, dar tot clasamentul ăsta miroase de departe a o mare ipocrizie cu aere de damă culturală. Nici măcar nu e amuzant, nici măcar n-am aflat de vreo carte nouă și foarte mișto, numai vechituri din biblioteca bunicii sau cărți care erau în programa școlară la 1900 și ceva, când respectivul mai citea câte o carte, speriat de perspectiva bacului. Vreau autori noi și foarte-foarte buni, vreau ceva nemaivăzut și surprinzător, nu copy-paste la ce a copiat altul înaintea ta, vreau să aflu ce mai mișcă în domeniul ăsta, dacă tot v-ați apucat să faceți clasamente de cărți. Majoritatea nici măcar nu sunt cărți bune, cum să schimbe astea viața cuiva? Ce fel de vieți sunt astea?

  1. Leapșa aia cu top 10 era cu volume care te-au format. Și mi se pare normal să pui lecturile de generală. Poate că acum citești Schopenhauer, dar adult fiind, prea puține lucruri se mai pot schimba.

    Și eu aș zice că Singur pe lume și Coliba unchiului Tom m-au format, mi-au deschis niște orizonturi la vremea lor, în copilărie. Firește, acum am alte preferințe literare, însă nu mai e capabilă (probabil) nicio carte să mai schimbe ceea ce sunt. 🙂

    1. Bloodie, eu nu citesc Schopenhauer, n-am citit niciodata. Stiam ca unele persoane se vor supara la articolul asta, imi pare daca tu esti una dintre ele.

      Nu, nu mi se pare normal sa pui lecturile din generala pe o lista de 10 carti. Toate cartile au un impact mai mic sau mare asupra cititorilor, dar cred ca trebuie sa fii mult, muuult mai selectiv cand treci pe o lista doar 10 carti care te-au format / care ti-au schimbat viata sau te-au marcat. Si cu toata bunavointa din lume Singur pe lume nu mi se pare o carte atat de deosebita. Parerea mea, desigur.

  2. Indraznesc sa las doua titluri relativ recente:
    Gheorghiu, Constantin, Virgil – Omul care calatorea singur
    Savatie Bastovoi – Diavolul este politic corect

  3. Sunt aproape intru totul de acord cu tine. Nici eu n-as citi (nu zic niciodata, ca am mai zis si m-am gazgandit) 50 shades of grey, how to, ebook-uri care-s doar ebook-uri sau carti scrise dupa filme. Dar am citit Infernul lui Dante si mi-a placut. 🙂 De asemenea nu am citit nici o carte care sa-mi schimbe viata, in schimb multe dintre ele m-au ajutat sa inteleg si sa accept anumite lucruri, sa cunosc tipologii de oameni si sa stiu cum sa ma comport cu ei.

    Cu ce nu-s de acord din ce-ai scris e inversunarea importiva lepsei. Citeam pe Facebook ca multi sunt impotriva ei, ca de ce face lumea parada ca citeste. Suntem la coada tuturor clasamentelor europene cu cele mai putine carti citite pe cap de locuitor. Ne plangem ca nu citim, iar cand dam dovada ca o facem, suntem criticati pentru asta. Nici daca citim nu e bine, nici daca nu citim nu e bine. Nu prea ne hotaram daca e bine sau e rau. Eu, personal, ma bucur de fiecare data cand vad pe Facebook sau pe bloguri cate o recenzie sau o recomandare de carte. Ma bucur ca lumea citeste si ca vorbeste despre asta.

    1. Da, poate ca astfel de lepse au macar rolul sa le readuca aminte oamenilor ca mai exista si…carti. Nu sunt chiar atat de inversunata, am participat si eu cel putin la o leapsa, doua, sunt distractive, iti faci prieteni "blogosferici" noi. Dar raman un pic sceptica vizavi de utilitatea lor.

      Cat despre oamenii care nu citesc…eu cred ca nu citesc pentru ca nu vor si au diverse scuze cum ca n-au timp. E mult prea greu sa ii urnesti, mai ales cand exista atatea "tentatii" la televizor.

  4. Scris cu năduf, îmi place. Nici mie nu mi-a dat nimeni leapșa si ce tare ma bucur 🙂 Cred ca cei cu Baltagul si Singur pe lume erau din categoria "ultima carte citita e din lista de lectura pe vacanta din clasa a 4a"

  5. Ai mare dreptate, Anca, vreau doar sa-ti atrag atentia asupra lui Marc Levy, ca stie si carti cu adevarat bune. Despre regimul opresiv din Argentina ("Si daca as mai trai o data") sau "Acele lucruri pe care nu ni le-am spus". Desi par fantastice la inceput, cu un punct de pornire care pare ireal, pana la urma amandoua au avut o explicatie plauzibila si povesti care te tineau cu sufletul la gura, fara sa fie nici prea romantice, nici prea horror, echilibrate 🙂
    Nu am citit, insa, cartea de care spuneai, dar nici nu m-ar tenta. Cred ca le-a scris mai tarziu pe cele pe care le-am citit eu :))

  6. măi, eu am primit de la vreo trei persoane provocarea, da' n-am răspuns şi nici nu cred c-o s-o fac. în mare, motivele sunt cele expuse de tine. e stupid, e inutil. e şi cam absurd, nu vi se pare? 10 cărţi care te-au schimbat/marcat/influenţat?! păi, trebuie să ai un psihic tare labil să suferi atâtea schimbări, nu?
    şi, glumă sau nu, dar mie chiar mi s-ar părea util şi interesant un top al unor cărţi plicticoase, renumite şi proaste, că m-ar scuti de nişte ţepe poate.

  7. Faza tare e ca tot privind leapșa pe FB nu mi-a venit sa fac un top cu cărțile mele preferate – ca mi-au schimbat viața mi se pare cam mult spus, desi poate ca intr-o masura mai mica mi-au schimbat-o – dar de cînd am citit postarea ta ieri am început sa ma gindesc la un top personal 🙂

  8. Ahahaha, e mortal articolul, mi-a mers la suflet. Am scris si eu pe tema asta pe blog pentru ca deja simteam cum mi se niveleaza creierul de la cate provocari am primit si de la ce titluri anoste am vazut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *