Tikal e cel mai mare sit pre-columbian mayaș, sit UNESCO și importantă atracție turistică în Guatemala. Se vizitează ușor din Flores, un orășel pe o insulă de pe lacul Petén Itzá, la o oră de situl arheologic.
Parcul Național Tikal
Habar nu aveam că Parcul Național Tikal e atât de mare: de la intrarea în parc, unde cumperi biletul de intrare, și până în punctul în care începe vizitarea acestuia sunt 17 kilometri. Pe drum ne-am întâlnit cu un grup de coatimundi, mamifere cu coadă-ștafetă și botic lung cu care scormonesc prin pământ după insecte. Sunt obișnuiți cu oamenii, l-am hărțuit pe unul cu aparatul foto minute în șir printre piramide și deși era cam nedumerit în privința mea, a stat la jumătate de metru de mine.
În mijlocul junglei
Piramidele sunt răsfirate prin pădurea plină de țânțari: mi-am uitat repelentul de insecte acasă, așa că tot drumul am fost pișcată cu multă generozitate. Prima piramidă la care am ajuns a fost cea din grupul G, lângă care, în niște copaci înalți, erau maimuțele urlătoare. Fac un zgomot teribil, le-am auzit de departe, când eram singură în pădure, se auzea de parcă răgea un leu prin tufișuri. Aceste maimuțe se distrează defecând din copac asupra oamenilor ca să-și anunțe prezența, foarte simpatice, ce să zic.
Piața Centrală
Uneori trebuie să scoți pălăria de la naftalină și să o duci în lume 👒 😍 De exemplu în Piața Centrală din Tikal, unde te poți urca pe o piramidă pentru o vedere panoramică splendidă. Da, știu, mi-am făcut o groază de poze acolo, căci locul e fantastic de frumos!
Cum poți vizita Tikal
Am rezervat un shuttle de la hotel, e un microbuz care pleacă de pe insula Flores la 8 dimineața și se întoarce din Tikal la 3, a costat 80 de quetzales. Biletul de intrare în parc se cumpără la fața locului, costă 150 quetzales pentru străini. În interiorul parcului sunt toalete și poți cumpăra un suc rece, dar mâncare e doar la restaurantul de la intrare.
Guatemalezii sunt destul de relaxați cu purtatul măștii, nu se sinchisește nimeni dacă nu o porți, ca la Uxmal. Te poți cățăra și pe majoritatea piramidelor, mai puțin cele principale.
Ah, și cel mai important sfat: nu uitați repelentul de insecte. Mai zic o dată: NU UITAȚI REPELENTUL DE INSECTE 😀