Templul păgân de la Garni și niște churchkhela

Templul păgân de la Garni și niște churchkhela

by Anca @ 1001 călătorii
1225 views

Vrusesem foarte mult să ajung la Garni și Geghard dacă tot vizitam Armenia și o dată ce mi-am prelungit șederea acolo cu o zi am profitat de asta ca să-mi mai cumpăr o excursie – cele două locuri sunt în apropierea Erevanului, la mică distanță unul de altul, iar ghidul ne-a momit cu promisiunea că dacă e senin și se vede Araratul oprim câteva minute pentru poze. N-a fost să fie, în schimb drumul a fost atât de hurducăit și prost, prin niște munți prăpăstioși pe unde de abia se strecura microbuzul, încât ne întrebam la un moment dat dacă o să ieșim cu bine de acolo.

Garni e singurul templu păgân din Armenia și e într-o stare surprinzător de bună, mai bună decât unele mănăstiri care sunt mai noi decât el, dar asta pentru că a fost reconstruit după un cutremur care l-a pus la pământ. Ca orice lăcaș armenesc de cult și Garni a fost construit într-un loc excepțional de frumos: la capătul unui fel de promontoriu, înconjurat din 3 părți de văi adânci înverzite. Am stat peste o oră acolo, dar era atât de cald încât nu mai știai unde să te ascunzi, ca o șopârlă leșinată de soare.

La final, după ce am ieșit din templu, m-am oprit la niște tarabe să mă lămuresc ce sunt cârnații ăia roșiatici pe care îi văzusem peste tot în Armenia, atârnând afară în soare și praf – de fapt sunt un fel de desert, se numesc churchkhela și sunt făcuți dintr-un sirop gros de fructe în care se pun nuci sau alune mărunțite și modelați în formă de cârnat, cel mai frecvent, sau foițe subțiri împachetate sul. Am luat un fel de clătită din asta, dar n-am fost foarte încântată, are un gust acrișor și cam atât. Ca desert probabil sunt mai „sănătoși” decât majoritatea deserturilor de la noi, dar combinația nu prea mi-a plăcut. Când am ajuns în Georgia m-am întâlnit iar cu churchkhela peste tot, Georgia fiind, de fapt, țara lor de origine.

Cum se ajunge acolo: cu marshrutka din Erevan sau cu o excursie organizată (eu am fost cu un o excursie de la Hyur Service).

Vizitare: biletul de intrare costă 1000 AMD.

Garni01.jpgGarni02.jpgGarni03.jpgGarni04.jpgGarni05.jpgGarni06.jpgGarni07.jpgGarni08.jpgGarni09.jpgGarni10.jpg

2 comentarii
0

2 comentarii

Adriana 24 decembrie 2014 - 10:16 pm

Cum era înăuntrul templului ?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 24 decembrie 2014 - 10:30 pm

O incapere mica – e mai interesant in exterior.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: