Templul Coral, București Templul Coral, București

Templul Coral din București

Dacă vreți să vedeți ceva frumos în București, mergeți să vizitați Templul Coral de pe strada Sfânta Vineri. Templul a fost restaurat în 2015 și se poate vizita, dar țineți cont de faptul că sunt mulți turiști străini care îl vizitează și este aglomerat tot timpul.

Când am ajuns acolo erau deja vreo patru autocare afară. Bine, bine – mă așteptam să fie turiști pe acolo, dar nici chiar așa! Era deja trecut de ora 12 și știam că la 13 se închide, așa că am mai așteptat un pic pe afară și când au început să iasă vizitatorii, m-am strecurat și eu înăuntru.

Wow! Sinagoga este foarte frumoasă, te simți de parcă ai pășit în interiorul unui caleidoscop, templul este minuțios decorat cu vitralii și fresce și arată foarte bine. Am întrebat pe cineva de acolo cum pot urca până la cele două balcoane și mi s-a spus că trebuie să ocolesc pe afară, e o scară care duce la etaj. Nu știu dacă în mod normal duc turiștii acolo, bănuiesc că nu dacă sunt vreo sută, cum au fost azi, dar eu m-am strecurat până sus, nu puteam rata ocazia de a face niște fotografii în locul ăsta atât de frumos.

În sinagogile ortodoxe bărbații și femeile nu stau împreună în timpul slujbei. Femeile stau fie la etaj, fie la parter, în partea stângă. Acele perdeluțe care separă cele două zone se numesc mechitzah și au rolul de a-i proteja pe credincioși de la a fi distrași de sexul opus în timpul slujbei. De altfel, separarea aceasta am văzut-o și la Zidul Plângerii, în Ierusalim, unde bărbații și femeile se roagă în zone separate.

Construit în stil neo-maur, Templul Coral seamănă cu Marea Sinagogă Leopoldstädter din Viena, distrusă în timpul pogromului din 1938. Din păcate eu nu am găsit un ghid care să îmi povestească mai multe despre Templul Coral – în afară de turiști, mai venise și o delegație din Israel care urma să pună o coroană și toată lumea era ocupată cu asta, ba chiar au închis și porțile la un moment dat, ca să nu mai intre nimeni.

Acum că am vizitat o sinagogă din București, sper să refac într-o zi Turul Sinagogilor, realizat de Anda, și să le văd pe toate care se pot vizita.

Cum vizitezi Templul Coral din București

Templul Coral se găsește în București, Strada Sfânta Vineri nr. 9-11. Programul de vizitare este de luni până joi între 9 și 15 și vineri și duminică de la 9 la 13. Sâmbăta este închis (este sabat). Biletul de intrare costă 10 lei.

Alte sinagogi din București

Templul Unirea Sfântă de pe strada Mămulari 3 (acolo se găsește și Muzeul de Istorie al Evreilor din România), Sinagoga Mare (Poloneză) de pe strada Vasile Adamache 11, Sinagoga Eșua Tova de pe Tache Ionescu 9, Templul Credința (Hevrah Amuna) de pe Vasile Toneanu nr. 48, Sinagoga Bet Hamidraș de pe Calea Moșilor (ruină).

Templul Coral, BucureștiTemplul Coral, BucureștiTemplul Coral, BucureștiTemplul Coral, BucureștiTemplul Coral, BucureștiTemplul Coral, BucureștiTemplul Coral, BucureștiTemplul Coral, BucureștiTemplul Coral, BucureștiTemplul Coral, BucureștiTemplul Coral, BucureștiTemplul Coral, BucureștiTemplul Coral, București

  1. Draga Anca,Multam pt mentiune. Vreau doar sa aduc o clarificare: am organizat un singur tur (spontan, la cererea unui cititor), nu sunt ghid si nici nu ma ocup cu aceasta activitate de regula. De altfel, am inchis si blogul de ceva vreme, dar oricand pot, voi ajuta cu informatii si indicatii pentru vizitarea acestor lacasuri minunate. Am vizitat si eu sinagoga restaurata, intr-adevar te lasa fara cuvinte si te miri ca poate exista in Bucurestiul asta prafuit 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *