Țări și Cărți Țări și Cărți

[Țări și Cărți] Un joc literar pentru anul care vine

Tocmai am inventat un joc literar care e foarte potrivit pentru sfârșitul de an și începutul altuia, nou. E cu țări și cărți și implică o doză potrivită de ”hazard”, cât să facă jocul mai interesant. L-am jucat astfel:

#1. Am trecut toate țările de pe un continent în coloana unui excel, în ordine alfabetică. Eu am ales Europa, dar puteți alege toate țările din lume – informația pentru statele europene am luat-o de aici.

#2. Fiecare țară a primit un număr: 1 pentru Albania, 2 pentru Andorra ș.a.m.d.

#3. Am mers pe random.org și am extras 12 numere aleatorii cuprinse între 1 (țara cu numărul 1) și 51 (țara cu numărul 51). Fiecare număr extras reprezintă o lună a anului (primul număr extras e pentru luna ianuarie etc.)

#4. A rezultat un tabel în care fiecare lună a anului a primit o ”țară”:

Luna Țara
Ianuarie Irlanda
Februarie Moldova
Martie Cipru
Aprilie Belarus
Mai Turcia
Iunie Ucraina
Iulie Slovacia
August Marea Britanie
Septembrie Albania
Octombrie Estonia
Noiembrie Franța
Decembrie Serbia

#5. Acum urmează partea distractivă: pentru fiecare lună a anului viitor trebuie să găsesc o carte a unui scriitor din țara respectivă, carte pe care trebuie să o citesc în luna aceea 😊

Țări și Cărți

Jocul este o provocare mai mare decât mă așteptam inițial, mi-am dat seama cu ocazia asta că plaja alegerilor mele literare e destul de limitată: de exemplu nu știu nimic despre literatura slovacă și estoniană, belarusă sau basarabeană.

Practic jumătate din țările pe care le-am tras la sorți îmi ridică probleme, pentru că am tendința să citesc cărțile scriitorilor pe care îi cunosc deja și care îmi plac, iar majoritatea sunt din câteva țări mari și late și atât.

În plus, nu aș vrea să citesc orice carte a unui scriitor din țara respectivă și nici nu aș vrea să citesc în engleză (decât dacă chiar nu am încotro) – aș prefera să aleg cărți care au fost publicate și la noi și care să fie reprezentative pentru literaturii țării respective.

Așa că dacă aveți recomandări pentru lista mea de lectură pentru 2017, vă rog să o faceți. Eu deja m-am blocat la literatura Republicii Moldova, despre care aș fi zis că va fi cea mai mică problemă 😊

  1. Pentru Moldova, ar trebui să fie simplu: Dumitru Crudu, Mihail Vakulovski, chiar Vasile Ernu. Toți sunt născuți acolo și au publicat cărți la edituri din România.
    La fel și la Belarus, alegerea e simplă: Svetlana Aleksievici, câștigătoarea Nobelului anul trecut… Albania e a lui Kadare, desigur.

    Mai dificil va fi la Cipru (vezi era o editura specializata in scrieri grecesti, Editura Omonia, poate gasesti ceva pe site-ul lor), Estonia, Slovacia. Greu cu traducerile la noi.

    1. La Vasile Ernu ma gandisem si eu initial, dar s-a nascut in Odessa si tin sa fie scriitori nascuti in tara respectiva. M-am uitat si pe site-ul Editurii Omonia, oferta e cam slabuta, pana la urma imi voi lua o parte din carti de pe Amazon. Multumesc pentru sugestii!

    1. Ma gandesc ca exercitiul asta e foarte bun pentru a descoperi scriitori mai putin cunoscuti la noi. La Joyce ma codesc de foarte multi ani sa citesc Ulise si nici acum nu ma simt pregatita pentru cartea asta :)Am trecut-o si pe Anna Gavalda pe lista, alaturi de alti scriitori contemporani.

  2. Svetlana Alexievich, cea care a luat premiul Nobel pentru literatura acum 2 ani e din Belarus. A fost tradusa la Litera (parca) cu "Razboiul nu are chip de femeie" si "Ultimii martori" si de Corint cu "Dezastrul de la Cernobil. Marturii ale supravietuitorilor"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *