Cum m-a întâmpinat Tangalle, Sri Lanka: o căsuță lângă coroana copacilor, nucă de cocos proaspătă, plajă și… un varan traversând strada. Am văzut o mulțime de maimuțe încă din prima zi, dar au fost prea rapide pentru fotografii de aproape.
Plajele din Tangalle
Nu aveți idee cât de dor îmi era de astfel de plaje: fără șezlonguri și fără construcții, cu o atmosferă relaxată și senzația că ești departe de toată agitația. Un vibe „pura vida,” chiar dacă nu eram în Costa Rica, ci în Tangalle, Sri Lanka.
Tangalle are o plajă lungă și frumoasă, dar nu poți înota acolo din cauza valurilor mari și a curenților puternici. Pentru baie, există o plajă în centrul orașului, unde merg și localnicii. E mică și destul de aglomerată, nu mi-a plăcut prea mult.
Citește și: Muscat, un oraș impecabil de frumos
La periferia Tangalle
Am stat chiar la marginea orașului, în mijlocul pădurii tropicale. Dacă centrul Tangalle este zgomotos și aglomerat, la mică distanță găsești liniște și o atmosferă mult mai relaxată. O alee lungă merge de-a lungul oceanului, printre pensiuni și restaurante.
La câțiva pași de Mermaid Cabana, unde am fost cazată, era o cafenea micuță. M-am întrebat câți clienți pot avea așa departe de centru, crezând că poate cafeaua nu e grozavă, dar am fost surprinsă de un cappuccino foarte bun, într-un decor idilic.
Peste drum era o pădure plină de maimuțe care săreau din copac în copac și traversau strada. Am văzut și un mic varan și câteva veverițe în timp ce îmi beam cafeaua. Bătrânelul care stă lângă panou… e de fapt o statuie.
Piața de pește
Dacă mergi dimineața pe malul oceanului, ajungi la piața de pește din Tangalle – colorată, cu miros puternic și plină de pescari care își vând captura (cineva prinsese și un rechin micuț, sub un metru).
Prin centru
Centrul orașului nu are prea multe de oferit, dar poți vedea autobuzele școlare și elevii îmbrăcați impecabil în alb, atât fetele, cât și băieții.
Fauna
În Sri Lanka vezi o mulțime de creaturi, chiar și în orașe. Sunt mai multe specii de maimuțe, iar în Tangalle am văzut maimuțe Gray langur, probabil așteptându-și ghidul pentru un tur pe lac.
Am întâlnit și câțiva varani traversând aleea – atâta timp cât nu îi deranjezi, nu au treabă cu tine. Mi s-au părut chiar timizi când încercam să le fac poze.
Cea mai neașteptată întâlnire a fost cu licuricii. Noaptea, în cabana mea, am auzit un zgomot și, când m-am uitat, era un licurici. S-a plimbat prin cameră, s-a învârtit în rotocoale ca un licurici nebun și a stat destul de mult înăuntru. Am văzut licurici și în Mirissa, par să fie destul de mulți pe coasta Sri Lanka.
Ce mănânci în Tangalle
În Tangalle am descoperit hoppers, egg hoppers și string hoppers. Hoppers sunt un fel de clătite subțiri și crocante, făcute dintr-un aluat fermentat din orez și lapte de cocos. Au o formă de bol, dacă în mijloc au un ou prăjit, se numesc egg hoppers, dacă sunt făcute dintr-un fel de tăiței din orez presat și aburit, se numesc string hoppers.
Am luat micul dejun pe malul oceanului: hoppers, coconut sambol (nucă de cocos rasă, usturoi, chili, lămâie, sare, piper), dhal curry… nu am reușit să termin totul. Sri-lankezii fac o mâncare foarte bună!
Cum ajungi în Tangalle
Am ajuns în Tangalle din Colombo cu un autobuz direct de la autogara Makumbura. Drumul a durat 2 ore și a costat 1150 rupii (18 lei). Pentru că autobuzul merge pe autostradă, este cel mai rapid mod de a ajunge acolo (trenul face patru ore).
Legăturile între orașele de pe coastă, cum ar fi între Tangalle și Galle sau Mirissa, durează 1-2 ore, trec prin localități și au multe opriri.
Am stat la Mermaid Cabana and Tree Houses, într-o căbănuță pe piloni, în pădurea tropicală. Nu mai era niciun turist în acea perioadă, iar singura persoană în afară de mine era o rudă a proprietarului, care însă nu stătea tot timpul acolo. E o zonă liniștită și sigură, la marginea orașului; mi-a plăcut mai mult decât centrul.