Sydney e mai splendid decât mă așteptam: clădirile istorice, portul, păsările, copacii de Jacaranda, grădina botanică, atmosfera relaxată și prietenoasă. Am petrecut prima zi explorând zona centrală, de la Finger Wharf la Grădina Botanică, Opera House și Sydney Harbour și am continuat cu Universitatea din Sydney, Victoria Park, Chinatown, Darling Harbour.
Oceania, al șaselea continent
Cel mai îndepărtat loc în care am ajuns? Aș fi zis că Torres del Paine, Patagonia, dar în 2022 mi-am bătut propriul record: Sydney e la 15.231 km de București și în câteva zile am zborat și mai departe, în Noua Zeelandă.
A fost prima dată când am ajuns în Oceania, un motiv în plus să mă bucur că eram acolo, departe de lumea cunoscută de acasă 😊
Finger Wharf
Am stat în capătul cartierului Woolloomooloo, iar de acolo până în Sydney Harbour era o plimbare plăcută pe jos, care întâi m-a dus la Finger Wharf, o clădire istorică cu multe restaurante și plină de lume în weekend.
Alături e o clădire rezidențială deasupra căreia s-a construit o alee pietonală înconjurată de copaci și verdeață șicare mi-a amintit de High Line din Chelsea, New York, un fel modern de a aduce natura în interiorul unui oraș dezvoltat.
Promenada spre Grădina Botanică
De la Finger Wharf aleea șerpuiește pe malul golfului până la Grădina Botanică, pe lângă piscine, nave maritime și multă verdeață. E o plimbare lejeră cu priveliști frumoase, iar finalul de octombrie e lună de primăvară în Australia, așa că temperaturile au fost perfecte: cald cât să poți purta rochie, dar fără caniculă sau umiditate în exces.
Grădina Botanică
Am trecut de mai multe ori prin Grădina Botanică și mi s-a părut unul din cele mai frumoase locuri din oraș! Ai vedere spre Opera House, grădini perfect amenajate, locuri de picnic și bănci pe care să te relaxezi citind o carte și peste tot erau ibiși albi australieni, păsări cu ciocul lung și subțire cu care scormonesc tot.
Lucruri utile: intrarea este gratuită.
Opera House
Din fotografii aveam impresia că se face prea mult caz despre Opera din Sydney, dar zona este extrem de frumoasă și prietenoasă cu pietonii, iar Opera House se integrează perfect în peisaj, cu Harbour Bridge pe fundal, de parcă s-au adunat într-un singur loc toate frumusețile orașului.
Sydney Harbour
În port sunt feriboturile către celelalte insule, ca Manly, Harbour Bridge ridicându-se deasupra tuturor, copaci de Jacaranda cu florile lor mov, restaurante, clădiri istorice și multă animație în weekend. E un loc foarte viu, de care te bucuri pe îndelete.
Harbour Bridge
Harbour Bridge are trotuare pietonale cu locuri de belvedere și continuă cu un traseu pietonal care ajunge până în Grădina Botanică – Cahill Walk Lookout.
Universitatea din Sydney
Mi-a plăcut foarte mult Sydney și nu m-a dezamăgit nici în ultima zi: un traseu făcut la întâmplare de la Universitatea din Sydney la Darling Harbour, via Chinatown, s-a dovedit o alegere foarte bună.
Cambridge? Oxford? Nu, e Universitatea din Sydney, cu clădirile sale istorice în stil victorian gotic. Campusul e foarte mare și poate fi vizitat de oricine, iar primăvara e minunat pe acolo, erau mulți copaci de Jacaranda înfloriți.
Pe listele cu obiective turistice din Sydney nu apare Universitatea și poate e mai bine așa, nu sunt grupuri de turiști, doar studenți.
Lucruri utile: intrarea e gratuită; am ajuns acolo cu autobuzul, biletul se poate plăti și cu cardul direct în autobuz.
Victoria Park
Parcul Victoria e la doi pași de Universitatea din Sydney și Centrul Comercial Broadway și e unul dintre locurile preferate ale locuitorilor încă din perioada victoriană.
Chinatown
Există un Chinatown și în Sydney, cu o Grădină a Prieteniei la care se plătește bilet de intrare. Dacă ai fost prin Asia n-o să te impresioneze prea tare acest Chinatown, e destul de mic și neinteresant.
Darling Harbour
Un golf, un muzeu maritim care are și un submarin, un pod pietonal foarte frumos, restaurante și cafenele – Darling Harbour e mare și poți petrece o zi doar acolo. Se ajunge destul de repede din Chinatown, eu am mers pe jos de la Universitate până acolo, distanța nu este mare.
Catedrala Sfânta Maria
Lângă Hyde Park (da, sunt o grămadă de nume englezești în Sydney) este St Mary’s Cathedral. Ambele sunt aproape de Grădina Botanică și Woolloomooloo, așa că de acolo am mers pe jos până la cazare.
Manly
O variantă plăcută de a vizita Sydney este să iei un feribot și să vizitezi câteva insule din împrejurimi. Manly e o destinație preferată de multă lume și feribotul care merge acolo își zice chiar ”the famous Manly ferry”, așa că l-am luat și eu într-o zi.
Manly, la prima vedere, nu mi s-a părut senzațional, dar plaja e largă și cu nisip fin și în apropiere încep câteva trasee de hiking potrivite pentru o zi de plimbare.
Unul dintre ele înconjoară toată peninsula și am făcut o porțiune până la un punct de belvedere. Cum stăteam și mă uitam în zare am zărit într-o tufă un șarpe cu inelușe ieșit și el la explorare 😀 În alt loc m-am așezat pe o bancă să mănânc un biscuit și lângă mine a aterizat un papagal mare alb care a stat câteva minute să ciugulească niște iarbă, nu-mi venea să cred ce mare și frumos era!
Australia: șerpi și papagali, începusem bine 😀
Lucruri utile: în Manly ajungi cu feribotul de lângă Opera din Sydney, biletul costă 10.2 AUD și accesul e direct cu cardul, nici măcar nu au casă de bilete, dai cu cardul bancar la porțile de acces. Cursele sunt foarte dese, nu trebuie să rezervi nimic.
Cum ajungi în Sydney
Ca să ajungi din Europa în Australia costă enorm, din Asia e mult mai ieftin. Am zburat Kuala Lumpur – Singapore – Sydney cu Fly Scoot, un low cost cu prețuri mai rezonabile decât companiile de linie care zboară din București, zborul a durat 7 ½ ore.
Pentru că am ajuns în Sydney seara târziu și am fost destul de stresată de asta, prima noapte m-am cazat la Big Backpackers Hostel, foarte aproape de Central Station, cazarea a costat 60 AUD (198 lei) pentru o noapte. A doua zi m-am mutat la Zen Harmony House, un hostel cu prețuri mai decente și recenzii foarte bune, cazarea a costat 108 AUD (345 lei) pentru 3 nopți într-un dormitor de fete.
De la aeroport există un tren care te lasă la Central Station sau la altă stație centrală, biletul costă 20.6 AUD (66 de lei).
Woolloomooloo, zona în care e Zen Harmony House, e un cartier surprinzător de cochet, cu case terasate în stil victorian și edwardian și scări umbrite care coboară spre port. Foarte plăcută plimbarea pe acolo: copaci cu flori parfumate, oameni plimbându-și câinii sau ieșiți la un pub, ce mai, Sydney mi-a plăcut foarte mult!
Bună. Felicitări pentru ca ai ajuns în Australia! Abia aștept sa citesc despre aventurile tale . Ce ne poți spune despre condițiile de întrare în Australia? Mulțumesc
Condițiile sunt cele de pe site-ul MAE: e-visa și mai completezi un formular în avion. Nu contează vaccinarea Covid. Vezi și comentariile de pe Facebook, o să scriu și pe blog curând 🙂
La multi ani, Anca! 🌈Sa ne spui cum ti-a fost ziua ieri!😊 Numai bine!🙏🏻
Mulțumesc mult! 🙂 Am sărbătorit tot pe o insulă – Waiheke, Noua Zeelandă 😛