După croaziera pe Adriatica mai aveam câteva zile până la zborul spre casă și am ales Taranto, în călcâiul Italiei.
Taranto
Ce este în Taranto? Nu extrem de multe, Taranto nu este un important oraș turistic, dar are un castel aragonez, o promenadă pe malul mării și o zonă centrală pietonală.
Un lucru pe care îl uitasem despre Italia este cum se închide totul la ora siestei: magazine, restaurante, cafenele, practic, dacă ai nevoie de mâncare și tocmai ai ajuns într-un oraș din sud, nu îți rămâne decât vreun automat cu gustări, asta dacă ai noroc.
Dar sunt multe magazine și cafenele, iar într-una din zile asta am făcut: am ieșit la prânz la o cofetărie din asta, cu ceva dulce și un espresso cât un degetar în față.
Italienii au o viață relaxantă și le place „dolce far niente”: ies în oraș la o cafea, socializează, mai lucrează un pic, iar seara ies din nou. Noroc că mai sunt emigranți: români, africani, asiatici.
Lângă apartamentul închiriat, singurul magazin deschis la ora prânzului era un magazin asiatic în care tronau pe rafturi produse românești: pate de Sibiu, muștar, praf de copt. În Italia nu ești niciodată prea departe de România.
Alberobello
Alberobello e în drum spre Bari, iar noi ne-am oprit acolo pentru câteva ore. A fost a doua mea vizită, iar locul mi se pare la fel de turistic ca acum 9 ani. Era plin de oameni, mulți români, și aglomerație mare pe străduțele cu trulli.
Mai autentice mi s-au părut unele trulli zărite din autocar, răsfirate pe vreo câmpie sau în curtea unui localnic – pe acolo mi-ar fi plăcut să mă plimb cu bicicleta.
Am găsit un restaurant cu mâncare bună, a venit ploaia și apoi am plecat. Nu e un loc în care să-mi doresc să mai ajung. Mi-am dat seama că, într-adevăr, nu mai suport locurile extrem de turistice și aglomerate, iar în Europa sunt multe în categoria asta.
Sunt și atracții turistice pentru care aș face o excepție, însă există atâtea locuri frumoase în lume încât să mă înghesui undeva nu mă mai interesează foarte tare.
Cum ajungi în Taranto & Alberobello
Din Bari există autobuze operate de Ferrovie del Sud. Există și tren, dar orele nu sunt cele mai bune.
Ce am vizitat în sudul Italiei
Croazieră pe Adriatica: Bari – Veneția – Dubrovnik – Kotor – Corfu – Zakynthos
Rezervația Capo Gallo din Sferracavallo și Mondello
Cefalù: fictiv, imposibil, generos
Palermo: palazzi & cannoli
Buget pentru Napoli
Casertavecchia și Santa Maria Capua Vetere, două locuri de lângă Napoli
Ischia și Procida, două insule într-o zi
Ce e frumos și călătorului îi place: Positano, Amalfi, Atrani și SorrentoCapri, Anacapri și Vila San Michele
Pompeii, o poveste cu un vulcan
La Napoli de Crăciun