În sudul Bucureștiului, la câteva minute de Piața Sudului, se găsește Casa Memorială Tudor Arghezi, înconjurată de o livadă cu prisacă. Locul e ca o oază verde ascunsă în spatele blocurilor cenușii – din stradă o alee lungă te conduce până la casa în care scriitorul a locuit la maturitate, împreună cu familia și cu mai multe exemplare de ”Zdreanță”.
Casa Memorială Tudor Arghezi
Arghezi a avut o viață palpitantă: a fost călugăr, a avut un copil din flori (Eliazar Lotar, ajuns fotograf și regizor la Paris), a învățat meseria de bijutier ca să-și poată finanța un mod de viață autonom, a călătorit mult (în casa memorială e o hartă cu toate locurile prin care s-a preumblat), a făcut închisoare, a scris, a mai făcut doi copii și a iubit mult animalele.
Într-o viață de-o durată
Ai murit de patru ori
De aceea n-ai să mori
Înc-o dată niciodată.
Doar etajul se poate vizita, la parter a locuit Paraschiva Arghezi după moartea soțului ei, iar spațiul nu e amenajat pentru vizitare. Copiii lui Baruțu Arghezi au dreptul să locuiască acolo, dar nu au cerut până acum lucrul ăsta. Alături se găsește tipografia, cu niște mașinării unicat.
Dar cel mai fain loc e lângă mormintele celor trei Arghezi (Tudor, Paraschiva și fiica lor, Mitzura) – sunt câteva bănci acolo, sub un nuc bătrân, cu stupi alături și multe flori în jur. Zdreanță e înmormântat și el în curte, nu foarte departe de stăpânii lui, iar casa e plină cu jucării, fotografii de căței și cărți. Un loc bun, în care te simți bine.
Accesul și vizitarea: Casa Memorială Tudor Arghezi se găsește pe Strada Mărțișor 26, București. Biletul de intrare costă 4 lei, taxa foto este 15 lei.