Acasă » Snorkeling și plajă în Cozumel

Snorkeling și plajă în Cozumel

by Anca

Cozumel e o insula din apropiere de Playa del Carmen la care se poate ajunge cu feribotul Ultramar în 40 de minute. În Cozumel vii în primul rând pentru snorkeling – reciful Mesoamerican se întinde de-a lungul coastei sudice și sunt o grămadă de locuri bune pentru înotat alături de pești și pisici de mare.

Apusul pe insulă

Am stat trei zile în Cozumel, din care două zile lucrătoare, așa că am avut timp liber destul de limitat în primele două. Când am ajuns acolo nu știam prea multe despre insulă, dar m-am lămurit repede că nu se poate vizita cu transportul public: nu există autobuze și nici colectivos, singura opțiune fiind taxiurile care sunt peste tot.

În prima după-masă m-am încăpățânat să merg pe jos până la o plajă, crezând cu naivitate că o să ajung până la urmă dat într-un loc frumos, dar după ce s-a terminat promenada de pe malul mării a început o zonă cu clădiri și hoteluri care blochează tot accesul la mare. Nu doar că nu poți vedea țărmul, dar nici nu ai pe unde să te strecori.

La final de tot am găsit o plajă mică și m-am oprit pentru o baie. Nu era cine știe ce plajă, dar am găsit acolo două scoici uriașe, un pic sparte, pe care mă gândeam să le iau cu mine, dar la cât de grele erau am renunțat la idee.

Cozumel01.jpgCozumel02.jpgCozumel03.jpgCozumel04.jpgCozumel05.jpgCozumel06.jpgCozumel07.jpg

Ce e senzațional e apusul pe care îl poți admira de pe insulă sau de pe feribot, la întoarcerea în Playa del Carmen.

Cozumel08.jpgCozumel09.jpg

Snorkeling în reciful Colombia și reciful Palancar

A doua zi am încercat să găsesc repede un tur de câteva ore, că era clar că nu pot vizita nimic pe cont propriu. Am găsit o excursie de snorkeling la două recife, cu oprire la El Cielo, pentru o bălăceală pe lângă stele de mare. A fost o decizie cam pe ultima sută de metri și am alergat să prind un taxi care să mă ducă în Fonatur Marina, unde m-am întâlnit cu restul grupului.

Am plecat cu o barcă spre sudul insulei, destul de departe, am mers peste o oră, dar când în sfârșit am ajuns acolo și am sărit în apă, echipată pentru snorkeling…WOW! Pești mari peste tot înotând spre mine, un recif mare dedesubt, e absolut incredibil ce poți vedea sub apă!

Mai făcusem snorkeling și în Tulum, acolo erau multe pisici de mare și am văzut și o țestoasă uriașă, aici, în schimb, erau foarte mulți pești care veneau curioși spre tine. De la reciful Colombia am înotat până la Palancar, care e foarte aproape. Acolo apa era ceva mai tulbure și am văzut niște pești foarte mari, se numesc Horse-Eye Jack (eu credeam că sunt ton).

Am mers apoi la El Cielo, o plajă cu ape de mică adâncime pe fundul cărora sunt multe stele de mare. Stelele de mare sunt nevertebrate marine, iar cele care sunt la El Cielo sunt foarte mari și extrem de frumoase. Ghidul mi-a arătat cum să mă scufund și am încercat împreună, dar mie nu prea mi-a ieșit și m-a speriat presiunea pe care o simți chiar și la un metru sub apă, însă recunosc că vreau să mai încerc, să pot înota și eu ca un pește 😊 Nu ai voie să atingi stelele de mare sau vreun pește și nici să intri în apă cu loțiuni de soare care nu sunt biodegradabile.

Ultima oprire a fost doar pentru bălăceală. Apa era mică și caldă și o pisică de mare ne-a tot dat târcoale, înotând printre noi. Am tot exersat scufundările, trebuie să îți îndoi corpul ca să poți plonja spre fundul apei: de vreo două ori aproape că mi-a ieșit mișcarea, dar mai am de muncit la asta 😀

E grozav să faci snorkeling, dar tot am senzația că sunt tare nepricepută la asta: mi-a intrat apă pe sub mască și am înghițit atâta apă de mare că nu mai puteam, la un moment dat, deși aș fi stat cu orele cu capul sub apă, să văd minunățiile de acolo.

Cozumel10.jpgCozumel11.jpgCozumel12.jpgCozumel13.jpgCozumel14.jpgCozumel15.jpgCozumel16.jpg

Lucruri utile

Am cumpărat excursia de la This is Cozumel‬ – a costat 49 USD și a durat patru ore. Unul dintre ghizi ne-a făcut poze pe care le-am plătit separat, nu pentru că sunt grozave, ci pentru că sunt singurele poze pe care le am alături de niște pești 😀 Feribotul Playa del Carmen-Cozumel dus-întors a costat 513 pesos (103 lei) și am stat la un hotel foarte ieftin din centru – Oyo Mi Hotel.

Cozumel17.jpgCozumel18.jpgCozumel19.jpgCozumel20.jpgCozumel21.jpg

S-ar putea să îți placă și

Leave a Comment