Sunt atâtea locuri senzaționale în Islanda încât nu trebuie să mergi foarte departe ca să vezi cascade, plaje și peisaje ireal de verzi. Un traseu popular e cel de pe coasta de sud a Islandei: Cascada Skogar – Vik – Reynisfjara – Ghețarul Sólheimajökulll – Seljalandsfoss.
Sumar
Cascada Skogar
La Skogar încep câteva trasee de drumeție și tot acolo e o cascadă spectaculoasă pe lângă care se poate urca pe o scară. Highland Bus ajunge și la Skogar, dacă mai merg vreodată prin Islanda mi-ar plăcea să fac și traseele care pornesc de acolo, e o zonă foarte frumoasă.
Vík í Mýrdal
Vik e un sat pitoresc, pitit printre văi, pe malul oceanului. Este pe culoarul de scurgere a lavei vulcanului Katla din apropiere și e în permanent pericol să fie șters de pe fața pământului la următoarea erupție. Cu toate acestea îi înțeleg pe localnici că nu vor să plece de acolo, e superb.
Plaja neagră – Reynisfjara
Toate plajele din Islanda sunt negre, dar numai una singură are onoarea de a purta acest nume 😀 Reynisfjara (fjara înseamnă plajă) își ia numele după cele trei stânci colțuroase care răsăr din apă – Reynir.
Ghețarul Sólheimajökulll
Mai văzusem ghețari, dar niciodată nu strică să mai vezi unul. A fost destul de trist să merg la ghețarul Sólheimajökulll, pentru că ghizii își aminteau vremurile când ghețarul era mult mai mare și accesul la el era cu câțiva kilometri mai aproape decât în ziua de azi.
Între timp încălzirea globală a mușcat adânc din el și mergi destul de mult din parcare până într-un loc din care îl poți vedea de aproape. Pentru drumeții pe ghețar ai nevoie de echipament special și e recomandat să mergi doar cu un ghid cu experiență, care cunoaște toate crevasele periculoase.
Seljalandsfoss
Sunt sute de cascade în Islanda, majoritatea nu au nici măcar un nume, dar Seljalandsfoss (foss înseamnă cascadă) e cunoscută pentru că poți merge prin spatele ei. Te stropește binișor dacă bate și vântul, dar e foarte frumoasă. Ceva mai încolo e o altă cascadă ascunsă într-un mic canion, trebuie să mergi prin apă, pe niște bolovani, ca să ajungi între stânci și să vezi cascada care se varsă acolo.