Sigiriya, probabil cel mai spectaculos loc pe care îl poți vedea în Sri Lanka: o stâncă ce se ridică brusc deasupra junglei – Lion’s Rock, o altă stâncă de pe care poți admira prima – Pidurangala, o fortăreață – palat regal, temple și un sătuc cochet cu multe cazări sub formă de căsuțe în copac.
O căsuță deasupra copacilor
Am stat cinci zile în Sigiriya și am vrut o cazare mai specială – nu ceva luxos, dar altfel. Sigiriya s-a specializat în căsuțe în copac, sunt multe cazări care oferă asta acolo.
Până la urmă, am ales o astfel de căsuță deasupra copacilor, pe niște piloni, o construcție în curtea unei familii. “Sufrageria” era afară, baia jos, iar copacul cu mango aștepta cuminte în grădină.
M-am dus acolo și totul arăta nou, curat, primitor. Gazda mi-a adus cafea cu lapte, apoi Majestățile Sale au venit în vizită: doi păuni sălbatici, cu penaj impunător – unul s-a cocoțat pe un stâlp și a stat acolo în neștire, uitându-se la mine. Cât de grozavă poate să fie țara asta?
Vedere către Lion’s Rock
Lion’s Rock se vede cam de oriunde în Sigiriya. În prima zi, am găsit o cafenea cu o vedere perfectă spre această stâncă, am comandat o băutură, a început ploaia tropicală, s-a oprit, apoi a ieșit soarele… aș fi putut sta acolo toată ziua.
Pidurangala
Pidurangala e o stâncă de pe care poți privi Lion’s Rock înconjurat de junglă. Am luat un tuktuk până acolo, am plătit intrarea, apoi am încep să urc scara printre stânci. Sus este un Buddha uriaș, culcat.
După acest Buddha, începe partea grea a traseului. Nu mai e nimic amenajat, sunt niște stânci mari pe care trebuie să te cațeri, nu sunt lanțuri sau altceva de care să te ții, iar în ziua aceea pietroaiele erau cam alunecoase.
Am încercat să mă cațăr până sus, dar la ultima piatră m-am blocat – n-am reușit să mă cațăr și n-am mai vrut să continui, nu mai era nimeni acolo în clipa aia. Am zărit Lion’s Rock în depărtare, dar atât.
După asta, am coborât și am vizitat templul de la baza stâncii. Inițial mă gândisem să merg la Pidurangala ca să prind răsăritul soarelui, dar la ce bolovani sunt acolo, nu aș vrea să fac bucata aia de traseu pe întuneric.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 1000 rupii.
Lion’s Rock
De la Pidurangala am mers pe jos până la Lion’s Rock, sunt 1,5 kilometri pe o alee lată. Dacă la Pidurangala e mai puțină agitație, la Lion’s Rock se vede că ai ajuns la o mare atracție turistică: o mulțime de turiști, mașini, ghizi, mai multe clădiri.
Lion’s Rock este o stâncă impunătoare de 200 de metri înălțime, în centrul Sri Lankăi. Este patrimoniu UNESCO pentru semnificația sa culturală, stânca servind ca palat regal și fortăreață de piatră, construite de regele Kashyapa în secolul al V-lea. În vârful stâncii sunt ruinele vechiului palat regal, cu fundațiile sălilor, scărilor și bazinelor în stâncă.
Intrarea la Lion’s Rock este scumpă, biletul pentru străini costă 35 USD. Am cumpărat biletul dintr-o clădire în care este un muzeu, se poate plăti cu cardul.
După ce intri în complex și vezi stânca, prima grijă este: cât de mult trebuie să urci până sus? Credeam că o să dureze mult, dar a fost mai ușor decât mă așteptam. Urcatul și coborâtul se fac pe scări diferite sau aceeași scară este împărțită în două, pentru fluidizarea “traficului”. Și este trafic, credeți-mă!
OK, n-am reușit să mă cațăr pe Pidurangala până la capăt, dar cine s-a urcat pe Lion Rock în Sigiriya pe toate cele 1200 de trepte? Priveliștea pe care o ai de sus este splendidă, în jur este doar junglă, cu foarte puține construcții care se pierd prin vegetație – superb!
Mi-am schimbat traseul prin Sri Lanka de câteva ori ca să pot ajunge la Sigiriya în weekendul acela. Era ziua mea și nici că puteam găsi un loc mai frumos în care să fiu de 3 noiembrie.
Când cobori de pe Lion’s Rock, mai e o oprire în niște peșteri cu fresce. Nu poți face fotografii acolo decât cu telefonul, una din regulile acelea stupide pe care nu le înțeleg.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 35 USD, se poate plăti cu cardul. Pe la jumătatea scărilor care duc sus sunt rezervoare cu apă potabilă, gratuită, ceva ce pică foarte bine, te deshidratezi urcând atâtea scări.
Satul Sigiriya
Sigiriya e un sat care trăiește din turism, fiecare localnic are o cazare, un restaurant sau ceva asemănător. Satul e liniștit și cochet, mai ales dincolo de strada principală.
Am stat la doi kilometri de locul în care opreau autobuzele, o alee îngustă, proaspăt asfaltată, cu mai multe restaurante și magazinașe. Prin țările astea de la tropice nu-ți trebuie decât un pic de imaginație ca să deschizi un restaurant atractiv.
Lângă cazarea mea era atelierul unui artizan care lucra în lemn și am cumpărat de acolo un elefant mic cu un design deosebit. Omulețul lucra în fiecare zi, probabil din pasiune, căci deja atelierul era plin cu piese.
Lacul Polaththewa
Sunt mai multe lacuri în zonă, nimic deosebit la ele, dar poți face o plimbare plăcută până acolo – am mers într-o zi până la Lacul Polaththewa, era liniște, se vedeau maimuțe alergând pe lângă copaci.
Aleile din sat sunt perfecte pentru plimbări cu bicicleta și la multe homestays sunt biciclete pe care le poți folosi. Pentru mine, Sigiriya a fost cel mai relaxant loc în care am stat în Sri Lanka.
Mâncare
Am mâncat în mai multe locuri. Restaurantele de pe strada principală nu m-au încântat foarte mult, mâncarea a fost mult mai bună pe aleile de lângă cazarea mea. În centru este o cafenea cozy, cu un cappuccino bun și toast cu Nutella.
Cazare
Am stat la Pride Rock Villa & Tree House, într-o căsuță deasupra copacilor, într-o grădină mare, cu mic dejun inclus, WiFi, baie la parter.
Construcția e nouă, într-o zonă liniștită, și proprietarii s-au gândit la toate detaliile – prize, întrerupătoare, ba chiar mi-au adus și o umbrelă, să nu mă ude ploaia când cobor scările. E o familie foarte drăguță, ca mulți în Sri Lanka.
E fain să stai într-o căsuță din asta… ziua. Noaptea, însă, se deschidea circul: foșgăială non-stop pe acoperiș (veverițe?), miriade de insecte la un bec aprins afară, iar într-o seară s-a urcat un gecko în pat lângă mine – cel puțin sper că asta era, n-am apucat să văd bine. Dar e un loc fain, a fost o experiență de ținut minte.
Cum ajungi în Sigiriya
Din Kandy, am ajuns în Sigiriya cu autobuzul, schimbat în Dambulla. Sigiriya are o singură legătură cu Dambulla, curse frecvente, din Dambulla există autobuze spre alte orașe, precum Kandy sau următoarea mea oprire, Polonnaruwa.
Ce am vizitat în Sri Lanka
Colombo, capitala Sri Lanka: startul unei luni pe insulă
Tangalle, plajele din Sri Lanka
Galle: între fortul istoric și plaje
Mirissa și musonul
Hikkaduwa: victoria soarelui asupra musonului
Turnul Ambuluwawa, spirala din Gampola
Nuwara Eliya, tărâmul ceaiului
Cu trenul în Sri Lanka
Ella, un arc pe cer și nouă pe pământ
Să fie Kandy!