Sibiu – Avrig – Cârța cu o oprire bonus la Codlea

Mânăstirea Cisterciană de la Cârța

Excursie de weekend cu trenul: București – Codlea – Sibiu – Avrig – Mânăstirea Cisterciană de la Cârța. Bonus: mâncare specifică zonei și o vreme răcoroasă de mai.

Codlea

Codlea, lângă Brașov, e în general ignorată de turiștii care ajung în zonă, dar e surprinzător de cochetă și cu peisaje frumoase. Munții Perșani sunt chiar alături cu câteva trasee de o zi:

  1. Traseul Triunghi albastru (TA): Codlea (Zona Maial) – Poiana Mărul Dulce – Cetatea Neagră
  2. Traseul Triunghi roșu (TR): Codlea (Zona Maial) – Poiana Mărul Dulce – Vârful Măgura Codlei
  3. Traseu montan: Codlea (Zona Maial) – Ștrandul Codlea – Zona Carieră (traseu de legătură spre Vf. Măgura Codlei)

Am avut doar câteva ore între două trenuri, așa că din gara Brașov am luat un microbuz până în Codlea, iar acolo m-am oprit în Poiana Mărul Dulce, cu o vedere spre munții din jur.

Biserica Fortificată din Codlea arată bine, dar nu se putea vizita. Codlea e o localitate mică, nu găsești nicio cafenea, iar pentru mâncare am găsit doar pizza, într-o zi de weekend nu era mare lucru deschis.

CodleaCodleaCodleaCodleaCodleaCodleaCodleaCodleaCodleaCodleaCodleaCodlea

Sibiu

Piața Mare din Sibiu arată mai bine ca la ultima vizită înainte de pandemie, Catedrala Evanghelică „Sfânta Maria” a fost restaurată, restaurantele și cafenelele se țin lanț și e plin de turiști.

Am luat un gulaș bun la Atrium lângă Podul Minciunilor și am încheiat ziua acolo.

SibiuSibiuSibiuSibiuSibiuSibiuSibiuSibiuSibiuSibiuSibiuSibiu

Avrig

A doua zi m-am trezit la 6 dimineața ca să prind un tren pentru Cârța, apoi m-am urcat în trenul greșit pentru că erau două Săgeți trase pe aceeași linie, unul după altul. M-am dat jos la prima stație, acolo era tras un tren privat și m-am întors de unde am plecat, în Sibiu.

Până la urmă mi-am schimbat traseul și biletele și m-am dus întâi la Avrig în loc de Cârța, cu un microbuz care m-a lăsat la marginea orașului. Am mers vreun kilometru până la Palatul Brukenthal Avrig, unul din obiectivele mele pe ziua aceea.

Palatul de la stradă e o ruină, dar în interior e o altă clădire care e atât hotel, cât și restaurant, cu o grădină franceză frumoasă și mare. E un loc fain pentru o vizită relaxantă, mâncarea a fost bună, servirea lentă, și erau mulți turiști veniți la ceva eveniment despre Transilvania.

Altceva nu prea ai ce face în Avrig, lângă Palatul Brukenthal era o piscină privată care poate fi o altă oprire vara.

Lucruri utile: la Palatul Brukenthal nu se plătește intrare, deși erau niște bariere acolo, dar lăsate deschise acum.

AvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrigAvrig

Mânăstirea Cisterciană de la Cârța

De la Avrig am luat trenul până la Cârța, unde e o haltă mică, adică două bănci cu un acoperiș deasupra. Mânăstirea Cisterciană e la 1.4 kilometri de gară, și cum aveam mai multe ore până la următorul tren, am luat-o în direcția ei.

Voiam să vizitez la Mânăstirea Cisterciană de la Cârța de ani de zile, dar mereu mi-am imaginat-o un pic abandonată și mă așteptam să fiu doar eu pe acolo. Când colo au trecut două autocare cu turiști cât am stat la Cârța, se plătește intrare și au și sală de mese, muzeu și toaletă.

Mânăstirea Cisterciană e neașteptat de mare, se poate vizita și interiorul Bisericii Luterane, iar în incintă sunt trei câini de talie mică, foarte jucăuși.

„Ora et Labora” (Roagă-te și lucrează) a fost principiu de viață atribuit Ordinului Benedictin, din care s-a tras cel cistercian. Mânăstirea Cisterciană de la Cârța a fost un centru monastic important, cu o arhitectură care se încadrează în stilul gotic timpuriu, cu elemente specifice stilului gotic burgund.

Rozeta de la Cârța e un element arhitectural specific, e o fereastră polilobată tipică arhitecturii cisterciene, care pe timpuri avea geamuri multicolore care lăsau să pătrundă lumina în interiorul lăcașului de cult. Acum rozeta este fără geamuri, dar la fel de spectaculoasă.

Pentru că în sala de mese se zărea mâncare, m-am dus să întreb dacă pot cumpăra o cafea și doamna de acolo mi-a spus că „nu se poate cumpăra, dar se poate bea”. Așa am primit din partea casei o cafea cu lapte și prăjituri de casă – avuseseră mulți turiști străini în ziua aceea.

Lucruri utile: biletul de intrare costă 10 lei.

CârțaCârțaCârțaCârțaCârțaCârțaCârțaCârțaCârțaCârțaCârța

Cum faci traseul Codlea – Sibiu – Avrig – Cârța

Am făcut traseul doar cu trenul, în două zile de weekend.

Sâmbătă:
București – Brașov tren 7.45 – 11.27
Brașov – Codlea microbuz (lângă gară, dar nu sunt curse foarte dese). Alternativ există un tren și un autobuz din alt cartier al Brașovului
Codlea – Sibiu tren 14.56 – 18.28

Duminică:
Sibiu – Avrig microbuz 9.30 – 10.30 (are destinația Brașov, dar oprește la marginea Avrig). Există și tren mai devreme, l-am pierdut
Avrig – Cârța tren 12.54 – 13.18
Cârța – Făgăraș tren 15.58 – 16.46
Făgăraș – București tren 18.15 – 22.26

În Sibiu am stat la Casa Spătar, chiar lângă gară.

Cârța

Alte locuri din împrejurimi

Brașov în patru anotimpuri
De la Bazna la Mediaș pe Via Transilvanica
Pe dealurile din Cisnădioara
Lipițanii de la Sâmbăta de Jos
Vâltorile de la Lisa
Castelul Făgăraș din România

Publicat de Anca

Călătoresc în cele mai frumoase locuri din lume și lucrez de la distanță în același timp. Scriu despre călătorii solo pe mai multe continente, despre călătorii pe cont propriu, dar și despre workation, un stil de viață de nomad digital care îmi permite să trăiesc în orice țară îmi doresc.

Niciun comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *