Sumar
The Bund
Dacă ai timp să vizitezi un singur loc în Shanghai, acela e The Bund, promenada de pe malul râului Huangpu. Avusesem deja porția mea de aglomerație prin China și credeam că le văzusem pe toate, dar încă nu vizitasem Shanghai.
Pe bulevardul care duce la The Bund poliția dirija circulația pietonilor, care erau obligați să meargă în șir indian fie pe partea dreaptă, dacă mergeau spre Bund, fie pe partea stângă, dacă se întorceau de acolo. Nu pe orice parte a drumului! Pentru că erau foarte mulți și blocau circulația mașinilor.
M-am târât și eu în ritm de melc până pe malul râului; ca să urci pe promenadă mai trebuia să treci prin niște filtre, poliția dirija oamenii și acolo. Pe Bund o înghesuială de nu puteai respira, jumătate din China era acolo și își făcea poze.
De abia sosisem în Shanghai din Taipei, era a doua intrare în China continentală și verificarea pașaportului s-a făcut automatizat, doar pe baza amprentelor. Avusesem o problemă și cu o cazare fantomă, care exista doar pe Booking, nu și în realitate, și apoi toată aglomerația asta infernală… nu prea mi-a plăcut Shanghai, dar e impresie foarte personală și atât.
Yu Garden
Zona veche a orașului e plină de magazine și clădiri tradiționale chinezești – dacă vrei să faci cumpărături mai ieftine și să încerci tot felul de mâncăruri necunoscute, mergi acolo. Yu Garden e o grădină chinezească labirintică cu multe pavilioane, iazuri și alei. E vizitată de multă lume așa că e cam greu să găsești un colțișor mai liniștit.
People’s Square
Shanghai e un important oraș comercial: multe clădiri de birouri, blocuri turn și eficiență chineză. Se construiește mult și repede și probabil și bine. Vezi toate astea în People’s Square, un important hub de transport de lângă Nanjing West Road.
Zona pietonală Xintiandi
Xintiandi, o zonă pietonală cu multe cafenele și magazine din concesiunea franceză, e un cartier elegant și ”posh” unde ai putea crede cu ușurință că ești prin vestul Europei, de la clădirile din cărămidă până la aleile cu platani și mărcile foarte cunoscute din vest.
Tianzifang
Tianzifang e o enclavă care s-a dezvoltat într-o zonă rezidențială tradițională renovată în zona de concesiune franceză din Shanghai. Sunt câteva alei înguste care se întretaie pe care te poți rătăci intenționat, e un labirint colorat și vesel.
China Art Museum
Muzeul se poate vizita gratuit, dar în afară de arhitectura sa interesantă, muzeul nu prea mi-a plăcut.
Vechiul oraș Qibao
Lângă Shanghai sunt câteva orașe pe apă care se pot vizita ușor. Cel mai accesibil este Qibao, la care poți ajunge cu metroul: câteva străzi aglomerate cu magazine, o promenadă pe malul râului și poduri de piatră. E drăguț, dar nu ceva nemaivăzut.
Final de vacanță chinezească
Shanghai a fost ultima mea oprire în China, înainte de a lua avionul spre Beijing, de acolo spre Doha și apoi înapoi la București. Trei zboruri într-o zi și jumătate, două, organismul rezistă cu brio și la asta. În Beijing aveam patru ore între zboruri, dar s-au dovedit insuficiente: check-in-ul a durat enorm, controlul pașapoartelor la fel, a trebuit să completez Departure form, când am ajuns la bagaje era deja boarding time, atâta doar că au început îmbarcarea când trebuia să decolam.
Am plecat din Beijing cu întârziere și am ajuns în Doha cu 35 de minute întârziere, la aterizare cei de la Qatar așteptau pasagerii cu transfer cu locuri noi alocate. Mai rămăseseră 20 de minute până decola avionul pentru București, așa că am alergat prin aeroport, am mai făcut o dată controlul bagajelor de mână, apoi stânga, la subsol până la poarta de îmbarcare, pe care se pregăteau să o închidă, le-am făcut cu mâna celor de la poartă… ”Miss Anca?” m-au întrebat. Uf, mă duceam și eu acasă… Bagajul meu, însă, a pierdut avionul, a ajuns acasă câteva zile mai târziu 😊
2 comentarii
Buna, Anca!Citesc cu mare placere articolele tale si chiar ma documentez de pe site-ul tau cand planuiesc noi excursii.Un subiect de mare interes pentru mine ar fi organizarea bagajului, experientele tale cu bagajele… cu ce bagaje calatoresti, ce lucruri iti pui cu tine, cum eficientizezi spatiul si costurile, daca iti speli hainele in calatorii, obiecte indispensabile si obiecte inutile, tips and tricks, gestionarea banilor, borsete, portofele smart etc.Mereu sunt in cautare de metode mai eficiente, de organizari mai bune…Multumesc si calatorii frumoase!
Hm, chiar mă gândeam la ultima vacanță în Brazilia că ar trebui să fac o poză la rucsacul cu care am călătorit două săptămâni și jumătate, nu m-ar crede nimeni câte lucruri au încăput acolo 😀 O să scriu și despre asta, mulțumesc pentru sugestie 🙂