Seychelles, cu ce să încep? Mergi acolo pentru cele mai frumoase plaje, dar primești cadou trasee ușoare prin munții de granit, cărări prin junglă prin care rareori trece vreun om, plaje izolate în care ești doar tu și cu ploaia, dar și locuri mai populare, cu mulți turiști. Iar peste tot – de la junglă, munte sau o mică plajă – sunt pietroaiele de granit extrem de fotogenice, cu un aer primordial ca niște bunicuțe de acum 65 milioane de ani. Iar printre toate aceste ”anse” (plaje), sunt și munți prin care să te minunezi privind totul de sus.
Sumar
Anse Forbans – Anse Marie Louise – Anse Petite Marie-Louise – Anse Capucins
Anse Forbans a fost plaja cea mai aproape de cazarea mea, o mică bijuterie în care să te bucuri de frumusețea insulelor Seychelles, fără aglomerația din altă parte. În prima zi în Mahé mi-am început vizita acolo, într-o zi cu nori și mai puțin soare.
Am continuat cu un traseu prin junglă în sudul insulei Mahé, 20 de minute de la Anse Marie Louise la Anse Petite Marie-Louise, prin ierburi înalte și sălbatice. Când am ajuns pe mica plajă am descoperit că sunt singură acolo și a început să plouă ca la începutul lumii, doar junglă, ploaie și frumusețe.
De la Anse Petite Marie-Louise traseul continuă spre Anse Capucins, cea mai izolată plajă pe care am vizitat-o în Mahé. Am mers 40 de minute pe o cărare prin junglă, traseu vizibil și ușor de urmat. Când am ajuns la Anse Capucins am descoperit o plajă mare superbă și o singură familie pe acolo, în rest niciun suflet de om. E un traseu pentru oameni curioși, sălbatic cât cuprinde și extrem de frumos. Mașinile nu ajung acolo.
Lucruri utile: la Anse Capucins ajungi cu autobuzele 5 sau 5A din Victoria, apoi doar pe jos pe un traseu prin junglă.
Beau Vallon
Beau Vallon e o plajă turistică, cu șezlonguri și restaurante, aglomerată, dar cu ape mult mai calme decât în zona sudică, expusă la ocean.
Lucruri utile: la Beau Vallon ajungi cu autobuzul până în Victoria, apoi iei de acolo un autobuz spre Beau Vallon, sunt mai multe.
Citește și: Explorând Mauritius de la nord la sud. Dar mai mult prin sud
Anse Forbans
Cum arată viața cuiva care lucrează de oriunde: în loc de o oră și jumătate de navetă spre/de la birou, o oră și jumătate de relaxare pe plaja care era la 500m de Airbnb (și ce plajă!). În loc de mers cu metroul, bălăceală în apele Oceanului Indian, care în perioada aceea au avut temperatura perfectă și cea mai turcoaz culoare pe care ți-o poți dori.
În loc de stat la coadă la Mega în pauza de prânz, un shake de maracuja la dugheana de pe marginea drumului, iar când am ajuns ”acasă” la cazarea mea luată pe criteriul ”e cea mai ieftină și are și vedere la ocean”, m-a întâmpinat gazda cu mâncare gătită de ea pentru că 1) am fost prima ei turistă din România și 2) așa sunt ei, foarte amabili și drăguți, iar ea în mod special a fost cea inimoasă gazdă ever, a râs tot timpul și o făcea fericită orice compliment.
A fost a doua oară când a păstrat pentru mine o parte din mâncarea gătită (a făcut asta în fiecare zi până la final), așa că m-am oferit să plătesc și n-a vrut, a zis că nu e despre bani, ci despre a împărți și cu alții și poate o recomand și altor turiști din România. Păi cum să n-o recomand?!? Să tot vii pe insulele astea magice, Seychelles! Asta a fost cazarea ❤️
Citește și: Zanzibar: dar ce de turcoaz și alb imaculat avem aici!
A fost așa de frumos pe Anse Forbans încât m-am dus de mai multe ori doar ca să pot țopăi minute în șir o dată cu valurile. Cer senin, cer înnorat, fără ploaie, cu ploaie – nu a contat.
Anse Major
Traseul spre Anse Major a fost cel mai frumos loc în care mi-am scăldat ochii în combinația munte – ocean – verde tropical – granit – ape turcoaz. It doesn’t get better than that!
Anse Major e un traseu ușor de vreo 40 de minute pe o cărare bine marcată, cu o lungime de doi kilometri. Traseu popular, dar nu exagerat, doar cât să îți dea confortul că nu ești complet singur(ă) pe acolo. La final, cărarea coboară spre două plaje învecinate: prima mai pustie, a doua e vizitată și de excursioniștii care ajung acolo cu barca din Beau Vallon. Recomand traseul pe munte în locul bărcii, sunt niște priveliști grozave pe acolo.
Lucruri utile: pentru Anse Major trebuie să ajungi întâi în Victoria la terminalul de autobuze, de acolo se ia autobuzul 21 spre Bel Ombre, până la capăt. Din stație mai mergi pe jos aproape un kilometru, apoi începe traseul pietonal. Există și plăcuțe care îți arată direcția.
Citește și: Roatán, Caraibele din Honduras
Baie Lazare
Baie Lazare e o plajă din sudul insulei Mahé în care merg mai mulți localnici decât turiști și e așa de frumos pe acolo că nu-ți mai vine să pleci.
Seychelles fără fițe a fost așa: “menu a la carte” de la dugheana din sat, “masă” aka trunchi de copac pe plajă, entertainment de la doi căței care au pus ochii pe caserola mea, muzică de la valuri. Limuzina-autobuz m-a așteptat seara ca să mă ducă înapoi la cazare.
Lucruri utile: la Baie Lazare ajungi cu autobuzele 5 sau 5A din Anse Forbans sau din Victoria.
Citește și: Insula Guraidhoo, turcoazul incredibil din Maldive
Anse Intendance
Tot în sud e și Anse Intendance, un pic prea populară, dar frumoasă și ea. Dacă Baie Lazare nu are construcții turistice, în Anse Intendance se construiau de zor vile de vacanță.
Lucruri utile: la Anse Intendance ajungi cu autobuzele 5 sau 5A din Anse Forbans sau din Victoria până în Takamaka, apoi urmează un drum secundar de vrei doi kilometri pe care l-am făcut pe jos. Există și parcare lângă plajă.
Citește și: Cele mai frumoase plaje din Aruba
Buget pentru Seychelles
Seychelles este o destinație mai scumpă decât Mauritius, iar asta observi din clipa în care îți rezervi cazarea.
Totuși, dacă vrei să călătorești în Seychelles pe cont propriu și cu un buget mai mic, e perfect realizabil, iar locurile frumoase nu au bilet de intrare. Țineți cont că nu am călătorit din România și nici nu a fost o vacanță de relaxare cu confort sporit, ci am stat la Airbnb, mers cu autobuzul și am lucrat remote.
Cheltuială | USD |
---|---|
Bilet de avion Mauritius-Mahé, Air Seychelles, doar dus | 250 |
Airbnb în Mahé, 9 nopți | 473 |
Seychelles Travel Authorisation | 11 |
eSIM Seychelles | 19 |
Transfer aeroport | 34 |
Travel card autobuze, 8 zile nelimitat | 27 |
Taxă de mediu | 16 |
Total | 830 USD |
Cum ajungi pe insula Mahé, Seychelles
Am ajuns în Seychelles zburând din Mauritius, cu Air Seychelles, biletul doar dus a costat 250 USD.
Condiții de intrare în Seychelles
Românii nu au nevoie de viză pentru a vizita Seychelles, dar e necesar să obții o autorizație de călătorie – Seychelles Travel Authorisation, care costă 11 USD. Nu poți intra în Seychelles cu fructe sau cu legume, aveam niște mandarine pe care mi le-au confiscat la sosire.
Citește și: Saint Lucia: o insulă cu minunății & cu doi Piton
Transfer aeroport
La sosire am avut transfer asigurat de gazda de la Airbnb, a costat 34 USD (450 SCR) de la aeroport până în sudul insulei. La plecare am luat autobuzul 5 care trece pe lângă aeroport, care e micuț și discret, la prima vizită în Victoria nici nu am remarcat că am trecut pe lângă un aeroport.
Bani, costuri
Moneda în Seychelles este rupia (SCR), am plătit cam peste tot cu cardul, în puține locuri am avut nevoie de cash.
Cazare în Seychelles
Am stat într-un Airbnb în sudul insulei Mahé, cazarea pentru 9 nopți într-o cameră privată a costat 473 USD. Familia la care am stat au o vilă mare cu vreo 5-6 camere de închiriat, fiecare cameră cu baie privată, aer condiționat, frigider în cameră, internet bun.
Am nimerit o gazdă foarte amabilă, care în fiecare seară a păstrat pentru mine câte ceva din mâncarea gătită, mâncare creolă, în general cu pește. În afară de costul cazării, în Seychelles se plătește și o taxă de mediu care este 25 SCR/zi la unitățile mici de cazare sau 75 SCR /zi la hotelurile mari.
Citește și: Realism magic pe insula Ometepe
Transport
Un travel card pentru 8 zile, cu călătorii nelimitate cu autobuzul, costă 27 USD sau 341 SCR. Rețeaua de autobuze ajunge cam peste tot pe insulă, dar dacă stai departe de Victoria, trebuie să ajungi acolo de fiecare dată ca să iei altă mașină, iar asta poate dura destul de mult.
Să mergi cu autobuzul în Mahé e ca și cum te dai într-un roller coaster. E distractiv, dar trebuie să te ții bine și dacă stai pe scaun, drumurile au doar o bandă și se merge cu viteză prin multe curbe.
Excursii
Nu am cumpărat nicio excursie cât am stat în Mahé, se organizează tururi pentru Praslin și La Digue, dar sunt destul de scumpe, peste 200 USD.
Citește și: Insula Rottnest: golfuri, plaje și quokkas prietenoși
Mâncare
Mâncare creolă, cu mult pește, dar și influențe indiene, precum curry. De vineri până duminică e creole week acolo, cu tarabe cu mâncare creolă, dar n-am reușit să le prind niciodată, nu m-am sincronizat cu programul lor.
Siguranță
Seychelles e o țară sigură, în care te poți plimba fără grijă. În satele cu puțini turiști, localnicii mă salutau și după câteva întrebări, îmi urau o zi bună, totul foarte relaxat și politicos.
Am avut și surprize: la magazinul din Anse Forbans am avut această conversație:
Vânzătorul: Where are you from?
Eu: Romania
El: Șe mai fași?
Eu: 😳😃😊
El: I have many Romanian friends
Și uite așa nu ești niciodată prea departe de acasă.
Vremea
Insulele Seychelles sunt la 500 de kilometri de Ecuator, dar clima este tropicală și se caracterizează prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul anului. Plouă des, dar în rafale scurte care uneori nu țin mai mult de 2-3 minute. Am avut o singură zi înnorată tot timpul, în rest a fost cu soare și cu cer schimbător.
Citește și: Insula Holbox, albul infinit
SIM card
Am cumpărat eSIM de la Airalo, 1 GB costă 9.5 USD, în 10 zile am folosit 2 GB.
Remote work
Internetul a fost bun la cazare, iar cel mobil are acoperire bună, dar nu perfectă. Dacă ești pe o plajă izolată, s-ar putea să nu ai semnal deloc.
Trasee de drumeție prin Seychelles
Insulele Seychelles au multe trasee scurte și ușoare prin munții nu foarte înalți. Nu realizasem înainte de a ajunge acolo că insulele sunt atât de verzi și nu e doar o destinație pentru plaje și atât. Acestea sunt traseele prin insulele Seychelles:
- Insula Mahé: Dans Gallas, Copolia Trail, Glacis Trois Freres, Glacis La Reserve, Casse Dent, Salazie Nature Trail, Morne Blanc, Anse Major, Mare Aux Cochons
- Insula Silhouette: Grand Barbe, Anse Mondon
- Insula Praslin: Valle de Mai, Salazie Pasquiere, Anse Georgette pas Anse Lazio
- Insula La Digue: Nid D’Aigle
Alte bugete de călătorie
Sejur în Maldive: buget și lucruri utile
Buget pentru o lună la altitudine în Bolivia
Buget pentru o lună în Argentina & Patagonia
Cât costă să stai o lună în Columbia?
Două luni de călătorie prin Peru
Buget pentru o lună pe Riviera Maya, Mexic
Cât costă să stai o lună în Costa Rica
Viața lângă lacuri și vulcani: bugetul unei luni în Guatemala
Bugetul unei luni în Republica Dominicană
Două săptămâni în Galapagos. Buget și lucruri utile
2 comentarii
Pozele sunt superbe, poti sa simti mirosul oceanului !
Multumim pentru ca imparti cu noi acele clipe minunate.
Bravo Anca