Seul, Coreea de Sud Seul, Coreea de Sud

Fairytale în Seul 😍 Sakura, vizită în hanbok la palat & drumeție pe munte

Seul are de toate: palate regale, sate-muzeu răsfirate prin oraș, munți prin care să faci drumeții, muzee, sute de cafenele, mâncare bună, transport public impecabil și căței chic.

Nu mă așteptam să fie un oraș așa de interesant, așa că întâi am stat acolo o săptămână plus încă patru zile înainte de plecare și tot am senzația că nu am văzut tot.

Sakura în Seul

Începutul de aprilie în Seul înseamnă sakura sau beot-kkot, sărbătoarea cireșilor și a celorlalți copăcei înfloriți. Două locuri din Seul în care te poți bucura de primăvară sunt lacul Seokchon și Namsangol Hanok Village.

Lacul Seokchon de lângă Lotte World Tower e un loc cunoscut pentru sakura, era o întreagă nebunie când am fost acolo. Oameni ieșiți la plimbare, selfies, căței scoși la pozat, oameni zâmbind fericiți și mulți copaci încărcați de flori. Seokchon e înconjurat de clădiri de birouri, un mall, plus un parc de distracții, așa că e un peisaj destul de urban într-un oraș foarte dezvoltat.

“Seul,“Seul,“Seul,

Namsangol Hanok Village

Namsangol Hanok Village e un fel de Muzeul Satului lângă Seoul Tower, un loc mai drăguț și mai puțin aglomerat decât Lacul Seokchon. Sunt câteva case tradiționale în parc și chiar dacă satul e destul de micuț, e un loc frumos pentru fotografii.

Poți închiria un costum coreean pentru 10.000 won (37 de lei) sau poți participa la câteva ateliere de produse tradițional într-una din casele din sat.

Lucruri utile: intrarea în Namsangol Hanok Village este gratuită.

“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,

Vizită în hanbok la Gyeongbokgung

Dacă ajungeți prin Seul, cea mai grozavă activitate pe acolo e să închiriezi un hanbok (costum tradițional coreean) și să-ți faci poze la palatul regal. Preferabil cu cireși înfloriți și alți coreeni în costume tradiționale. Intrarea e liberă la Palatul Gyeongbokgung dacă vii îmbrăcat(ă) în hanbok, așa că win-win.

M-am dus acolo fără niciun plan, dar m-am oprit în primul magazin de închiriat hanbok și nu m-am mai dat dusă de acolo. Să fie un costum roz cu flori albe, albastru închis sau roșu cu negru? Grele decizii trebuie să iei în viață!

Costumul se închiriază cu ora sau cu ziua și te costumezi chiar acolo, în mijlocul magazinului: întâi ți se pune un fel de cofraj peste haine ca să dea formă fustei, apoi rochia și bluza deasupra. Mi-am lăsat lucrurile într-o boxă și am plecat să vizitez palatul.

Toată lumea e fericită într-o astfel de zi, așa că unii oameni se oferă singuri să-ți facă poze – așa am ajuns să îmi fac fotografii cu o coreeană (”Are you a princess?” Sigur, pentru o zi…).

Multă lume închiriază un costum tradițional, atât turiști cât și coreeni, și nu doar pentru palat, îi vezi pe stradă – fete și băieți, tineri și oameni la peste 60 de ani. E tare frumos, mi-ar plăcea să fie așa ceva și în România sau în alte locuri 😊

Lucruri utile: închirierea costumului a costat 15.000 won (55 lei) pentru două ore (dar te lasă să stai trei ore). Mai târziu am văzut magazine care închiriau costume cu 10.000 won (37 lei) pentru o zi. Intrarea la Palatul Gyeongbokgung e gratuită dacă mergi îmbrăcat(ă) în hanbok, altfel e 3.000 won (11 lei).

“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,

Drumeție pe muntele Bugaksan

Seul e un oraș dezvoltat, dar are doi munți în partea de nord – Bugaksan și Inwangsan – prin care se pot face drumeții la doi pași de centrul orașului.

După răsfățul fotografic de la Palatul Gyeongbokgung am luat-o spre nord pe o stradă cu multe cafenele și restaurante – din fața mea veneau mulți coreeni cu bețe de munte de parcă eram undeva în munți și în câteva minute am ajuns la începutul unui traseu pe muntele Bugaksan.

Traseul urcă pe munte până la câteva puncte panoramice și este foarte bine amenajat, aproape că nu trebuie să calci pe pământ pentru că sunt scări peste tot.

Pe muntele Bugaksan sunt puncte de acces unde primești o cartelă pe care o returnezi la terminarea traseului – muntele Bugaksan este intens militarizat pentru că este lângă Palatul Albastru, palatul prezidențial. În 1968 a fost o tentativă de asasinat asupra președintelui Coreei de Sud, asasinii erau din Coreea de Nord și s-au ascuns zile în șir pe muntele Bugaksan. De atunci și până în 2007 muntele a fost o zonă interzisă, iar acum sunt unele interdicții, nu poți face fotografii în unele locuri, de exemplu.

Traseul e ușor, sunt mulți oameni peste 60 de ani care îl fac, mi-a plăcut să îi văd așa de activi. În partea de sus traseul urmează zidul Seulului, construit în 1396 – mi-a amintit de Zidul Chinezesc, bineînțeles nu e chiar așa de impresionant ca cel din China, dar tot e o priveliște.

La finalul drumeției am ajuns în Parcul Samcheong, destul de aproape de locul din oraș din care plecasem.

Lucruri utile: intrarea e gratuită.

“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,

Palatul Changgyeonggung

Palatul Changgyeonggung, în apropiere de Gyeongbokgung, este unul din cele cinci palate regale din Seul și a fost reședința unor regine. Palatul are un aer mai puțin oficial, cu grădini cu priveliști frumoase și o Grădină Secretă pentru care se plătește intrare separat.

Lucruri utile: biletul de intrare la Palatul Changgyeonggung costă 1.000 won (4 lei), pentru intrarea în Secret Garden se plătește o taxă separată de 3.000 won (11 lei).

“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,

Bukchon Hanok

În apropiere de Changgyeonggung este Bukchon Hanok, un cartier cu locuințe în stilul tradițional coreean. Zona e foarte populară, e plin de cafenele și restaurante și oameni ieșiți la plimbare în weekend.

Leșinam de foame, așa că m-am oprit undeva să mănânc și am ales un restaurant de familie al unor coreeni, genul ăla de loc fără pretenții, dar cu mâncare gătită de o bunică locală. Am luat kimchi, care o garnitură tradițională coreeană din legume sărate și fermentate precum varza și ridichea. E bun, dar picant, așa că nu e neapărat mâncarea mea preferată.

După asta am luat-o pe niște străduțe înguste și alei labirintice și am ajuns pe o stradă cu mai multe case istorice transformate în centre culturale. Intrarea e gratuită și poți vedea cum trăiau coreeni în perioada dinastiei Joseon, iar din unele locuri ai vedere spre acoperișurile cu țigle negre, specifice țării. Foarte fain locul pentru o plimbare pe alei înguste, la apus.

“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,

Cazare în Seul

Am stat la Hostel Korea – Original, o cameră single a costat 98,800 won (363) lei pentru 7 nopți.

Înainte de plecare am stat într-un Airbnb, cazarea a costat 133,000 won (489 lei) pentru 4 nopți într-o cameră single.

“Seul,“Seul,

Food markets

Piețele sunt o opțiune bună pentru mâncare variată și la prețuri mai mici: îți alegi taraba care te atrage cel mai mult și…afli la fața locului ce ai comandat. Restaurantele sunt de la cele mici, de familie, până la localuri mai pretențioase. Mâncarea coreeană e bună, sănătoasă și foarte atractivă vizual.

Nu ratați una din piețele din Seul, ca Namdaemun Market, pentru a cumpăra ginseng roșu sau a căsca ochii la tot felul de produse exotice pentru noi.

“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,“Seul,

Condiții de călătorie în Coreea de Sud

În 2022, Coreea de Sud și-a deschis granițele pentru turiștii cu schema de vaccinare completă și-am venit și eu repede pentru Sakura, înainte de a mă întoarce acasă de Paște.

În ianuarie, când am plecat în Thailanda, nu aveam nicio speranță să pot vizita Coreea de Sud, se putea intra doar cu carantină instituționalizată și costuri foarte mari. De la 1 aprilie 2022, însă, toți turiștii cu schema de vaccinare completă (1-2 doze vaccinare + booster) sunt scutiți de carantină.

În 2022, condițiile de călătorie pentru Coreea de Sud au fost:

Schemă vaccinare completă
Pentru Coreea de Sud nu este suficient să fii vaccinat cu primele 1-2 doze, ci trebuie să ai și booster. Ce înseamnă asta: pentru vaccinul Johnson & Johnson trebuie să ai două doze (doza inițială plus o a doua vaccinare pe care o numesc booster). Pentru vaccinurile cu două doze, precum Pfizer, trebuie să fi fost vaccinat cu cele două doze inițiale + booster (deci 3 doze).

Test PCR
Trebuie să faci un test PCR cu 48 de ore înainte de îmbarcare.

Q-Code
Certificatele de vaccinare pentru toate dozele și testul PCR se încarcă în platforma Quarantine Information Pre-entry System. După ce completezi totul se generează un cod QR care e verificat la sosirea în Coreea.

K-ETA, Korea Electronic Travel Authorization
Românii nu au nevoie de viză pentru Coreea de Sud, dar trebuie să obții K-ETA, o autorizație care se ia online instantaneu. Trebuie să plătești o taxă modică (40 de lei) și descarci un pdf pe care ți-l cer la îmbarcare.

Trebuie să faci un test PCR în 24 de ore de la sosire (da, pe lângă cel cu care te-ai îmbarcat) și un test antigen pe care ți-l administrezi singur la 6-7 zile după sosire. Le faci și păstrezi rezultatul, căci nu știe nimeni deocamdată ce trebuie să faci cu ele.

Eu neglijasem să încarc primul certificat de vaccinare, prima vaccinare fiind cu J&J în SUA și a doua în România, așa că era cât pe ce să fiu pusă în carantină pentru 7 zile, îmi lipiseră și un sticker pe pașaport. Le-am explicat că mai am un certificat și a trebuit să îi fac o poză și am stat vreo 20 de minute să recompletez formularul pentru codul QR. După care m-am dus din nou la ghișeu, l-au scanat și am scăpat de carantină.

La sosire au verificat dacă am completat formularul pentru cod QR. Dacă îl ai completat, îl scanează și în funcție de vaccinare, ești scutit de carantină (sau nu). La immigration verificarea s-a făcut în doi pași. La primul ghișeu verifică documentele Covid și trebuie să semnezi niște hârtii care te anunță că dacă minți în acte sau nu respecți carantina riști închisoare până la un an și o amendă uriașă.

La ghișeul 2 e clasica verificare a pașaportului. Când am ajuns eu era o echipă mare din Uzbekistan înaintea mea, posibil să fi fost sportivi, aveau geci pe care scria Uzbekistan pe spate. Erau vreo 30 de uzbeci înaintea mea, toți bărbați, și au fost super-amabili și mi-au făcut toți loc și m-au lăsat să trec în față, deși nu cerusem așa ceva 😊 Trebuie să ajung și-n Uzbekistan înr-o zi, e clar 😀 (Later edit: am ajuns în iunie 2022, aproape am murit într-un accident de mașină și medicii de acolo mi-au salvat viața).

Seul e uriaș, am făcut o oră cu trenul de la aeroport până la o stație din centru. Transportul e integrat cu Google Maps, cazare se găsește pentru toate buzunarele, oamenii sunt zâmbitori și engleza nu e prea cunoscută, și sunt o grămadă de locuri de vizitat, motiv să revin acolo și altă dată 

“Seul,

  1. Bună. Nu am văzut pe niciun site nimic legat de obligativitatea vaccinarii copiilor. Noi o să calatorim cu fiica noastră de 11 ani care nu etse vaccinata. Am văzut că pentru acel cod Q este nevoie pe lângă test PCR și vaccin. Cum procedez intr-o astfel de situație?

    1. Pe site-ul coreean scrie că ”Vaccination requirement: No requirement. Quarantine is lifted for ALL travellers regardless of vaccination status starting from 08 June 2022.” LINK.

      Alte surse: IATA, Kayak. Întreabă și la Ambasada României de acolo, pentru confirmare. Pentru testul PCR vârsta e de la 6 ani în sus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *