Acasă » Sena, Notre-Dame și Brâncuși

Sena, Notre-Dame și Brâncuși

by Anca

Cu vaporașul pe Sena, pe ploaie

Ce poți face când ești la Paris în vacanță și afară plouă torențial? Te plimbi cu vaporașul, firește, că doar nu degeaba ai cumpărat biletele online 🙂 Așa că a doua zi dimineața ne-am dus la Pont-Neuf, de unde plecau vedetele, și fix când am ieșit de la metrou s-a pornit o ploaie cu găleata care a alungat mai toți turiștii dornici de o plimbare, mai puțin câțiva curajoși inconștienți, ca noi.

Partea bună e că nu era deloc aglomerat, partea mai puțin bună e că nu puteai sta sus, ca să faci poze, decât dacă aveai chef să te uzi leoarcă. Totuși, nici jos nu se putea sta – șeful de vaporaș, care luase microfonul să spună 2-3 cuvinte introductive, se hlizea cu colegii lui și nu se mai putea opri din criza de râs, iar prin geamurile pe care șiroia ploaia nu se vedea mai nimic.

În cele din urmă am luat umbrela și am urcat la etaj, unde, firește, nu era nimeni. Parisul, vizitat pe ploaie, e cenușiu și înghețat – cu o mână țineam umbrela, cu alta făceam poze, până când s-a oprit și ploaia și au început să mai urce și alții sus, că deh, după ploaie mulți viteji se arată. Mama tot zicea că Parisul ăsta plumburiu seamănă cu Parisul din nu știu ce cântec faimos, dar cum eu nu sunt cu cântecele și nici cu privitul la televizor, n-am contestat.

Lucruri utile: plimbarea durează o oră – vaporașul pleacă de la Pont-Neuf, merge până la Turnul Eiffel, întoarce și înconjoară Île de la Cité cu al său Notre Dame și apoi revine la Pont-Neuf. 10 Euro online, 14 la fața locului. Să nu ziceți că nu v-am spus 🙂

Paris01.JPGParis02.JPGParis03.JPGParis04.JPGParis05.JPGParis06.JPGParis07.JPGParis08.JPGParis09.JPGParis10.JPG

Notre-Dame

Nu mai știu dacă data trecută când am fost la Paris am vizitat și Catedrala Notre-Dame. Tind să cred că nu, cel mai probabil din pricina cozii kilometrice de la intrare, care poate speria și pe cel mai răbdător om din lume (asta dacă n-a fost între timp la Versailles). După plimbarea cu vaporașul am luat-o spre catedrală, că tot era foarte aproape, și chiar mă gândeam dacă are rost să stăm la coadă când am observat că, din fericire, oamenii se mișcau foarte repede și după vreo 15-20 de minute am și intrat înăuntru.

Era duminică, deci slujbă, deci era normal ca și țicniții orașului să fie prezenți pe acolo. Unul dintre ei m-a tot împuns cu degetul și mi-a cerut să deblochez nu știu ce culoar – ulterior am văzut că se lua de toată lumea, fără excepție, avea, pur și simplu, chef de harță. Pentru că în interior ai voie să faci fotografii, însă fără blitz (în Sacré-Coeur nu ai voie defel), am profitat de lucrul ăsta și am surprins câteva cadre frumoase din timpul slujbei. Nu am mai urcat în turn (intrarea e afară, după colț) pentru că ar fi fost prea greu pentru mama să urce și, oricum, plănuiam să mergem la Turnul Eiffel și să facem poze acolo.

Paris11.JPGParis12.JPGParis13.JPG

Brâncuși

De la Notre-Dame până la Centrul Pompidou este doar un pas, unul care trece prin toate magazinașele de suveniruri în care se vând magneți și vederi. Nici n-am ajuns bine la Pompidou că a început să plouă cu găleata, iar Atelierul lui Brâncuși, pe care voiam să-l vizităm, era închis (se deschide la 2). Într-un subsol am descoperit un loc cu înghețată foarte bună și am sărbătorit călătoria la Paris cu multă ciocolată și frișcă. Și de abia după aia i-am făcut o vizită de curtoazie sculptorului Brâncuși.

Paris14.JPGParis15.JPGParis16.JPG

Operă

Un pic mai târziu am condus-o pe mama la hotel și eu am ieșit să mă plimb. Era duminică, m-am gândit să merg la Galeriile Lafayette, că tot nu le văzusem niciodată. Am luat metroul, am coborât la Grands Magasins și, când am ajuns la Lafayette, șoc și groază: era închis! De fapt toate magazinele erau închise, lucru nemaivăzut în România unde grosul vânzărilor din mall-uri se face în weekend, dar hei, eram la Paris, aici duminica lumea… ei bine, nu știu ce fac parizienii duminica, dar cu siguranță nu fac cumpărături 🙂 Dezamăgită am luat-o aiurea pe străzi, am trecut pe lângă Operă, am scos biletele de tren pentru Blois de la Gara Saint-Lazare (erau achitate, trebuia doar să le scot de la un automat), am ajuns iar pe la Galeriile Lafayette și apoi am plecat spre “casă” (hotel).

Recunosc că nu îmi place Parisul foarte tare, m-a dezamăgit un pic și la prima vizită, în 2008, și nici la a doua, în 2014, n-am reușit să îl plac ceva mai mult. Nu e de vină vremea, nu, pur și simplu… mă lasă rece orașul. Și totuși e unul din cele mai vizitate locuri din lume, “orașul luminilor“, cel mai romantic loc de pe pământ, are clădiri interesante, parcuri multe, are și turn și apă și bulevarde largi. Dar eu nu mă prea omor după el, ce pot să fac?

Paris17.JPGParis18.JPG

S-ar putea să îți placă și

7 comentarii

oanacalatoreste iulie 24, 2014 - 6:28 PM

Of, imaginile astea imi trezesc asa niste nostalgii legate de Paris… Te invidiez in cel mai frumos sens posibil. 🙂

Reply
Anca iulie 25, 2014 - 10:36 PM

Peste un an poate o sa fiu si eu nostalgica dupa Parisul ploios 🙂

Reply
Larisa iulie 25, 2014 - 11:11 AM

Mi-ai dat o idee pentru saptamana viitoare cand ajunge mama aici. Sper totusi sa nu ploua :)).

Reply
Anca iulie 25, 2014 - 10:35 PM

Ar fi de preferat 🙂 (sa nu ploua)

Reply
Ioana iulie 28, 2014 - 11:58 PM

Can't love them all. Or can you?
Ma gandeam zilele astea daca sunt orase pe care nu le iubesc. Nu am urmarit gandul pana la capat dar poate ca ar trebui sa o fac.

Reply
Anca iulie 29, 2014 - 10:25 AM

Poate ca unii pot (sa iubeasca toate orasele). Eu nu…

Reply
munteanu august 30, 2014 - 9:56 AM

Prima persoana care am auzit ca nu ia placut Parisul !Asta este frumos este ce imi place mie,si nici decum ce este frumos!

Reply

Leave a Comment