Nu trebuie să mergi până în China ca să vezi peisaje ca în Avatar: le găsești și lângă Dresda, în Parcul Național Saxon Switzerland, iar dacă munții nu-ți sunt de ajuns, ai și o fortăreață impresionantă pe care să o vizitezi.
Fortăreața Königstein
Din Berlin există trenuri directe până în Bad Schandau sau poți merge până în Dresda și să începi traseul de acolo. Am preferat să iau trenul de Praga și să cobor la Bad Schandau, iar de acolo să mai merg o stație cu S1 până în Königstein.
Sunt niște peisaje minunate în Saxon Switzerland, cu râul Elba care șerpuiește printre dealuri și pe care se plimbă vaporașele încoace și încolo. În Königstein începe un traseu ușor prin pădure până la Fortăreața Königstein, una din cele mai mari din Europa. Am prins un weekend ploios și din când în când mai dădea câte o rafală de ploaie torențială de nu mai știai pe unde să te ascunzi, dar a compensat din plin priveliștea senzațională. În incinta Fortăreței Königstein sunt și câteva muzee plus un chioșc care vinde wursti.
Lucruri utile: un abonament de o zi la transportul public (o singură zonă) costă 6.5 euro. Biletul de intrare în fortăreață costă 12 euro.
Bastei, Saxon Switzerland
Nu degeaba regiunea se numește Elveția Saxonă (Sächsische Schweiz sau Saxon Switzerland), peisajele sunt la fel de pitorești ca acolo, cu munți, văi verzi și case frumoase, plus câteva oi răzlețe pe care mai mult le auzi. Ce au în plus în Germania sunt niște formațiuni stâncoase ca niște coloane formate prin eroziune acum peste un milion de ani – Bastei.
Din Königstein iei trenul S1 o stație până în Rathen, iar de acolo treci râul cu bacul – în tot parcul național nu am văzut niciun pod, dar e mai frumos așa. De pe partea cealaltă a orașului Rathen începe traseul spre Bastei, care ajunge până la podul cu același nume și apoi continuă până în Wehlen, prin pădure.
Bastei în Saxon Switzerland este o atracție turistică de peste două sute de ani: inițial acolo se construise un pod de lemn care apoi a fost refăcut din piatră. E un pod cu arcade, imortalizat în picturi de numeroși artiști. Cum era și ceață și din când în când pornea și ploaia, a fost o atmosferă foarte romantică, de secolul nouăsprezece.
Parcul Național Saxon Switzerland se poate vizita gratuit, dar ca să vezi cele mai interesante formațiuni stâncoase trebuie să plătești 2 euro. Biletul își merită fiecare cent, te plimbi printre stânci pe niște pasarele metalice și poți vedea unele formațiuni care nu sunt vizibile de pe pod sau din alte puncte de belvedere.
Wehlen
După Podul Bastei am continuat traseul până în Wehlen, care nu e neapărat o atracție turistică în Saxon Switzerland, dar e un oraș foarte drăguț și mai liniștit decât celelalte de pe traseu. Până am ajuns în Wehlen a ieșit și soarele 🙂
🗺️ Ce am vizitat în Germania
📍 În trecere prin Stuttgart – plimbare rapidă prin oraș
📍 Heidelberg: castelul, Anul Nou și Philosophenweg – oraș romantic și castel
📍 Ludwigsburg, orașul celor trei palate – palate baroce și grădini
📍 Trenul București – Budapesta – Berlin – călătorie lungă cu trenul
📍 München: în căutarea wurstilor de Crăciun – târguri de Crăciun și oraș vechi
📍 Escală în Frankfurt – oraș modern și industrial
📍 Dresda și o plimbare la Castelul Moritzburg – oraș reconstruit și istorie
📍 Viața mea în Berlin – obiective turistice și viața urbană
📍 Grădini și palate în Potsdam – Sanssouci și alte palate celebre
📍 Lübeck: marțipan și arhitectură gotică la Marea Baltică – oraș medieval fermecător
📍 Bautzen și Görlitz, plus o incursiune fulger în Polonia – orășele istorice
📍 Grădinile Herrenhäuser din Hanovra – grădini baroce spectaculoase
📍 Drumeție și plajă pe Insula Rügen – țărmuri albe și natură
📍 Zi cu ploaie și cu nori în Hamburg – port mare și atmosferă industrială
📍 Ceva frumos, ca de final de Germania: Meissen și Schloss Wackerbarth – porțelanuri și podgorii
📍 Palate, palate, palate… Schwerin și Wismar – castele spectaculoase în nord
Niciun comentariu