Satele verzi din Naxos

Satele verzi din Naxos

by Anca @ 1001 călătorii
927 views

Filoti și Chalki

Naxos este cea mai mare insulă din Ciclade, dar și cea mai verde. Dacă celelalte insule îți încântă ochii cu scaieți bătuți de vânt, pe Naxos e plin de măslini și dealuri verzi. În prima zi pe insulă m-am dus să văd satele din interiorul insulei – am ales Filoti, există niște autobuze care străbat insula dintr-o parte în alta și chiar dacă nu vă interesează niciun sat, mergeți măcar până la Apollonas, peisajul e spectaculos.

Filoti și Chalki sunt două sate albe la un kilometru distanță unul de altul. Eu am coborât în Filoti, m-am plimbat un pic înspre Muntele Zas din apropiere și apoi prin sat. Cum locul nu e foarte mare, am plecat pe jos înapoi spre Chalki, distanța e mică și n-are rost să aștepți autobuzul, sunt doar câteva pe zi.

NaxosSate01.JPGNaxosSate02.JPGNaxosSate03.JPGNaxosSate04.JPGNaxosSate05.JPGNaxosSate06.JPGNaxosSate08.JPGNaxosSate09.JPGNaxosSate10.JPGNaxosSate11.JPGNaxosSate12.JPGNaxosSate13.JPGNaxosSate14.JPG

Traseu de hiking

În Chalki există un traseu de hiking de 6.5 km amenajat pe o veche cărare care trece prin livezi de măslini și pe lângă dealuri, cu biserici vechi punctând traseul, ca biserica bizantină St. George Diasoritis unde am văzut o șopârlă uriașă, cât o mică iguană. Traseul începe în Chalki, trece prin Tsikalario, ajunge într-un peisaj lunar cu vârful Apano Kastro în mijloc și ruinele unui castel venețian, ocolește pe lângă mai multe bisericuțe și un cimitir.

Din cel mai înalt punct al traseului poți vedea o parte din insulă și marea, după care urmează satele tradiționale Chimarros, Vourvouria, Damarionas și Damalas, iar la întoarcerea spre Chalki traseul trece pe lângă Panaghia Protothoni, turnul Barozzi-Grazzia și o distilerie de chitră (citron). Eu am făcut doar o parte din traseu, mi-era teamă să nu pierd autobuzul, dar tare mi-ar fi plăcut să am mai mult timp la dispoziție!

Cum se ajunge acolo: autobuzele Ktel au câteva curse pe zi, prețul biletelor variază în funcție de distanță, de la 1.8 Euro la aproape 5 Euro.

NaxosSate15.JPGNaxosSate16.JPGNaxosSate17.JPGNaxosSate18.JPGNaxosSate19.JPGNaxosSate20.JPG

0 comentariu
1

Leave a Comment

O să îți placă și: