Eram în Madeira de aproape trei săptămâni și nu făcusem nicio ”levada walk”, așa că trebuia să rezolv problema asta 😀 În ultima zi în Madeira m-am dus la São Vicente cu gândul ăsta în minte: să mă plimb pe marginea unei levada! Era, oricum, ultima mea șansă să fac asta 😊
Madeira e cunoscută pentru levada, canale de irigație care transportă apa din munți. Inițial au avut rol strict funcțional, dar acum sunt amenajate pentru drumeții și te poți plimba pe marginea lor. Sunt vreo 200 de levada în Madeira, de la levada lungi care trec pe lângă cascade până la altele mai micuțe pe la marginea orașelor.
Capelinha de Nossa Senhora de Fátima
În insulele portugheze autobuzele opresc oriunde, atâta vreme cât nu e în mijlocul unui viraj. Asta pentru că nu au un rol turistic, ci sunt pentru localnicii care trăiesc în case risipite pe munți – nu le poți cere să coboare de pe munte ca să ajungă într-o stație, așa că uneori nu e nicio stație marcată, vezi doar un localnic care face cu mâna și autobuzul oprește.
Asta mi-a plăcut, dacă vedeam că mă apropii de destinație și se arătau locuri frumoase, apăsam pe butonul de stop și imediat autobuzul oprea. Așa și în São Vicente – coboram muntele și când am văzut priveliștea am coborât ca să fac restul drumului pe jos. Ochisem o bisericuță în vârf de deal și m-am dus direct acolo, dar pe cărări ocolitoare.
Capelinha de Nossa Senhora de Fátima e o capelă cu vedere panoramică, nu mai era nimeni acolo în afară de un domn care tundea niște tufe. M-am așezat pe trepte ca să îmi iau masa de prânz și aproape am sărit în sus când a început să bată clopotul de ora 12.
Levada dos Cardais
Dacă există într-un loc o cărare secretă, ascunsă, una pe care o știu doar localnicii și care nu apare nici pe hartă, cu siguranță o s-o găsesc eu 😀 Am darul ăsta de a-mi băga nasul peste tot și a descoperi cotloane neștiute și evident că-mi place la nebunie să le explorez.
La Capelinha de Nossa Senhora de Fátima am descoperit că mai există o cărare care cobora pe partea cealaltă, spre oraș. După câteva minute, surpriză: cărarea se intersecta cu Levada dos Cardais și se oprea acolo. Bun așa, tocmai ce eram în căutarea unei levada! Am plecat pe marginea canalului de irigație, care în partea aia era secat și ocolea muntele pe deasupra orașului.
Levada a trecut pe lângă case cu viță de vie, apoi a luat-o prin pădure și la un moment dat a început să curgă și apa prin canal. Am fost așa de emoționată să văd apă că m-am aplecat să fac o poză și am scăpat aparatul în apă! Noroc că apa avea doar câțiva centimetri și nu l-am stricat de tot, atâta doar că pentru o oră, două, nu l-am mai putut porni decât dacă scoteam vizorul.
Levada dos Cardais nu e foarte circulată în zona aia, am speriat o mulțime de șopârle mici și pe anumite porțiuni erau o grămadă de frunze uscate, dar acolo unde erai pe marginea muntelui montaseră un grilaj de protecție. La final ajungi la un punct de belvedere – Praceta dos Cardais și trebuie să te întorci până la niște scări care duc în oraș.
São Vicente
Orașul e micuț și are un centru vechi cochet, dar pustiu la ora aia. Majoritatea localnicilor se strâng pe malul oceanului, sunt o mulțime de restaurante la șosea de la care poți admira valurile. Pentru că e în nordul insulei Madeira, oceanul e foarte agresiv acolo, nici vorbă să poți înota. Dar priveliștea e grozavă.
Cum ajungi în São Vicente
Din Funchal poți ajunge în São Vicente cu autobuzele Rodoeste, biletul costă câțiva euro.
Ce am vizitat în Madeira
- Funchal, Madeira: un octombrie ca un balsam
- Ponta de São Lourenço, cel mai estic punct al insulei Madeira
- Piscinele naturale de la Porto Moniz
- Cel mai frumos răsărit: drumeție de la Pico Arieiro la Pico Ruivo
- Cristo Rei, Câmara De Lobos și apusurile din Funchal
- Porto Santo, cealaltă insulă locuită din arhipelagul Madeira