San Salvador, El Salvador San Salvador, El Salvador

Înapoi în America Centrală: San Salvador în El Salvador

Eram în avionul de la Miami spre San Salvador și unul dintre pasageri tocmai împlinea 7 ani. Avionul nu era direct, a făcut o oprire în San Pedro Sula, Honduras, și m-am uitat pe fereastră vag interesată. Peste șase săptămâni, a doua mea călătorie lungă prin America Latină avea să se încheie acolo.

Spre America Centrală

Dar până atunci aveam de vizitat trei din cele patru țări din America Centrală nevizitate încă: El Salvador, Nicaragua, Honduras. N-am mai găsit timp și pentru Belize, să închei cercul Centro American, dar e o scuză bună să revin acolo într-o zi.

Aproape de San Salvador au apărut norii și căpitanul ne-a avertizat că vor fi turbulențe. În ultima vreme, am ajuns să detest zborurile cu avionul. Am câteva curse pe lună sau pe săptămână și e puțin probabil să încetinesc ritmul prea curând, dar nu-mi place să fiu în avion.

Am fost într-un accident grav de mașină acum aproape un an, dar nu mi-e frică de mașini, în schimb, mi-e frică de turbulențe. Singurul moment plăcut e când urmează să ajung într-un loc nou și e anticiparea aceea care îți aduce clipe de fericire.

San Salvador, El Salvador

San Salvador

Primele impresii din El Salvador au fost foarte bune. Am nimerit un ofițer la graniță foarte prietenos, a reușit să mă facă să mă simt bine venită acolo, într-o țară cu reputație proastă în care nu mulți turiști se aventurează, nici măcar acum.

Aeroportul din San Salvador e la 40 de kilometri față de orașul San Salvador, nu știu de ce e așa departe, dar când am descoperit că fac o oră de acolo până în oraș, am rezervat un taxi, să nu mai pățesc ca în Cuba, mai ales că în San Salvador am ajuns seara.

Șoferul meu era pe acolo, la sosiri, a făcut hotspot pe telefon ca să am internet, mi-a prezentat-o pe mama lui, care era în mașină (bănuiala mea a fost că a luat-o cu el ca să mă simt eu în siguranță), mi-a povestit de pupusas, mâncarea națională din El Salvador, și mi-a arătat vulcanul El Boquerón când am ajuns în oraș.

Rezervasem un Airbnb într-o casă *shared*, în care aveam fiecare o cameră privată, dar sufrageria și bucătăria erau comune. Am găsit casa mai greu, adresa din Google Maps era setată greșit, și eu mă așteptam să fie un paznic la casă, nu la intrarea în stradă.

Am realizat a doua zi că în Antiguo Cuscatlán, parte din zona metropolitană San Salvador, multe străduțe secundare erau închise cu porți și aveau paznici la unul dintre capete, pentru securitate sporită într-un oraș care fusese la un moment dat unul dintre cele mai periculoase din lume.

A doua zi am ieșit să mă plimb. San Salvador e și acum considerat cam periculos, mai ales în unele zone, dar în Antiguo Cuscatlán a fost ca și cum eram undeva în provincie.

Case și străzi liniștite, dar nimic remarcabil de vizitat, nu ca în Antigua Guatemala, care e o minunăție colonială. Cuscatlán e numele dat de populația *pipil* și înseamnă „Land of the Jewel”.

M-am oprit la o cafenea pentru micul dejun: în El Salvador, moneda națională e dolarul american, au trecut la USD din 2001 și asta e singura monedă în circulație acum. Pentru o țară din America Centrală, mâncarea la restaurant nu e tocmai ieftină, sunt cu totul alte prețuri dacă îți cumperi tu produsele și îți gătești.

Antiguo Cuscatlán a fost o dezamăgire, absolut nimic de vizitat, așa că am făcut un drum la mall să rezolv cu SIM-ul pentru internet. La Claro a fost simplu, cu 10 USD am primit vreo 9 GB pentru 20 de zile și posibilitatea de a folosi SIM-ul și în alte țări din America Centrală.

Dar totuși, ce e de văzut în San Salvador, capitala El Salvador? Mă aflam în cea mai mică țară din America Centrală și cea mai intens populată, numită după Iisus Cristos – San Salvador, salvatorul, de către conchistadorul Pedro de Alvarado și recuperându-se încă după un război civil între anii ’70 și ’90.

Plaza Libertad e un loc rău famat care n-a progresat foarte mult, cu clădiri cam banale și personaje dubioase. Am trecut pe lângă o adunare de oameni și s-a dovedit că unii dansau și ceilalți erau spectatori. M-am învârtit prin câteva piețe pe acolo, tot sperând să găsesc ceva frumos, fără succes. Magazine cu haine *second-hand*, cantine și o căldură toropitoare, de 35C și umiditate mare.

Trebuia să mă refugiez undeva și am ales alt mall – Bambus City, pentru a lua masa. *Mariscada Salvadoreña* e o supă cu fructe de mare, consistentă și savuroasă, și merge bine cu o vedere către vulcanul El Boquerón… dacă îl poți vedea clar prin aerul fierbinte care încețoșează totul.

Seara a început o furtună teribilă care părea că vrea să dărâme casa. A picat curentul și eram singură în toată casa, în țara aceea considerată periculoasă, deasupra mea turna cu găleata de se zguduia acoperișul, electricitatea refuza să revină la viață… până la urmă mi-am făcut curaj, am deschis ușa la cameră cu precauție și am șterpelit un cuțit din bucătărie. Să fie la mine în cameră, *just in case* 🤭.

Cazare în San Salvador

Am stat într-un Airbnb în Antiguo Cuscatlán, parte din zona metropolitană San Salvador, cazarea pentru două nopți a costat 242 lei.

San Salvador a fost în topul celor mai periculoase orașe din lume, dar din 2019 a tot coborât până în 2023, când nu a mai intrat nici măcar în clasamentul celor mai periculoase 50 de orașe.

În 2022 a început un controversat Regimen of Exception și un război împotriva bandelor, cu peste 60.000 de oameni trimiși la închisoare.

San Salvador, El SalvadorSan Salvador, El SalvadorSan Salvador, El SalvadorSan Salvador, El SalvadorSan Salvador, El SalvadorSan Salvador, El SalvadorSan Salvador, El SalvadorSan Salvador, El SalvadorSan Salvador, El Salvador

Ce am vizitat în El Salvador

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *