Acasă America de NordMexic Un loc fermecat: San Miguel de Allende, în inima Mexicului

Un loc fermecat: San Miguel de Allende, în inima Mexicului

Publicat: Last Updated on

Am ajuns într-un orășel fermecat: turle romantice și străzi pietruite, păpuși supradimensionate și măgăruși încărcați cu flori plus cele mai pitorești priveliști pe care le poți vedea în centrul Mexicului, în San Miguel de Allende.

San Miguel de Allende, sit UNESCO

Spaniolilor cred că le-a plăcut aici, între dealurile verzi și munții din depărtare: e plin de nume de peste ocean, precum Salamanca și Santiago, și peste tot adie un aer de primăvară, deși e prima zi de octombrie.

Când am coborât din autobuz în centrul orașului am știut că ăsta e un loc pe gustul meu, în care aș putea să stau și-o lună, fără să mă plictisesc. E o atmosferă pașnică, de calm rural, dar cu eleganța unui nobil cu gusturi bune.

San Miguel de Allende e celebru pentru centrul său istoric, sit UNESCO, așa că e plin de turiști străini, de magazine boutique cu produse de răsfăț și restaurante cu decoruri luxuriante.

Toată faima asta nu a stricat frumusețea și simplitatea locului: m-am plimbat pe străzi fermecată de tot ce vedeam și am văzut destule, inclusiv un alai al unor nuntași, cu un măgăruș împodobit cu flori, și două păpuși mari care simbolizau mirele și mireasa – mojigangas, care își au originea în Los Gigantes, aduse de aristocrația spaniolă în anii 1600.

Citește și: Guadalajara, Guadalajara…

Guanajuato, regiunea în care se găsește San Miguel de Allende, e vecină cu Jalisco și are multe lucruri în comun cu aceasta: ferme și cowboys, dar și mariachi care se strâng seara în Jardín Allende, lângă catedrala cu turle roz. Îți iei o înghețată sau un porumb de la tarabele din jur și asculți mariachi în timp ce soarele poleiește turlele roz ale catedralei – nu e deloc rău pentru o zi obișnuită.

A doua zi m-am trezit pe ploaie și vai, ce ghinion să plouă în unica zi întreagă pe care o petrec acolo… Dar ploaia se oprește și ea și-ți dă răgaz să te bucuri de plimbări mai modeste, în care lași la hotel rochia ”bună” și ieși în jeanși și geacă de ploaie.

Am văzut pe hartă un mirador și m-am dus până acolo, dar nu miradorul a fost găselnița zilei, ci o stradă oarecare pe care am decis să cobor spre oraș și unde am dat peste un parc mic care nici nu exista pe Google Maps: o capelă îngrijită de un domn, bănci curate și plin de tufe mari, verzi, și de ghivece cu flori și cactuși.

Așa o liniște acolo, ca într-o găoace de ou în care să te vindeci de tot tărăboiul lumii. Domnul mexican a deschis capela că era deja ora 12 și a ieșit pe o bancă să curețe niște pahare cu hârtie de ziar, în timp de ce pe ramurile copacilor mai picura câte un strop de apă. E bună viața când ai noroc să găsești ceea ce nu cauți și ai timp să privești plantele epifite care cresc în copaci.

M-am pozat cu mojigangas, m-am plimbat pe toate străduțele care mi-au ieșit în cale și am citit despre Xúchile de Ánimas, niște coroane monumentale cu diverse simboluri religioase: sunt făcute din foi de porumb, fructe și flori, în special niște flori portocalii, specifice zonei.

A fost o lună de sărbători în San Miguel de Allende care se termină în 3 octombrie, probabil doar ca să o ia de la capăt cu altele. Tradiția xuchil are legătură cu creștinarea populației Chichimecas la 14 septembrie 1531, eveniment urmat de o bătălie de 15 zile cu altă populație indigenă, Otomi. Povestea spune că a apărut o cruce și așa s-au împăcat și s-au creștinat toți.

Și pentru că San Miguel de Allende e un oraș care se respectă, centrul istoric este păzit de poliția călare, iar caii bine educați stau frumos la fotografiat. Iar când nu sunt la datorie, caii de ceramică păzesc casele din cartier veghind de pe balcoanele largi – vecinos vigilante 😀

Citește și: Marele Mexico City

Cum poți vizita San Miguel de Allende

Venind dinspre Puerto Vallarta am luat avionul până în Leon.

De acolo există autobuzele Unebus, au chioșc chiar în afara terminalului – există o cursă directă spre San Miguel de Allende la 9.45 AM, dar eu am ratat-o, așa că am mers cu autobuzul până în autogara din Leon și de acolo cu alt autobuz în San Miguel de Allende. Ambele bilete le-am luat de la aeroport, au costat 315 pesos.

Am stat la Catrina Hostel, chiar lângă centrul istoric, două nopți de cazare într-un dormitor de fete au costat 106 lei, cu mic dejun inclus.

Citește și: Valea cu piramide: Teotihuacan

“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San“San

3 comentarii

Cristina T 6 octombrie 2021 - 7:25 PM

Eu astept si Mexico City😁 (Sper ca vei ajunge si acolo)

Răspunde
Anca 6 octombrie 2021 - 7:29 PM

Am ajuns, sunt deja aici 😀

Răspunde
Cristina T 7 octombrie 2021 - 5:58 PM

Abia astept articolele!☺️

Răspunde

Lasă un comentariu