Salzburg, magnificul

Salzburg, magnificul

by Anca @ 1001 călătorii
1135 views

După 11 ani de la prima mea vizită în Salzburg am realizat că orașul e mult mai frumos decât mi-l aminteam eu. E drept, prima oară am fost mai mult în trecere pe acolo și am zăbovit doar jumătate de zi, așa că de data asta am stat trei zile din care una am petrecut-o la Hallstatt.

Salzburg e mai pitoresc decât Viena, dar mai mic, așa că într-o zi (minim pentru o vizită acolo) sau două zile (recomandabil) ai timp să vezi cam tot ce e important în oraș. După care îți mai poți rezerva câteva zile pentru excursii în afara Salzburgului, pentru că regiunea e foarte frumoasă, cu multe lacuri, munți și orașe cochete.

Palatul Mirabell

Centrul orașului e destul de compact, dar Mirabell e un bun punct de pornire: de aici se vede foarte bine Castelul Hohensalzburg, pe care îl zărești cam de peste tot din oraș.

Salzburg01.JPGSalzburg02.JPGSalzburg03.JPGSalzburg04.JPGSalzburg05.JPGSalzburg06.JPGSalzburg07.JPGSalzburg08.JPGSalzburg09.JPGSalzburg10.JPG

Stift Nonnberg

Ca să ajungi la Castelul Hohensalzburg poți lua funicularul sau poți urca pe picioarele tale: am ales a doua variantă și bine am făcut, căci astfel am descoperit o alee care duce până la Stift Nonnberg, o mănăstire benedictină. Acolo aleea începe să coboare spre oraș, așa că m-am întors pe același drum ca să vizitez și fortăreața.

Salzburg11.JPGSalzburg12.JPGSalzburg13.JPGSalzburg14.JPGSalzburg15.JPGSalzburg16.JPGSalzburg17.JPGSalzburg18.JPG

Castelul Hohensalzburg

Castelul-fortăreață Hohensalzburg e principala atracție turistică din Salzburg: se poate vizita și interiorul, în care sunt diverse exponate, dar tot curțile castelului sunt mai interesante, cu tot felul de scări și cotloane, plus balcoane de pe care se zărește orașul.

Lucruri utile: biletul standard costă 10 euro și include acces în curțile și interiorul castelului; biletul care include și un drum dus-întors cu funicularul costă 12.4 euro

Salzburg19.JPGSalzburg20.JPGSalzburg21.JPGSalzburg22.JPGSalzburg23.JPGSalzburg24.JPGSalzburg25.JPGSalzburg26.JPGSalzburg27.JPGSalzburg28.JPGSalzburg29.JPGSalzburg30.JPGSalzburg31.JPGSalzburg32.JPGSalzburg33.JPGSalzburg34.JPGSalzburg35.JPG

Altstadt Salzburg

De sus de la Hohensalzburg am remarcat o alee pe care n-aș fi văzut-o altfel, așa că la coborâre am luat-o pe acolo, ocazie cu care am descoperit o altă alee și mai îngustă care cobora până în centrul vechi al orașului: am trecut pe lângă căsuțe pitorești cu iepurași de Paște în geam, cu grădini pline de flori în care un nene tăia iarba cu un aparat mic care zumzăia, ce mai, parcă eram Alice în Wonderland 😊

De asta ador să hoinăresc pe cont propriu, fără program și fără ghid – mereu descopăr locuri mărunte, dar inedite, care nu apar în niciun ghid turistic. Jos, în Altstadt, într-un cort mare se vindeau cârnați și șnițele, dar nu am avut răbdare să stau la coada aia lungă.

Salzburg36.JPGSalzburg37.JPGSalzburg38.JPGSalzburg39.JPGSalzburg40.JPGSalzburg41.JPGSalzburg42.JPG

Râul Salzach

Râul care trece prin Salzburg se numește Salzach – malurile lui sunt amenajate pentru plimbare și sunt și câteva poduri pietonale, dintre care unul încărcat cu lacăte.

Salzburg43.JPGSalzburg44.JPG

Muntele Mönchsberg

În Salzburg sunt o grămadă de dealuri și delușoare, iar cinci dintre ei sunt munți în toată regula, chiar dacă nu sunt niște munți foarte înalți. Am ales să mă plimb pe Mönchsberg, munte care, la cei 507 de metri ai săi, nu te impresionează cu înălțimea lui, ci cu verdeața și aleile care nu se mai termină, de zici că nu ești în centrul unui oraș!

Tot acolo este și Museum der Moderne și mai sunt și niște ziduri medievale, cafenele, o biserică, un hotel, dar și vaci care pasc pe o pășune din asta verde, dincolo de care se văd crestele munților. Salzburg e ireal de frumos, mai rar așa un oraș impecabil din toate punctele de vedere, care să îți ofere nenumărate priveliști, care de care mai spectaculoase! Am petrecut mai mult timp pe Mönchsberg decât la Hohensalzburg, căci locul e foarte întins.

Salzburg45.JPGSalzburg46.JPGSalzburg47.JPGSalzburg48.JPGSalzburg49.JPGSalzburg50.JPGSalzburg51.JPGSalzburg52.JPGSalzburg53.JPGSalzburg54.JPGSalzburg55.JPGSalzburg56.JPGSalzburg57.JPGSalzburg58.JPGSalzburg59.JPGSalzburg60.JPG

Maria Plain

În ultima zi în Salburg, pentru că începuse iar să plouă, am ales două locuri mai îndepărtate de centru: Maria Plain e o biserică catolică și loc de pelerinaj, teoretic e în afara orașului, practic ajungi acolo cu autobuzul și mai e un pic de mers pe jos până la biserica din vârf de deal. Și de acolo sunt priveliști faine și cărări pe care poți ajunge înapoi în oraș. Salzburg e un oraș foarte verde, cu multe spații verzi și cărări pe care te poți plimba.

Salzburg61.JPGSalzburg62.JPGSalzburg63.JPGSalzburg64.JPGSalzburg65.JPGSalzburg66.JPGSalzburg67.JPGSalzburg68.JPGSalzburg69.JPGSalzburg70.JPG

Palatul Hellbrunn

Palatul Hellbrunn a fost mai puțin impresionant decât mă așteptam eu: credeam că voi găsi o variantă a Palatului Schönbrunn, dar e mai mic decât surata din Viena, iar parcul nu e foarte întins nici el. Am găsit un punct de belvedere și aici, în vârful unui delușor, și pentru că ploua tot mai tare, am plecat de acolo. Hellbrunn a fost palatul de vară al prințului Markus Sittikus, arhiepiscop al orașului, iar în grădină sunt și niște fântâni cu mecanisme hidraulice care se vizitează separat, dar erau închise când am fost eu.

Lucruri utile: grădinile se pot vizita gratuit, vizitarea palatului costă 12.5 euro

Salzburg71.JPGSalzburg72.JPGSalzburg73.JPGSalzburg74.JPGSalzburg75.JPG

… și Mozart?

Da, Salzburg e orașul lui Mozart, nu prea poți să scapi de el pe acolo, e și ciocolata aia celebră care e peste tot, plus cele două case-muzeu: casa în care a trăit și cea în care s-a născut.

Lucruri utile

La Viena am tot fost, așa că voiam să văd și altceva din Austria, mai ales că Austrian are multe zboruri zilnice din București la prețuri foarte bune. Pentru un bilet cumpărat cu o lună înainte de plecare am plătit 88 de euro; există tren direct de la aeroportul din Viena până la Salzburg, drumul durează 3 ore, iar biletul costă în funcție de cu cât timp îl cumperi online înainte (ÖBB): pentru dus am plătit 19 euro, pentru retur, pentru că l-am luat după câteva zile, nu am mai găsit bilete cu discount și am plătit 35 de euro.

Și pentru că a fost o vacanță low-cost, am stat la un hostel drăguț aproape de centru – Yoho Hostel, unde în fiecare seară la ora 8 rulează filmul The Sound of Music, prilej să îl revăd a nu știu câta oară, căci filmul e fain chiar și după atâția ani. Yoho e la 5 minute de gara centrală și la vreo 10-15 de Altstadt.

Transport public: un abonament de o zi costă 4 euro, dar pentru centrul orașului nu ai nevoie de autobuze, le-am folosit doar în ultima zi.

1 comentariu
4

1 comentariu

Adriana 6 mai 2019 - 10:32 am

O bijuterie de oraș 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și:

error: Conținutul este protejat