De Rusalii [3]: Rupea – Homorod – Ungra

De Rusalii [3]: Rupea – Homorod – Ungra

by Anca @ 1001 călătorii
902 views

Spre Rupea, tot înainte

O barză zbura cu un moșuleț în cioc. Moșulețul îi zice berzei la un moment dat: «Hai, recunoaște că ne-am rătăcit!»”

Precum barza din bancul de mai sus tot așa ne-am rătăci și noi pe drumul de la Lacul Sfânta Ana la Rupea. Domnul șofer al autocarului, într-un moment de maximă inspirație, a decis să o ia la stânga în loc să facă dreapta la ieșirea din Baraolt (sau invers, cine mai știe…), idee foarte proastă care ne-a dus pe niște drumuri județene și mai proaste de prin Ținutul Secuiesc, de se mirau toți sătenii că oare ce căutăm pe la ei.

Rupea e o cetate renovată și bună pentru o ieșire de weekend. Spre deosebire de Râșnov, unde nu scapi de magazinașele de suveniruri, aici n-au amenajat încă nimic – cămăruțele din turnurile renovate sunt goale, poate prea goale, intri și te aștepți să găsești ceva, niște exponate, un mini-muzeu, dar cam bate vântul. Totuși, au audio ghiduri, tot e ceva.

Vizitare: prețul unui bilet pentru adult cu audioghid este 15 lei, biletul pentru adult 10 lei, biletul pentru un copil este 5 lei.

Rupea01.JPGRupea02.JPGRupea03.JPGRupea04.JPGRupea05.JPGRupea06.JPGRupea07.JPGRupea08.JPGRupea09.JPGRupea10.JPGRupea11.JPGRupea12.JPG

Biserica fortificată din Homorod

Penultima oprire în excursia de Rusalii a fost în Homorodul brașovean – a nu se confunda cu Băile Homorod din județul Harghita, nu de alta, dar eu le-am cam încurcat când am ajuns acolo. În incinta bisericii se intră printr-o curte – e destul de înghesuit înăuntru, cel puțin așa mi s-a părut mie, dar trebuie ținut cont că biserica are două rânduri de ziduri de împrejmuire, pentru siguranță, că nu se știe niciodată cu turcii ăștia cât sunt de buni la escaladat ziduri.

M-am urcat în vreo două turnuri – din cel mic de abia m-am mai putut da jos, pentru că accesul se făcea pe o scară foarte șubredă și a trebuit să mă țin și de bârne și de ce mai apucam, să nu mă trezesc că mă duc de-a berbeleacul până jos. Din turn se vede parcul cel nou al comunei, mândru nevoie mare; homorodenii au și un teren de sport fix în centrul satului, păcat că modernizarea nu s-a extins până la domeniul toaletelor, care sunt pe modelul gheretă de lemn, deși și asta a fost bună când, la plecare, am dat buzna în gospodăria unor oameni amabili care ne-au lăsat să le folosim „facilitățile” (parcă așa se zice, nu?).

Cu turnul cel mare e mai simplu, deși, dacă aveți rău de înălțime nu vă recomand să vă băgați nasul pe acolo – sunt numai bârne și scări aproape perpendiculare, însă vederea de sus e minunată, ca din toate turnurile bisericilor fortificate.

Homorod01.JPGHomorod02.JPGHomorod03.JPGHomorod04.JPGHomorod05.JPGHomorod06.JPGHomorod07.JPGHomorod08.JPGHomorod09.JPGHomorod10.JPG

Ungra, la a doua revedere

Am mai fost la Ungra acum vreo patru ani, e unul din locurile acelea asupra cărora unul sau 10 ani nu mai au nici un efect. Totul a rămas la fel de dărâmat, dar cu un aer romantic, cu porticuri invadate de iederă și trandafiri care se cațără pe ziduri. În curtea din spate buruienile erau atât de înalte încât nu mai puteam ieși din ele, parcă nimerisem într-o junglă. Și nici nu era nimic de văzut acolo.

La Ungra se mai ține slujbă o dată pe lună, vine un preot tocmai din Rupea pentru asta. Din turn, pentru cei care se încumetă să urce acolo, se zărește râul Olt și fabrica de ciment Lafarge Hoghiz, importantă pentru cei din zonă, căci nu cred că sunt așa multe locuri de muncă pe acolo.

Ungra01.JPGUngra02.JPGUngra03.JPGUngra04.JPGUngra05.JPGUngra06.JPGUngra07.JPGUngra08.JPGUngra09.JPGUngra10.JPGUngra11.JPGUngra12.JPG

5 comentarii
0

5 comentarii

Plecinlume 5 august 2014 - 11:44 am

La vulcanii noroiosi de la Homorod ai ajuns? Eram curioasa daca chiar exista…

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 5 august 2014 - 11:45 am

Nu – e prima data cand aud de ei…

Răspunde
monca1602 5 august 2014 - 11:51 am

si eu staiam ca exita vulcani noroiosi in zona, insa stiu sigur ca nu sunt nici de aceeasi marime, nici de aceeasi frumusete , nici de aceeasi spectaculozitate ca cei de la Buzau

Răspunde
Diana 6 august 2014 - 9:26 am

Cu ce ai ajuns acolo?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 6 august 2014 - 9:31 am

Am fost cu o excursie organizata de Bucurestiul meu drag.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și:

error: Conținutul este protejat